Autor: Informer.rs

18.04.2023.

13:17

Foto: Foto: Miša Obradović

Zabava

SANDRA MELJNIČENKO KOŠTA ITALIJU SKORO 13 MILIONA EVRA! Oglasio se gradonačelnik Trsta: Rasipanje javnog novca, SRAMOTA!

Najveću i ujedno najvelelepniju jahtu na svetu, jedrilicu "A", koja je u vlasništvu sprkinje Aleksandre Meljničenko i njenog supruga, milijardera Andreja, s početkom rata u Ukrajini, italijanska policija zaplenila je u martu 2022. godine, a prema pisanjima medija, prosečni godišnji troškovi održavanja ovog luksuznog plovila iznose 10 odsto njene pune cene.

Zaplenjenu jedrilicu već više od godinu dana održava posada od dvadesetak ljudi, a troškove snosi Italija, što po mišljenju stručnjaka košta najmanje 900.000 dolara mesečno.

Informer

Sandra i Andrej Meljničenko

Ovim povodom gradonačelnik Trsta, Roberto Dipiaca, ranije je izjavio:

- Ovo se zove rasipanje javnog novca, sramota. Državu je to do danas koštalo preko 7 miliona evra. Nikada ih nećemo vratiti, jer će sigurno naći način da ne plate.

Jahti vrednoj pola milijarde svakako kontroverze nisu strane, a pitanje njenog održavanja je samo jedno u nizu.

Godinama unazad se govori o poreklu novca od kog je izgrađeno ovo kontroverzno delo arhitekte Filipa Starka, a često se navodilo da je u pitanju novac nemačkih poreskih obveznika.

Informer

Sandra Meljničenko

Jedrilica "A" svojevrsno je ispunjenje jedrenjačkih snova ruskog oligarha, a čini je posada od 54 člana, koji opslužuju osmospratni brod i na kojoj je moguće da spava 20 gostiju. Njeni jarboli viši su od Big Ben-a, no oni nisu njegov najfascinantniji detalj. Brod uključuje podvodnu kapsulu za posmatranje napravljenu od tri stakla eliptičnog oblika ulivenih u kobilicu kako bi pružali pogled na propelere.

Podsetimo, jedrilica A, kao i njena prethodnica, motorna jahta A, nazvane su po prvom slovu imena nekadašnje članice grupe "Models", Aleksandre.