18.08.2024.

09:41

Foto: EPA

Zabava

Ostavio je dubok trag u fimskoj umetnosti! Alen Delon bio je simbol lepote, tražen širom sveta, a po ovim ulogama ćemo ga pamtiti!

Francuski glumac Alen Delon preminuo je u 88. godini, a poslednjih godina se borio sa koncerom.

Ostavio je dubok trag u filmskoj umetnosti, a publika će ga pamititi po brojnim filmovima koje je snimao za francuske produkcijske kuće, ali i Holivud.

Pojavivši se na filmu 1957. godine ubrzo postaje jedan od najatraktivnijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu tumači u kriminalističkom filmu „U zenitu sunca“ u režiji Renea Klemana, rađenom po romanu Patriše Hajsmit. Ulogom Roka u filmu „Roko i njegova braća“ Lukina Viskontija iz 1960. godine postaje svetski poznat glumac.

Informer

 

Glumio je sporednu ulogu u filmu Žuti Rols-Rojs, gde je tumačio Stefana, ljubavnika Širli Maklejn. Takođe, ostao je upamćen i po duetu sa Dalidom i njihovom pesmom "Parole, parole" (fra. Paroles paroles).

Informer

 

Delon je dobio glavnu ulogu u komediji Žene su slabe (1959). Ovo je bio veliki hit u Francuskoj i bio je prvi Delonov film koji je viđen u Americi. Delon je imao nekoliko ličnih nastupa u Njujorku kako bi promovisao film. Bio je prijatelj gangstera srpskog porekla Vojislava Stanimirovića.

Međunarodna slava

Delon je zatim snimio dva filma koja su mu obezbedila međunarodnu reputaciju. Godine 1960. pojavio se u "Plein Soleil" Renea Klementa, objavljenom u SAD kao "Ljubičasto podne", koji je zasnovan na romanu Patriše Hajsmit "Talentovani gospodin Ripli". Delon je igrao protagonistu Toma Riplija, a film je bio hit u Francuskoj i u umetničkim kućama u zemljama engleskog govornog područja. Zatim je igrao naslovnu ulogu u filmu "Roko i njegova braća" (1960) Lukina Viskontija. Kritičar Bosli Krauter iz Njujork tajmsa napisao je da je Delonovo delo „dirljivo povodljivo i izražajno“.

Informer

 

Delon je debitovao na sceni 1961. godine u predstavi Džona Forda „Šteta što je ona kurva“ zajedno sa Romi Šnajder u Parizu. Viskonti je režirao produkciju koja je oborila rekorde na blagajnama. Ponovo se ujedinio sa Reneom Klementom u italijanskoj komediji o fašizmu "Radost življenja" (1961). Bio je to manji uspeh. Popularniji je bio antologijski film svih zvezda "Poznate ljubavne afere" (1961). Delonov segment ga je postavio kao Alberta III, vojvodu od Bavarske, nasuprot Brižit Bardo.

Popularan je bio još jedan antologijski film svih zvezda, Đavo i deset zapovesti (1963), Delonov segment ga je postavio kao Danijela Darja.

Informer

 

Alena su u Holivudu videli kao „latinskog ljubavnika”. Delon je proveo narednih nekoliko godina fokusiran na snimanje u Holivudu, a 1965. izjavio je da želi da napravi jedan film u Americi i jedan u Evropi svake godine. Smatrao je i da ga njegov naglasak sprečava da igra određene uloge:

- Zbog svog akcenta ne bih pokušavao da glumim Amerikance. Radim na tome da uklonim izrazite francuske infleksije iz svog govora kako bih mogao da igram sve kontinentalne nacionalnosti - rekao je Delon tada.

Informer

 

Imao je svoju prvu glavnu ulogu na engleskom jeziku u filmu "Jednom lopov", gde je glumio sa En-Margret. Zasnovan je na romanu Zekijala Marka koji je napisao "Bilo koji broj može da pobedi", ali nije bio tako uspešan. Finansirao ga je MGM koji je najavio da će se Delon pojaviti u vesternu "Spremni za tigra" u režiji Sema Pekinpa, ali film nikada nije snimljen. Umesto toga, Delon je potpisao ugovor o tri filma sa Kolumbijom, za koju se pojavio u visokobudžetnom akcionom filmu "Izgubljena komanda" (1966), igrajući člana Francuske Legije stranaca, zajedno sa Entonijem Kvinom i Klaudijom Kardinale. Studio je takođe najavio da će se pojaviti u biografskom filmu "Servantes", ali to nikada nije snimljeno. "Universal Studios" je koristio Delona u vesternu, "Teksas preko reke", nasuprot Dinu Martinu.

Informer

 

Rej Stark je želeo da ga upotrebi u "Noći iguane" i "Ovo imanje je osuđeno", ali nije se pojavio ni u jednom od tih filmova. Sa Rejem je sarađivao samo u filmu "Da li Pariz gori?", u režiji Renea Klemana, igrajući Žaka Šaban-Delmasa. Ovo je bio veliki hit u Francuskoj, ali je imao razočaravajuće rezultate na američkim blagajnama - kao i svi Delonovi filmovi koje je finansirao Holivud.

Delon je ostao velika zvezda u Francuskoj. Zajedno sa Stivom Makvinom i Šonom Konerijem bio je jedna od najvećih zvezda u Japanu.

Tagovi: