15.08.2023.

10:46

Foto: shutterstock/Informer

Zabava

"Scenaristi su potcenjeni!" Đorđe Milosavljević otkrio zbog čega nije u kontaktu sa porodicom Gordana Mihića

Slavni scenarista koji je napisao tekst za mnoge poznate serije i filmove - "Senke nad Balkanom", "Kalkanski krugovi", "Besa", "Beležnica profesora Miškovića", "Tri palme za dve bitange i ribicu" kaže da je počastvovan ovim priznanjem, a ujedno i tužan. 

- Znači mi ova nagrada. Za mene ima i ličnu dimenziju jer nosi naziv po mom profesoru dramaturgije Gordanu Mihiću. U istom trenutku mi je ovo priznanje i gorko jer ga dobijam samo godinu dana posle kolege Srđana Koljevića koji je nedavno preminuo i svima nam mnogo nedostaje - kaže Đorđe za Informer. 

Informer

 

Milosavljević kaže da je imao divnu saradnju sa preminulim legendarnim scenaristom Mihićem, ali da nije u kontaktu sa njegovom suprugom Verom Čukić i Ivanom Mihić. 

- Gordan Mihić je bio sjajan profesor i dramaturgiju nam je predavao na jedan poseban način koji je više bio praksa nego teorija. Učio nas je scenariju direktno iz prakse i to nam je bilo najkorisnije. Nisam u kontaktu sa njegovom suprugom i ćerkom. One su divne, imam samo reči hvale za njih. Vole svoju privatnst i ja to apsolutno poštujem - kaže scenarista. 

Informer

 

Đorđe ističe da su mnogi scenaristi potcenjeni ali tvrdi da je budućnost u dobrim rukama. 

- Scenaristi su potcenjeni, naročito mladi, takav nam je posao. Imamo Strahinju Madžarevića, Davida Jakovljevića, Teodoru Marković... to su sve mladi scenaristi koji završavaju dramaturgiju i mogu da kažem da je srspka kinematografija u dobrim rukama - zaključuje Milosavljević. 

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji traje do srede 16. avgusta za kada je planirano proglašenje dobitnika glavnih nagrada.