Autor: S. Kostić

18.07.2024.

12:57

Foto: Printscreen/Youtube

Zabava

Iscrpljivao je glumce, terao ih da otkrivaju svoju seksualnu prošlost: Skandal na snimanju filma sa Nikol Kidman i Tomom Kruzom

Zahvaljujući visokoprofilnom braku Nikol Kidman i Toma Kruza, film iz 1999. bio je obavijen tračevima od trenutka kada je počeo da se snima 1997. – uključujući i glasine da je proces snimanja bio toksičan.

Poznato strog prema glumcima, Stenli Kjubrik je zahtevao nepokolebljivu odanost od Kidman i Kruza, koji su igrali bračni par u filmu. Snimanje je trajalo neverovatnih 15 meseci, postavljajući tada Ginisov svetski rekord za najduže neprekidno snimanje filma.

Tokom ovog vremenskog perioda, Kjubrik je insistirao da se njegove zvezde urone u svoje likove, namerno brišući granicu između stvarnosti i fikcije dok ih je psihološki iscrpljivao tražeći od njih da snime više od 50 klapa svake scene.

Informer

Režiser Stenli Kjubrik

Kjubrik je insistirao da je ovo ponavljanje srušilo granice performansa - iscrpljivao je glumce da bi izgovarali svoje replike na nove i neočekivane načine, stvarajući likove kojima inače ne bi mogli da pristupe.

Informer

Scena iz filma "Širom zatvorenih očiju"

Par je takođe spavao u spavaćoj sobi svojih likova tokom snimanja jer je Kjubrik želeo da spoji svet filma i pravi brak para.

Kruz, čuveni posvećeni glumac koji insistira na savršenstvu, bio je idealna meta za ovu vrstu opsesivne posvećenosti zanatu. Toliko da je, prema Veniti Feru, dobio čir na želucu tokom snimanja, a zatim je pokušao da to sakrije od Kjubrika.

Ali Kruz je više puta branio Kjubrika novinarima, govoreći: "Nije bio popustljiv. Znaš da nećeš napustiti set dok taj snimak ne bude kako treba."

Informer

Scena iz filma "Širom zatvorenih očiju"

Ali Kruz nije imao samo beskrajno mnogo klapa. Kjubrik je odbio da dozvoli glumcu da vidi bilo koje snimke sa tog dana, što je aspekt snimanja koji je obično ključan za Kruzov proces glume.

"Snimanje filma je kao ubadanje u mrak", objasnio je glumac. "Ako dobijem osećaj celokupne slike, onda sam bolji za film", rekao je on jednom prilikom, ali Kjubrik nije dozvolio glumcu da prati svoj uobičajeni proces.

S druge strane reditelj je insistirao na dubokoj psihološkoj analizi Kruzovih i Kidmanovih likova.

U višesatnim razgovorima, Kjubrik je sedeo sa parom i zamolio ih da priznaju svoje najdublje strahove, svoja razmišljanja o braku i posvećenosti, pa čak i da otkriju detalje o njihovoj se*sualnoj prošlosti.

Informer

Scena iz filma "Širom zatvorenih očiju"

"Tom bi čuo stvari koje nije želeo da čuje", priznala je Kidman o ovim seansama, za koje su se oba glumca zaklela da će ih čuvati kao tajnu. "To nije bilo kao terapija, jer niste imali kome da kažete: "A kako se osećate u vezi sa tim?" Bilo je iskreno, a ponekad i brutalno iskreno."

Nakon što je film završen, Kidman je kasnije priznala da Kjubrikove metode imaju potencijal da budu toksične. "Kao glumac, znate da postoji stvarnost, a postoji pretvaranje", rekla je.

"I te linije se pređu, i to se dešava kada radite sa režiserom koji dozvoljava da se to dogodi. To je veoma uzbudljiva ali i veoma opasna stvar da se dogodi", zaključila je ona za Veniti Fer a prenosi Blic.