30.08.2024.

12:37

Foto: Kustendorf

Zabava

Jedanaesti festival klasične muzike "Kustendorf Klasik" počinje u subotu na Mećavniku

Festival će biti svečano otvoren u subotu u 21 časova, a nakon obraćanja osnivača festivala Emira Kusturice i Aleksandra Dibalja, načelnika departmana za komunikacije kompanije "Gasprom njeft", koncert će održati ruska pijanistkinja Zarina Šimanskaja i mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja čuvenog Marijinski Teatra.

Pijanistkinja Zarina Šimanskaja dobitnica je brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac titule umetnice Moskovske filharmonije. Zarina je završila  osnovne i postdiplomske studije na državnom konzervatorijumu "N. A. Rimski Korsakov" u Sankt Peterburgu, i master na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hamburgu. Nastupala je na scenama najeminentnijih dvorana u Rusiji, Evropi i Aziji.

Informer

 

Zarina će na festivalu Kustendorf Klasik izvesti dela Debisija, Ravela i Stravinskog.
Mecosopran Zinaida Carenko solistkinja je čuvenog Marijinski Teatra. Završila je Sanktpeterburški državni konzervatorijum "N. A. Rimski-Korsakov" (klasa Olge Kondine) i dobitnica je brojnih priznanja među kojima su gran-pri, prva nagrada i zlatna medalja na XVII Međunarodnom konkursu "P. I. Čajkovski". Zineida će izvesti dela Čajkovskog, Rimski Korsakova i Kamij Sen-Sansa.

Takmičarski program u kome će se naći 36 takmičara iz Srbije, Rusije i Belorusije, počinje u nedelju, 01.09. O dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška", odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, zatim naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu, Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja, Maja Le Ru Obradović.

Informer

 

Svakog dana od jutarnjih do kasnih večernjih časova, Mećavnik će biti ispunjen muzikom. Učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda pokazaće svoje talente tokom dana, a biće održana i dva koncertna predavanja  o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina. Muzičku prezentaciju pod nazivom "Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića", održaće mr Nataša Špaček iz MŠ "Mokranjac", uz nastupe meco soprana dr Tanje Obrenović i učenika Jane Novaković i  Lucije Grgurević. Kroz koncertno predavanje "Mala priča Ante Grgina" vodiće Mirjana Rastović, muzička urednica RT Vojvodina uz nastupe flautiskinje Aleksandre Horvat i pijaniste Saše Svijića, profesore muzičke škole "Isidor Bajić" u Novom Sadu.

Informer

 

Večernji sati rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svetskih umetnika, a po prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska dela. Drugo veče, 1. septembar, rezervisan je za izvođenje komične opere "Iza operskih kulisa" srpske kompozitorke Vere Milanković.  Operetu će izvesti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića u saradnji sa DK Studentski grad. Posetioci festivala treće festivalske večeri uživaće u virtuoznim izvođenjima violiniste srpskog porekla Luke Faulisi, pijaniste Bogdana Dugalića i gitariste Uroša Jaćevića. Mlade nade muzičke scene nastupiće takođe uz Umetnički ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića. Na zatvaranju festivala, biće izveden jedinstveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska opera "Šum šume preko polja". 

Informer

 

Tokom festivala, 1.09. biće otvorena nova galerija pod nazivom "Đuzepe Rotuno" uz izložbu fotografija Janka Kusturice.

Festival Kustendorf Klasik zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft". 

Kustendorf Klasik daje priliku mnogim mladim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja. I, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.