15.11.2023.

16:11

Foto: privatna arhiva

Zabava

Nije se izdizao u visine , kao da nije zvezda! Meštani sela Gornji Račnik u kome je Laušević snimao "Korene" žale za njim

Dragan Gligorijević, u čijoj kući su snimljeni brojni kadrovi za serije "Koreni" i "Vreme zla", kaže da nikada neće zaboraviti to vreme i druženje sa ekipom glumaca, a posebno sa Lauševićem. 

Informer

Žarko Laušević je van snimanja bio oduševljen selom Donji Račnik

- Svima u Gornjem Račniku bilo je izuzetno drago što glumci dolaze u naše selo. Lično sam bio veoma ponosan što će Laušević kao Aćim Katić da snima u mojoj staroj kući. Ostaće mi u lepom sećanju. Van snimanja bio je veoma skroman i tih. Nije se izdizao u visine. Kao da nije poznat glumac i naša velika zvezda. Prema svima je bio ljubazan i predusretljiv, sa svima je imao vremena da popriča - rekao je za Informer Gligorijević. 

Informer

Snimanje serije "Koreni" u Donjem Račniku 2017.

Kuća Aćima Katića u seriji je kuća Gligorijevića star 139 godina, jedna od dve jedinstvene i očuvane građevine iz 19. veka, prema proceni stručnjaka Zavoda za zaštitu kulture u Kragujevcu.

- To je bilo interesantno i Lauševiću. Raspitivao se o kući, ko ju je sagradio i kada, a bio je impresioniran i ostalim starim kućama u selu. Rekao je da treba da ih čuvamo kao zenicu oka, jer je malo kuća u Srbiji u kojima mogu da se snimaju filmovi iz tih epoha – otkriva nam Gligorijević.

Informer

Žarko Laušević sa Dragan Gligorijević i decom statistima

Kaže da je Laušević rado izlazio u susret svim statistima. 

- Ma uvek je imao neku lepu reč i rado se fotografisao. Često je išao na jahanje sa čovekom koji je iznajmljivao konja za potrebe filma, jer je trebalo da se konj privikne na njega. Ostaće mi u sećanju kao vrhunski glumac, koji je tako umeo da se preobrazi kad snima, da, što kažu, uđe u lik koji glumi. Većina meštana se pojavljuju kao statisti i to vreme i Žarka Lauševića pamtićemo doveka. Neka mu je večna slava - poručio je u ime meštna Gornjeg Račnika Dragan Gligorijević.