• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

25.10.2019

23:41

SRBI NAJVIŠE VERUJU U MITOVE O KOSOVSKOM BOJU! Istoričar Dejan Ristić razotkriva srpske istorijske mitove!

Društvo

SRBI NAJVIŠE VERUJU U MITOVE O KOSOVSKOM BOJU! Istoričar Dejan Ristić razotkriva srpske istorijske mitove!

Podeli vest

Da li se na dvoru Stefana Nemanje uopšte jelo zlatnim viljuškama, da li je Stefana Prvovenčanog krunisao Sveti Sava, a da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal... samo su neki od najjčešćih srpskih mitova

Srbi veruju u mnoge istorijske mitove, ali moramo razjasniti i znati šta je istina, a šta je mit! Ovako u razgovoru za Informer kaže naš čuveni istoričar Dejan Ristić, koji se srpskim mitovima bavio u svojoj knjizi "Mitovi srpske istorije".

Foto: Informer DN

Da li se na dvoru Stefana Nemanje uopšte jelo zlatnim viljuškama, da li je Stefana Prvovenčanog krunisao Sveti Sava, a da li je kraljica Jelena uopšte Anžujska? Da li su zvona Notr Dama odjekivala zbog pobede Srba na Kosovu i da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal, gde su glave kneza Lazara i Karađorđa, koliko Nemaca je zauzelo Beograd 1945... samo su neki od 20 velikih mitova i dilema u koje srpski narod veruje vekovima, a koje je Ristić izučavao.

Da se zna istina

- Nisam protivnik mitova i oni postoje u svakom evropskom narodu, ali ih ne smemo predstavljati kao istorijske činjenice. Svi Grci znaju za Olimp i bogove, ali neće da kažu turistima "ajde da se popnemo da upoznate Zevsa i Heru", jer znaju da je to mit. Isto tako vam Italijani pričaju o Romeu i Juliji i vode vas da vidite Julijinu terasu, ali znaju da to nije zaista njena terasa i da se radi o mitu. A mi Srbi za sve naše mitove verujemo da su se stvarno dogodili. To nije dobro, pogotovo kada neki naš visoki zvaničnik izjavi da smo jeli zlatnim viljuškama u vreme dok su Nemci jeli rukama, što je mit, ili da smo prvi ugovor sa Nemačkom potpisali pre 900 godina prilikom susreta Stefana Nemanje i Barbarose, što takođe nije tačno jer tada ništa nije potpisano. Tako možemo da se obrukamo pred ljudima koji poznaju istoriju, kao i kada kažemo da je supruga kralja Stefana Uroša I Velikog, kraljica Jelena Anžujska, a ona nije Anžujska i nije poreklom od znamenite francuske porodice Anžu - objašnjava Ristić.

Bitne su činjenice

Mitove ne smemo predstavljati kao istorijske činjenice
Dejan Ristić

On tvrdi da je ljude najteže razuveriti u mitove o Kosovskom boju, iako prave istorijske činjenice pokazuju mnogo veće srpsko junaštvo nego mitovi. Uz to rak rana su nam i verovanja o junaštvu Kraljevića Marka.

Neka postoje

 

Foto: Informer DN

- Naš narod zna o Kosovskom boju na osnovu mitova koje su čitali i na osnovu filma. Pa tako veruju da se Miloš Obilić predao i u šatoru ubio Murata, da je Vuk Branković izdajnik, da je Lazarova glava negde odneta, da je pre boja bilo pričešće i da su u Notr Damu zvonila zvona zbog naše pobede... A to istorijski nije tačno. Istorijske činjenice su da je Murata u borbi ubilo 12 naših vitezova koji su se na to ranije zavetovali, Miloš Obilić je izmišljena ličnost, Branković nije izdajnik, nego se taktički povukao, a i u decenijama pre i posle Kosovskog boja borio se sa Turcima, Lazareva glava je ostala gde i telo, pre boja nije bilo pričešća, a zvona u Notr Damu nisu zvonila tada, nego posle bitke na Rovinama. I ne razumem zbog čega je nekome problem što je tako. Pa zar nije veće junaštvo u istorijskoj činjenici gde smo junački ubili turskog sultana na konju i u borbi nego da ga je neko usmrtio na kvarno tako što je iz čarape izvadio nož. Što se tiče Kraljevića Marka, on zasigurno nije bio ono za šta se smatra, već turski vazal. Prema informacijama koje sada imaju istoričari, postao je vazal i pre Kosovskog boja, što znači da se u njemu možda i borio protiv Srba, ali za to sada nemamo dokaze - kaže Ristić i dodaje:

- U knjizi je veliki broj mitova i iz modernije istorije, poput onog da je Draga Mašin u trenutku ubistva bila trudna, da major Gavrilović nije držao čuveni govor, da je Beograd 1945. osvojilo zapravo sedmoro Nemaca, kao i zbog čega na Titovom grobu nema petokrake. Mislim da će ova knjiga mnogima razjasniti neke bitne stvari iz naše istorije, iako smatram da mitovi treba da postoje i da su lepi i korisni - podvukao je naš sagovornik, koji tvrdi da su ovo samo neki od mnogobrojnih mitova u koje Srbi veruju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
saja

pre 4 godine

Nije mit da je bio Kosovski boj.Nije mit da su u tom boju podinuli i sultan Murat i car Lazar.Sve ostalo da li je mit ili nije jedan istoričar bi trebalo da zna bolje od običnog naroda.

Lala iz Banata

pre 4 godine

Сине, а ти нешто каже стари Лала, ми имамо модерну историју и догађаје за које постоје ЖИВИ СВЕДОЦИ, који су у њима учествовали лично...( Например: као ја...!?) па не можемо да се сложимо данас: да ли је то била победа или пораз...?! Па како онда да се сложимо око нечега што је било пре 100, двеста или 600 година, када немамо: нити поузданих "папира" ( све го фалсификат фо фалсификата...!) нити сведока...!? БОГ једини зна нашу праву истину...И трагичну судбину...!

MilosObilic1389

pre 4 godine

Замислите за тренутак да после Трећег Светског рата, остане само један примерак Туђманове књиге "Беспућа повјесне збиље", како би свет за 600 или 800 година мислио и писао о Јасеновцу...? Или о Сребреници...? Да ли сте ВИ историчари свесни, да је већ данас битка на Кошарама постала српски МИТ јер је 150 храбрих српских младића задржало целу Албанску НАТО ДИВИЗИЈУ и побило преко 5000. албанских војника који су туда покушали пробој на Косово...?! Погинуло је 110 српских јунака, али њихов подвиг и храброст налази се у рангу мита о грком краљу ЛЕОНИДИ и његових 300 Спартанаца који су задржали моћнију ПЕРСИЈСКУ ВОЈСКУ у Термопилском кланцу...!!

Jelena

pre 4 godine

Eto,nisam znala da je Miloš Obilić bio izmišljena ličnost.

Marigold

pre 4 godine

Verujem da ovaj čovek misli da je pametan, ali ne vidim zašto bi se svakom ko ima lepo mišljenje o sebi davalo mesta u novinama. Rušiti mitove je takva budalaština da bi ovaj autor trebalo da se stidi a ne ponosi. Jeste li videli Švajcarce da ruše mit o Viljemu Telu ili Engleze o Kralju Arturu i vitezima okruglog stola? Niste i nećete, jer oni znaju vrednost mitova za homogenizaciju nacije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija