Autor: S. Kostić

17.08.2024.

07:15

Foto: ATAIMAGES/Printscreen you tube

Zabava

“Sonja Savić nije imala prava da sebi oduzme život, ljut sam na nju”! Petar Božović kroz suze govorio o svojim kolegama pa se dotakao i Vlaste Velisavljevića (VIDEO)

Petar se prvo osvrnuo na legendarnog scenaristu Slobodana Stojanovića i kolegu Vlastu Velisavljevića sa kojima je sarađivao u seriji "Više od igre" (1977).

- Tri debitanta u istom trenutku u seriji "Više od igre", Slobodan Stojanović, Zdravko Šotra i ja. Slobodanu je bio scenario za prvu seriju, Šotri prva režija, a meni prva glavna uloga. Slobodana sam pre toga poznavao iz Beogradskog dramskog pozorišta čiji sam ja bio stipendista a on je radio kao dramaturg. Susret sa Slobodanom sam doživeo na najlepši način i na sceni i u seriji "Više od igre" - počeo je priču Božović za Informer i pomenuo svog dragog kolegu Vlastu:

Informer

Scenarista Slobodan Stojanović

- Nikad ne gledam serije i filmove u kojima glumim, ali se ponekad desi da odgledam neke scene. Sećam se scene između Slobodana i Vlaste Velisavljevića kojem mu on preporučuje da se brine o njegovoj ženi… Izvinite, i sada me emocija savlada kada pričam o njima. Te scene i ta vrsta toplote su danas izgubile smisao, nema ih više. Zato je i vreme bilo drugačije i vera i sve - rekao je Petar kroz suze i nastavio: 

Informer

Vlasta Velisavljević

- Slobodan je želeo da nastavi snimanje serije "Više od igre" pa me je jednom pitao: "Je li, šta misliš šta sam dalje napisao za tvoj lik kojeg glumiš?" Rekoh: "Pa sigurno si ga poslao na Goli otok". On mi odgovori: "Da, tako je, pogodio si".

Petar se dotakao i filma "Braća po materi" iz 1988. godine u kojem je glumio zajedno sa Sonjom Savić, a koji je režirao Zdravko Šotra. 

Informer

Sonja Savić

- A Šotra, hvala mu za sve što je uradio sa knjigom "Mojih 500 glumaca" i što me je spomenuo. I to je jedan primer šta bi i drugi trebalo da urade. Mi olako propuštamo priliku da zabeležimo sve glumce, reditelje, scenariste. Sa Šotrom sam lepo radio i na filmu "Braća po materi". U njemu je glumila i Sonja Savić. Ne znam kako da je nazovem, ljut sam na nju i danas. Nije imala prava sebi da oduzme život zbog talenta koji joj je Bog dao. Ako ti je Bog dao talenat, nije ti ga dao da uživaš i da se slikaš već ja to doživljavam kao služenje narodu. Glumci s talentom su ustvari monasi koji služe narodu - kaže Božović.

Scenarista Slobodan Stojanović preminuo je 4. januara 2000. godine, Sonja Savić 23. septembra 2008, a Vlasta Velisavljević 24. marta 2021. godine.

Sonja Savić pronađena je mrtva u stanu u Kursulinoj ulici u Beogradu. Lekari su mogli da konstatuju smrt, a prema zvaničnim podacima nakon obdukcije preminula je usled prevelike doze nedozvoljenih supsatnci. 

U videu na kraju teksta pogledajte deo intervjua sa Petrom Božovićem: