• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

05.10.2024

14:12

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

Goran Zlatković

Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

Podeli vest

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

U uvodnom obraćanju prisutnim gostima, episkop novobrdski g. Ilarion je istakao da mu je ukazana čast i dat blagoslov da bude prisutan u ime patrijarha Porfirija kao i episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija. On je poručio da su Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja koja je kroz vekove ropstva bila čuvar kosovskog zaveta, te da ova knjiga predstavlja znamenite građane, odnosno čuvare kosovsko-metohijskog zaveta.

Pored Vladike Ilariona u kulturnom programu predstavljanja istorijske knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" govorili su: Akademik Slavenko Terzić, prof. dr Živko Kulić, prof. Petar Jakšić, prof. dr Milivoje Pavlović i autor knjige, prof. Dragoslav Ćetković koji se osvrnuo na svoj višedecenijski izvanredan rad u kulturi i vreme u kojem je živeo na Kosovu i Metohiji.

Foto: Goran Zlatković

 

- Tokom proteklih nekoliko godina koliko su trajale pripreme ovog epohalnog književnog izdanja koje će tek oplemeniti srpske kulturne institucije i mnoge domove, putovao sam Kosovom i Metohijom, upoznavao naš narod i beležio njihove podatke koje sam zatim obrađivao i unosio u ovo značajno izdanje. Danas se u knjizi nalazi više stotina biografija kojih nema na internetu, a koje su svakako od ogromnog značaja za srpsku istoriju, kulturu, etnografiju, novinarstvo i istraživački rad. Naša misija je ispunjena. Srbi sa Kosova i Metohije su sačuvani od zaborava za vjek i vjekova - rekao je Nikola Radanović urednik izdanja i autor kulturno-umetničkog programa u Kolarčevoj zadužbini.

Foto: Goran Zlatković

 

U umetničkom delu programa, nastupili su istaknuti srpski umetnici: Nevena Čiplak Lazarević, interpretator srpskih tradicionalnih pesama i solisti na kavalu Dušan Đukić, Aleksa Radonjić i Milan Ducić, zatim Aleksa Nedeljković kantautor i pojac pravoslavne duhovne muzike. Pravo iznenađenje je usledilo kada je Pavlina Radovanović, najmlađa Srpkinja sa Kosova i Metohije čija se biografija takođe nalazi u ovom leksikonu, dirljivim govorom zahvalila autoru i uredniku na ukazanoj časti, potom otpevavši pesmu "Orahovcu, bašto rajska" kojom je probudila najdublje emocije kod svih posetilaca.

Foto: Goran Zlatković

 

Pesma i duh Kosova i Metohije su održali srpski narod kroz vekove, a umetnici u programu su još jednom potvrdili koliko je važno da se o Kosovu i Metohiji peva i kada se plače. Voditelj programa bila je Jasmina Stoiljković, prvakinja srpske drame u Narodnom Pozorištu u Prištini sa sedištem u Gračanici.

Univerzitetski profesor Milivoje Pavlović je izrazio da će biti nastavljen značajan posao na očuvanju imena i dela mnogih ljudi koji nisu mogli ući u knjigu "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku", gde se nijedno ime nije našlo nezasluženo.

Foto: Goran Zlatković

 

Tako su pored znamenitih građana Kosova i Metohije, svrstani i crkveni velikodostojnici, akademici, profesori, učitelji, lekari, inženjeri, privrednici, književnici, kulturni i sportski stvaraoci i svi oni koji su svojim rezultatima i delatnošću obeležili vreme.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje
Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje

Zoran Srećković penzionisani policajac koji je 5. oktobra 2000. godine bio u policijskoj stanici u Ulici Majke Jevrosime kada je ona napadnuta, kaže da su političari sa navijačima upali i odneli oružje, koje nikada nije vraćeno i ne zna se gde je završilo i da su pojedinci zbog toga dobili nagrade za unapređenje demokratije, a on se pita: "Kojoj su demokratiji oni doprineli tog 5. oktobra?!"

05.10.2024

11:41

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija