• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

26.10.2019

11:35

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RAZOTKRIVA SRPSKE ZABLUDE: Poklič "Za krst časni i slobodu zlatnu" SMISLIO JE HRVAT!

Društvo

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RAZOTKRIVA SRPSKE ZABLUDE: Poklič "Za krst časni i slobodu zlatnu" SMISLIO JE HRVAT!

Podeli vest

Među 20 istorijskih zabluda koje je u svojoj knjizi "Mitovi srpske istorije", u izdanju "Vukotić medije", razotkrio istoričar Dejan Ristić posebno su zanimljive priče o čuvenom vojnom pokliču "Za krst časni i slobodu zlatnu", kao i o Mehmed-paši Sokoloviću i obnovi Srpske pravoslavne crkve

Poziv na juriš

Poziv vojnicima "Za krst časni i slobodu zlatnu", koji po verovanjima izgovara Stefan Nemanja kada kreće u juriš na Vizantince (prikazano je tako nedavno i u seriji "Nemanjići"), jedna je od većih neistina u srpskoj istoriji. Ovaj poklič Srbi su pripisivali velikom broju srednjovekovnih vladara, pa i samom knezu Lazaru, koji ga je navodno izgovorio neposredno pre početka boja na Kosovu.

Međutim, istorijske činjenice jasno pokazuju da to nije istina, već laž i da ga niko od naših kneževa, despota, kraljeva ili careva nikada nije izgovorio. Poklič se prvi put pominje u 19. veku u delu "Smrt Smail-age Čengića", koje je napisao književnik Ivan Mažuranić. Tu dolazimo do još jednog apsurda da je nešto što Srbi smatraju za svoj junački poklič zapravo napisao Hrvat.

Mehmed-paša Sokolović

Ristić je u svom radu otkrio da Mehmed-paša Sokolović nije zaslužan za obnovu Srpske pravoslavne crkve u 16. veku. Činjenice pokazuju da su se Turci, nakon smrti patrijarha Arsenija II 1463, trudili da unište Srpsku crkvu tako što su perfidno sprečavali izbor novog patrijarha. Takva situacija je trajala gotovo 100 godina, sve do 1557, kada dolazi do obnove Srpske pravoslavne crkve, a za patrijarha je izabran Makarije I. Već vekovima ova obnova Srpske patrijaršije pripisuje se Mehmed-paši Sokoloviću, ali je to potpuno u suprotnosti sa istorijskim činjenicama.

Foto: Informer

Naime, tako nešto je mogao da odobri samo sultan, tada je to bio Sulejman I Veličanstveni, a na njegovu odluku je mogao da utiče jedino veliki vezir. Mehmed-paša Sokolović jeste bio veliki vezir, ali tek od 1565, odnosno osam godina kasnije, a u to vreme je bio tek treći vezir i nije mogao nikako da utiče na to da se Srpskoj crkvi odobri izbor patrijarha.

Onaj ko je zapravo uticao na odluku Sulejmana Veličanstvenog je tadašnji veliki vezir Rustem-paša Opuković, Srbin iz jednog sela kod Sarajeva, koji je i zaslužan za obnovu Srpske crkve. Uz to, ovakvoj odluci sultana doprinela je i finansijska kriza u Turskoj nakon pobede nad Ugarima, pa su Osmanskom carstvu bili potrebni svi mogući prihodi, a samo od naše patrijaršije su dobijali 100.000 aspri godišnje i u prvoj godini čak 12 kilograma dukata od najfinijeg 24-karatnog zlata. Koliko je ovaj mit velika istorijska nepravda, svedoči i podatak da Mehmed-paša Sokolović ne samo što nije pomagao SPC nego je i srušio tri crkve u Beogradu i od toga podigao sebi bezistan, karavan-saraj i druge građevine, a uz sve to je u islam preveo i oca i majku.

SRBI NAJVIŠE VERUJU U MITOVE O KOSOVSKOM BOJU! Istoričar Dejan Ristić razotkriva srpske istorijske mitove!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
PG

pre 4 godine

Konkretne navedene primere neću da komentarišem, jer nisu previše bitne, inače mi je poznat rad ovog nadriistoričara tipičnog predstavnika bečko-berlinske antisrpske austro-ugarske velikovatikanske istorijske kvaziškole, ali te laži su odavna prevaziđene i takvima se ne treba verovati, Srbi su starosedeoci na ovim prostorima još od vremena Lepenskog vira, Starčeva i Vinče, tri najstarije evropske i svetske civilizacije!!!

Marcco

pre 4 godine

Da li vi imate iole osećaj za protok vremena i osećaj šta je to period Lepenskog vira 7200–6000 pre nove ere... ako ste već preskočili osnovnu školu.

ti si SVE preskočio

pre 4 godine

Ти си баш СВЕ прескочио. Толико примера о Србима и лажној историји која је у школама, а ти као папагај? Довољно је за разумна човека да чује шта је пре пар година председник владе Израела господин Нетанијаху рекао нашем председнику господину Вучићу. Дакле, истина је спора АЛИ .....!!!

NEBOJŠA

pre 4 godine

цела наша (србска) историја,код нас, своди се на оно што је рекла и учинила црква или неки нјен великодостојник.избрисано је све што цркви није по волји,а измишлјано и величано оно што јој иде у порилог.ЦАР ДУШАН (највећа србска историска личност) је само један од примера.ПО ДАНАС ВАЖЕЋОЈ СРБСКОЈ ИСТОРИЈИ НАС НИЈЕ НИ БИЛО ДОК НАМ ''ОГНЈЕМ И МАЧЕМ,У КРВИ'' НИЈЕ НАМЕТНУТО ХРИШЋАНСТВО.столећима нас је ''наша црква'' и наши владари клали,палили,убијали и на колац набијали,уништавали наша стара светилишта,док нам хришћанство нису ''укуцали'' у главу.убијана су и спалјена читава села,породице,племена,јер нису хтела да прихвате нову веру.ХРИШЋАНСТВО,ПА ТАКО И ПРАВОСЛАВЉЕ , ЈЕ ВЕРА НАШИХ ГОСПОДАРА,КОЈИ СУ НАС ,ЗАРАД СВОЈЕ ПОТРЕБЕ И ИНТЕРЕСА,У НЈУ ПРЕВЕЛИ....С И Л О М !!!

Marcco

pre 4 godine

Najveći mit je turski vazal, Marko Kraljević... imao dovoljno para da plaća tadašnje PR agencije da ga opevaju kao srpskog junaka.

Lala iz Banata

pre 4 godine

Марко је погинуо на Ровинама, на страни Војводе Мирче, свога побратима...! Дошао је на Ровине као турски вазал, а потом часно дао свој ЖИВОТ за крст часни...Није изневерио ПОБРАТИМА у одсудном часу...Тако је ва вјек и вјекова уписао себе у Историју...!! Песме о њему настале су вековима после...

tiki

pre 4 godine

Ovaj brate mnogo sere, ako je istoričar misli da je u'vatio boga za m.......sad svi pametuju...na osnovu svega što svi pišu o čemu god žele...bez problema mogu da magistriram istoriju balkana. Utičite malo na narode da ne podležu onim političarima lopovima pa mrze one druge...dajte tu budite pametni...da ne znate možda ko je tatko Marku Kraljeviću...

Lala iz Banata

pre 4 godine

Их, јака ствар "превести" некога у ислам...!? Требају ти само "два сведока", ко за... - борачку пензију...!

Neša

pre 4 godine

Glupost. Vi da imate morala ne bi objaviljali šta svaki izmišljeni istoričar napiše. Gde su vam tekstovi sa Deretićem,Šarićem itd.Stidite se i vi i on.

Petar

pre 4 godine

Zašto istoričar ne kaže ko je napisao Hrvatsku himnu?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15