• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saša Kostić

05.07.2024

15:37

"Pavle Vuisić je zbog mene mesec dana jeo samo supu": Ovako je Dušan Janićijević pričao o poznanstvu sa kolegom: "Živeli smo po kafanama"

Twitter/Printscreen/RTS printscreen

Kultura

"Pavle Vuisić je zbog mene mesec dana jeo samo supu": Ovako je Dušan Janićijević pričao o poznanstvu sa kolegom: "Živeli smo po kafanama"

Podeli vest

Svojom specifičnom, otmenom pojavom, Dušan Janićijević nam je kroz čitav svoj glumački opus zapravo pričao o jednom liku, liku čoveka sa sela, koji u sudaru sa gradskim vrednostima pokušava da očuva svoje principe, prirodnost i identitet.

Kakav je bio na platnu, takav je bio i u svakodnevici - dostojanstven i skroman čovek.

Dušan Janićijević preminuo je na današnji dan 2011. u 79. godini života u svom rodnom selu Gornje Grgure nedaleko od Blaca.

U svojoj bogatoj karijeri ostvario je više od 400 uloga na filmu i televiziji, a za svoj glumački debi i ulogom u filmu "Stojan Mutikaša" nagrađen je Zlatnom arenom na prvom filmskom festivalu u Puli.

Poslednju ulogu u karijeri odigrao je 2010. godine u drami "Montevideo, Bog te video".

Foto: Printscreen/Youtube

Dušan Janićijević

Sarađivao je sa brojnim filmskim legendama. Neki od njih su mu bili i kućni prijatelji, a u svojim intervjuima voleo je da podeli razne anegdote iz privatnog života.

Poznato je da se kolegi Pavlu Vuisiću mnogo divio, smatrao ga je drugim ocem, a Dušan je jednom prilikom ispričao nekoliko zanimljivih stvari iz njihovog odnosa.

Foto: printscreen

Pavle Vuisić

Gradska sredina nije delovala na mene tako da bih stekao komplekse. Beograd me je oduševljavao svojim šarenilom, ali nije me zbunjivao. Još jedna dobra okolnost u mom životu jeste i poznanstvo s Pavlom Vuisićem. Postali smo i kućni prijatelji, tako da sam ušao u krug njegovih drugara pesnika i slikara. Naravno, bio sam dovoljno pametan da se ne istrčavam sa svojim osobenostima, nego sam učio od njih. Zaista, imali su veliki i pozitivan uticaj na mene. Bili su to ljudi koji su pratili kulturni život, a u slobodno vreme živeli su po kafanama. To je uticalo na mene. Dugo sam kafanu doživljavao kao svoje osnovno stanište i dan-danas najbezbednije se osećam u kafani - ispričao je jednom prilikom Janićijević.

On je rekao da je u jednom momentu odnos između Pavla i njega zahladeo i da nisu razgovarali.

Foto: Printscreen/Youtube

Dušan Janićijević

- Pavle Vuisić je bio izuzetno inteligentan i načitan čovek. Imao je snažnu ličnost i posedovao šarm, koji se na filmu nije mogao osetiti do kraja. Prihvatio me je možda zato što sam došao iz daleka, i bio je neka vrsta mog učitelja. To je, u dva navrata, hteo i da demonstrira. Meni je naprsla kost na nozi, a on je mesec dana jeo samo supu. Da, da, bio je prgav. Mesec dana imali smo zahlađene odnose, posle smo zaboravili na to - rekao je Dušan.

Dušan Janićijević je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija