• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.08.2024

14:11

Guča još jednom ispisuje istoriju: Dejan Petrović otvorio 63. Dragačevski sabor trubača (FOTO/VIDEO)

Skymusic

Kultura

Guča još jednom ispisuje istoriju: Dejan Petrović otvorio 63. Dragačevski sabor trubača (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Uz zvuke trube i prangija, podizanjem saborske zastave i intoniranjem saborske himne “Sa Ovčara i Kablara” zvanično je otvoren 63. Dragačevski sabor trubača.

Dejan Petrović, domaćin ovogodišnjeg Sabora, poželeo je dobrodošlicu mnogobrojnim gostima iz zemlje iz inostranstva.

- Želim da odavde pošaljem poruku koja slavi tradiciju, porodicu i pravoslavne vrednosti. Ostanimo slobodni i samo svoji - izjavio je Petrović, zahvalivši se organizatorima iz Opštine Lučani, KC Guča, TO Dragačevo i Skymusic-a na ukazanom poverenju. Ovo je istorijski trenutak za Guču, budući da je po prvi put u  istoriji Sabora trubač proglašen za domaćina.

Foto: Skymusic

 

Guču su u proteklim danima okupirali gosti koji su prostigli sa svih strana sveta, a festivalska euforija polako dostiže svoj vrhunac. Od ranih jutarnjih časova na svakom koraku čuje se truba, ulice su prepune radoznalih turista, a u kafićima i lokalima još od juče teško je pronaći slobodan sto. Iako je varošica krcata posetiocima, ogromne gužve tek se očekuju – automobili u kolonama pristižu u svetsku prestonicu trube, a po prvi put nakon više godina u Guču dolaze i organizovane grupe iz svih evropskih zemalja.

Foto: Skymusic

 

Privatni smeštaj u Guči i okolnim mestima odavno se ne može naći, a mnogobrojnim gostima ljubazni meštani ustupili su svoja dvorišta i imanja za postavljanje šatora. Najviše turista došlo je iz Grčke, Nemačke, Austrije, Francuske i Velike Britanije, kao i susednih zemalja, a najluđa višednevna žurka uveliko je u toku – na svakom koraku se igra i peva, pa je već izvesno da će ovogodišnja Guča prevazići sva očekivanja i postaviti nove rekorde.

U naredna tri dana više od 350 trubača prodefilovaće pozornicima na glavnoj bini na Stadionu i ispred Kulturnog centra Guča, a po prvi put u istoriji Sabora nastupiće čak osam majstora trube sa svojim orkestrima – ovogodišnji domaćin, Dejan Petrović i njegov Big bend, Boban i Marko Marković, Dejan Lazarević, Ekrem Mamutović, Dejan Jevđić, Stefan Mladenović i orkestar Timočki veseljaci.

Večeras na glavnoj pozornici nastupaju Dejan Lazarević, ambasadori Guče Boban i Marko Marković, a pola sata pre ponoći očekuje nas koncert trubačkih orkestara finalista 63. Dragačevskog sabora trubača.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Špijunski avioni nadleću oko Srbije i prikupljaju sve podatke! Amerika snima sve položaje vojske i fabrike za proizvodnju oružja!
Live TV

Špijunski avioni nadleću oko Srbije i prikupljaju sve podatke! Amerika snima sve položaje vojske i fabrike za proizvodnju oružja!

Pitanje je u kakvom bezbednosnom sistemu se nalazi naš narod. Špijunska afera dešavala se u Srbiji već mesec dana. Tri puta u toku jula meseca jedna letilica vazduhoplovstva SAD-a letela je oko granica Srbije i iznad BiH. Ova letilica opremljena je specijalnom opremom pomoću koje posmatra pokretne ciljeve na kopnu i moru. Ovaj avion je deset puta u toku godine leteo oko granica Srbije. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Danka Nešović, direktorka PEP akademije za avijaciju i pilot Boriša Mandić.

02.08.2024

15:35

Putin će imati samo jedan uslov za okončanje rata! Zelenski je uveo čitav ukrajinski narod u propast, a državu u nestajanje! (VIDEO)
Live TV

Putin će imati samo jedan uslov za okončanje rata! Zelenski je uveo čitav ukrajinski narod u propast, a državu u nestajanje! (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je počeo da dopušta mogućnost mirovnih pregovora sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, zbog verovatnog dolaska Donalda Trampa na vlast u Americi, piše Onet pozivajući se na poljskog politikologa Vitolda Sokalu. Ova saznanja i pitanje da li će do pregovora uskoro i doći komentarisali su Ivan Ivanović iz SNP "Naši" i putem video-linka bivši protivterorista i dobrovoljac u ratu u Donbasu Radomir Počuča.

02.08.2024

12:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija