25.10.2024.

11:11

Foto: Privatna arhiva

Zabava

Knjiga o Srbima na Kosovu i Metohiji podigla svest o značaju srpskog identiteta (FOTO)

Ovaj izdavački poduhvat Izdavačke kuće "Obeležja plus" i Fondacije Braća Karić predstavlja istorijski dokument od neprocenjive, nacionalne vrednosti. Događaj od kulturnog značaja za srpski narod, okupio je na jednom mestu ugledne ličnosti koje su svojim radom i delom obeležile vreme u kome su živeli na Kosovu i Metohiji. 

Sećanje na minulo vreme je otpočelo uvodnim rečima Jasmine Stoiljković, istaknute prvakinje srpske drame Narodnog Pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici.

Profesor dr Živko Kulić, jedan od govornika na promociji, naglasio je istorijski i kulturni značaj ovog dela i ukazao na to da je knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" mnogo više od proste zbirke biografija - ona je svedočanstvo o hrabrosti i istrajnosti srpskog naroda, koji je vekovima bio čuvar pravoslavne vere i kulture na ovim prostorima. Profesor Kulić je dodao da je ova knjiga neizostavno štivo za sve koji žele da razumeju duboke korene našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Informer

 

Na ovom posebnom događaju, izuzetno emocionalno obraćanje imala je Milanka Karić, počasna predsednica Fondacije Braća Karić, koja je istakla duboku vezu svoje porodice sa Kosovom i Metohijom i važnost očuvanja srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u ovom svetom delu naše zemlje. Sa iskrenim ponosom, Milanka Karić je naglasila kako je porodica Karić kroz Fondaciju dugi niz decenija posvećena podršci i promociji srpskog nasleđa, naglasivši značaj knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji" kao trajnog svedočanstva o ljudima koji su dali nemerljiv doprinos istoriji i kulturi ovog područja. 

Informer

 

Urednik knjige i novinar, Nikola Radanović, posebno je naglasio značaj fotografija i dokumenata koji upotpunjuju sadržaj, istakavši da je ovaj biografski leksikon jedan od najkompletnijih i najdragocenijih izvora za sve koji istražuju istoriju Srba na Kosovu i Metohiji. Radanović je svesrdno zahvalio profesoru Ćetkoviću na svemu što čini za Kosovo i Metohiju i dodao da je mnogobrojna posećenost na Sajmu knjiga više od same podrške izdanju, zapravo, kolektivna zahvalnost za podizanje svesti o postojanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i čuvanje srpske istorije od zaborava. Urednik je takođe zahvalio predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju na nesebičnoj podršci. 

Informer

 

Autor knjige, prof. dr Dragoslav Ćetković, objasnio je da je ovaj izuzetan leksikon nastao kao rezultat njegove višegodišnje predanosti i želje da sačuva sećanje na ljude koji su svojim životima i delima obeležili Kosovo i Metohiju u najtežim trenucima istorije. 

- Ova knjiga nije samo dokument prošlosti, već i vodič za budućnost. Naša sveta zemlja Kosova i Metohije živi kroz dela ovih ljudi, i to je zavet koji moramo prenositi novim generacijama - rekao je Ćetković i zahvalio premijeru Republike Srbije Milošu Vučeviću, na poseti i interesovanju za ovo delo.

Promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" bila je snažna poruka o važnosti očuvanja našeg nasleđa i sećanja na ljude koji su svojim radom obeležili istoriju srpske južne pokrajine. Ova knjiga ostaje trajni svedok jednog vremena, koje ne smemo zaboraviti i poziv svima na borbu za istinu i pravdu na Kosovu i Metohiji.