Autor: S. Kostić

06.08.2024.

15:37

Foto: ATA Images/Printscreen

Zabava

Isplivala istina o pesmi zbog koje svi plačemo! Umalo da ne bude otpevana, sve se desilo u poslednjem trenutku, a umešan je i Kemal Monteno (VIDEO)

Fantastičnu glumačku ekipu su između ostalog činili Bane Vidaković, Mima Karadžić, Branislav Lečić, Zoran Cvijanović, Žarko Laušević, Dubravko Mijatović, Bata Živojinović i mnogi drugi.

Radnja serije se bavi životom štićenika u Vaspitno popravnom domu za decu i omladinu u Kruševcu. 

Serija je nastala na osnovu autentičnih priča i sa njom je tada pokušano da se odgovori na mnoga pitanja: Kako se stiže u ovakav dom? Šta je uzrok činjenici da neko, ko ima samo četrnaest, petnaest ili šesnaest godina, postane kriminalac i ubica? "Sivi dom" umetnički obrađuje problematiku maloletničke delinkvencije.

Pored sjajnog scenarija koji je napisao Gordan Mihić i odličnih glumaca, veliki pečat u seriji ostavila je i naslovna numera "Sve što želim u ovom trenutku" grupe "Far".

Informer

Grupa Far

Kao i svaki veliki hit i ova pesma ima interesantnu priču, kako i na koji način je nastala.

Autori serije su za potrebe ovog projekta tražili neku tužnu pesmu koja će se uklopiti u dramu i celu potresnu priču. 

Sve je počelo od scene iz učionice u kojoj su glumci i statisti morlai da pevaju u glas. Kako je na kraju došlo do toga da pesma grupe "Far" postane zaštitni znak čuvene serije opisao je u jednom intervjuu muzičar Aleksandar Filip.

Informer

Scena iz serije "Sivi dom"

- Reditelj Darko Bajić tražio je glumce amatere za likove štićenika KP doma. Jedan lik je trebalo da svira na usnoj harmonici i igrom slučaja sam dobio ulogu. Glavni problem je bio taj što je cela učionica trebalo da peva pesmu, a ja da sviram na usnoj harmonici. Dvadesetak statista i pet glumaca! Razmišljao sam šta da radimo. Na usnoj harmonici ne umem ništa pametno da sviram, osim nekih bluz rifova. Palo mi je na pamet, da to mora da bude nešto što svi, koliko-toliko znaju jer kako i kada da uvežbam tridesetak ljudi da horski pevaju nešto što prvi put čuju - ispričao je muzičar u jednom intervjuu i nastavio:

Informer

Kemal Monteno

- Odlučio sam se za "Jedne noći u decembru" od Kemala Montena koja je nastala 1970. godine. Međutim pod utiskom koreografije i naših uloga načisto smo iskvarili celu pesmu i to nije ličilo ni na šta. Međutim, kada sam zapevao prve stihove pesme "Sve što želim u ovom trenutku..." svima se dopalo. Pesma u tom trenutku nije ni bila završena, a kasnije je Dušan koji je u grupi "Far" svirao bas gitaru dopisao refren. Tako je sve počelo - rekao je on.