05.08.2024.

11:05

Foto: Skymusic

Zabava

Grandiozno finale Guče! Muzički velikani zapevali u glas pred punim stadionom za zlatnog Đokovića, a evo ko je odneo pobedu na 63. Dragačevskom saboru trubača (VIDEO/FOTO)

Atmosfera je dosegnula svoj vrhunac, dok se festival bližio svom velikom finalu – takmičenju trubačkih orkestara za prestižne saborske nagrade. Tradicionalno, zvuk prangija označio je početak poslednje festivalske večeri ovog spektakularnog muzičkog događaja.

Informer

 

Intoniranjem himne "Sa Ovčara i Kablara" i podizanjem saborske zastave zvanično je u 18 časova otpočelo finalno takmičenje u kojem učestvovalo 16 trubačkih orkestara, a tokom večeri stručni žiri proglasio je pobednike 63. Dragačevskog sabora trubača u Guči: Najbolji orkestar 63. Dragačevskog sabora trubača je orkestar Vladimira Ivanovića, Zagužanje.

Informer

 

Za najboljeg trubača proglašen je Mihajlo Zećirović iz orkestra Isidora Zećirovića, Bojnik.
"Zlatna truba", pripala je Vladimiru Kuzmanoviću iz Lučana. Za najboljeg bubnjara proglašen je Milan Ristić iz orkestra Stanislava Antića, Zagužanje. Najbolji basista je Nikola Sejdić iz orkestra Isidora Zećirovića, Bojnik. Titulu najboljeg tenoriste poneo je Oliver Ivanović iz orkestra Vladimira Ivanovića, Zagužanje. Kolo je najbolje odsvirao orkestar Ivana Kadrića, Despotovac.
Melodiju najbolje pesme odsvirao je orkestar Siniše Stankovića, Zagužanje. Najizvornije je muzicirao orkestar Milovana Petrovića, Užice. Pripala im je memorijalna nagrada "Profesor  Miodrag Vasiljević- Zlatna jabuka". Drugoplasirani orkestar je orkestar Siniše Stankovića, Zagužanje. Druga truba Dragačeva je Manuel Ametović, Bojnik. Treći orkestar 63. Sabora je Ivan Kadrić, Despotovac. Treći trubač je Marko Gligorijević iz Bajine Bašte.

Dok se rezultat finalnog takmičenja iščekivao, publika je uživala u koncertu Velikog revijalnog orkestra pod vođstvom maestra Vlade Panovića, a specijalni gosti, velikani narodne muzike -Snežana Đurišić, Danica Krstić, Čeda Marković i Aleksandar Tirnanić upriličili su pravu muzičku poslasticu na dragačevski stadion, koji je bio ispunjen do poslednjeg mesta.

Svaki ton tokom njihovog nastupa bio je ispraćen horskim pevanjem vatrene publike, stvarajući nezaboravnu atmosferu. Emocije su dostigle vrhunac kada su bardovi srpske muzike čestitali Novaku Đokoviću na osvojenoj zlatnoj medalji u Parizu izvođenjem njegove omiljene pesme "Kosi tata kosim ja", dok je publika u transu skandirala"Nole, Nole". Njima se na sceni pridružio i majstor trube Dejan Jevđić, te podigao atmosferu na još viši nivo. Guča festival i 63. Dragačevski sabor trubača, u organizaciji Opštine Lučani, Skymusic-a, KC Guča i TO Dragačevo završen je koncertom ovogodišnjih pobednika.