Autor: S. Kostić

10.07.2024.

09:05

Foto: Printscreen/Youtube

Zabava

"Bože, učini da umrem!": Isplivali šokantni detalji testamenta Pavla Vuisića: Evo kako je legendarni glumac tražio da ga sahrane

Tog 10. jula 1988. godine zauvek nas je napustio jedan od najvećih glumaca, ali i boema koje je srpska kinematografija ikada imala.

Desetog jula 1926. godine, kada je velikan našeg glumišta došao na svet, verovatno niko nije ni pomislio da je rođen umetnik koji će promeniti dotadašnji trend oživljavanja likova pred kamerama i na potpuno drugačiji, komičan i ironičan način osvajati gledaoce.

Uprkos činjenici da nije bio školovan glumac i da je svojevremeno maštao o tome da postane pravnik, jedan od najvećih filmskih umetnika Srbije tokom svog glumačkog veka odigrao je preko sto uloga na kojima su mu tada zavideli, a situacija nije drugačija ni danas. 

Informer

 

Pavle je umeo da odbije i najbolju ponudu za film kako bi ostao na svojoj barci i uživao pored Save ili bi odlazio u svoje omiljene kafane kojima je svakodnevno iznova nalazio nove zamerke. Za njega je odlazak na rad u inostranstvo, i snimanje sa svetski slavnim rediteljima bio najgori mogući scenario. 

Vujisić se nikada ni po koju cenu nije prodavao za nešto što nije, i do smrti je ostao predan stavovima koje je tokom mladosti stekao na ulici. Pavle Vuisić rođen je 10. juna 1926. godine u Beogradu gde je ostao da živi sve do svoje smrti 1. oktobra 1988. godine.

Poznato je da je Pavle voleo da piše pesme i razne stihove, a posebno o smrti.

"Želim da umrem. Bože koji si svemoguć, učini tako i budi miran, platiću. Znam, i ti si korumpiran", glase stihovi koje je veliki glumac napisaoneposredno pred kraj života.

Informer

 

Pavle je u svom stilu napisao i nekoliko testamenata u kojima je detaljno opisao kako želi da bude sahranjen.

Originalna verzija testamenta glasi:

"Oporuka Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdrave pameti sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju.

Informer

 

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova (koje za inat hoću) da sve ono što se oko groba radi, rade i ćute. ćute.

Neka u sebi pevaju.

Pošto mislim umreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi nikakav komunista ni govora, ali ni jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je*em mater"