Autor: S. Kostić

10.10.2024.

16:11

Foto: Printscreen/Youtube

Zabava

(FOTO) Sećate se Olivera Nedeljkovića iz "Tesne kože"? Bio je omiljeni epizodista, a skončao je od opake bolesti

Koliko su Vladana kolege uvažavale govori i činjenica da je jedno vreme bio i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, a za nekog ko je uvek dobijao sporedne uloge, to je bilo veliko priznanje. 

Pojavio se u filmu "Balkanski špijun", gde je glumio radnika, dok je u "Specijalnom vaspitanju" tumačio vozača hladnjače. Pre 43 godine u filmu "Gvozdeni krst" sarađivao je sa američkim rediteljem Semom Pekinpom.

Igrao je i u filmu "Lafu u srcu", a publika ga najviše pamti po epizodnoj ulozi u filmu "Tesna koža" u kojoj je glumio Olivera Nedeljkovića.

Informer

Vladan Živković u filmu "Laf u srcu"

Učio je glumački zanat u klasi sa Gojkom Šantićem, Mirom Peić i Tanasijem Uzunovićem, a tokom studija na Akademiji družio se, između ostalih, i sa Draganom Nikolićem (takođe studirao u to vreme, klasu ispred Živkovića) i Milenom Dravić (tada već poznatom glumicom). Zajedno sa Gagom igrao je na sceni amaterskog "Krsmanca" i posle jedne predstave prišao im je legendarni Žika Pavlović, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca sa naših prostora. Iako su još uvek bili na studijama, svojim talentom privukli su pažnju poznatog reditelja koji je poželeo da ih vidi u svom novom projektu.

Preminuo je 3. januara 2022. godine u Beogradu posle duge borbe sa rakom. Imao je 81 godinu.

Informer

Vladan Živković

Za sebe je voleo da kaže da je čovek "starog kova", Beograđanin koji voli da sluša šlagere, Arsena i Gabi ali i klasičnu muziku.

U filmskoj karijeri dugoj četiri decenije Živković je ovekovečen na celuloidnoj traci u više od 70 igranih filmova! Kada se tome dodaju i brojne uloge u domaćim TV serijama i dramama, ta brojka stiže do 130 uloga! Igrao čuvara u u filmu "Montevideo, bog te video", ali i kod svog velikog prijatelja Radoša Bajića u serijama "Šifra Despot" i "Psi laju, vetar nosi".