• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

18.08.2024

08:36

Alen Delon otišao na eutanaziju? Glumac preminuo u 88. godini, a ovako je o "medicinskom ubistvu" pričao njegov sin

Epa

Showbiz

Alen Delon otišao na eutanaziju? Glumac preminuo u 88. godini, a ovako je o "medicinskom ubistvu" pričao njegov sin

Podeli vest

Alen Delon izgubio je život u 88. godini.

Alen Delon preminuo je danas u 88. godini, a poslednjih godina se borio sa kancerom.

Uzrok smrti još uvek nije poznat, a mnogi sumnjaju da je Alen odlučio da ide na eutanaziju, kao i njegova supruga, o čemu je u svetskim medijima pisano još pre dve godine. To je tada potvrdio i njegov sin Entoni.

- Kako starimo, imamo pravo otići u pakao tiho iz života, bez bolnica i injekcija - rekao je Entoni i dodao:

- Tačno je da sam ispratio mamu. Istina je da je odlučila da umre kako je i živela, odnosno kada to odluči, pa je izabrala eutanaziju.

Alen Delon je od 1978. godine živeo u Švajcarskoj gde je eutanazija, odnosno medicinski asistirano samoubistvo legalno, a na isti način je preminula i njegova nekadašnja supruga. 

Foto: wikipedia

 

Osim u Švajcarskoj, eutanazija je dozvoljena u svega još par država na svetu. Usput, u tim državama je razvijen i poseban vid medicinskog turizma, tzv "samoubilački turizam".

Postoje i zemlje kao npr. u Japanu u kojima nema zvaniče legalizacije, međutim, u njima se događaju presedani.

Foto: Epa

 

Eutanazija u Srbiji

Eutanazija u Srbiji još nije prihvaćena, ali se pacijenti ipak izjašnjavaju da li u slučaju nužde žele da se nad njima primeni reanimacija ili neki lekovi.

Za sada, eutanazija u Srbiji nije dozvoljena, jer pravosuđe ovaj akt smatra krivičnim delom, čak iako se radi o pacijentima koji pate od neizdrživih bolova. Svi akteri krivičnoj odgovaraju ukoliko su uslišili zahtev osobe i doveli do njenog smrtnog ishoda. Razlika je samo u dužini kazne.

Ukoliko se žrtva nije pismeno izrazila, odnosno nije ostavila testament i ako nedostaje lekarska dokumentacija koja dokazuje težinu bolesti, onda se predviđa maksimalna kazna za ovo delo, a ukoliko dokumentacija ipak postoji, tada je u opticaju minimalna kazna. Svakako, reč je o krivičnom delu.

Foto: Epa

 

Lista zemalja gde je dozvoljena eutanazija

- Holandija

- Belgija

- Luksemburg

- Švajcarska

- SAD (nije dozvoljena u svim saveznim državama)

- Kanada

- Španija

- Kolumbija

- Francuska

- Novi Zeland

- Australija




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Šolak i njegovi mediji vode u Srbiji antievropsku kampanju
Politika

Vesić: Šolak i njegovi mediji vode u Srbiji antievropsku kampanju

Poslednjih meseci u Srbiji se vodi strašna medijska kampanja protiv Evropske unije u kojoj Brisel pokušava da se prikaže kao zlo koje želi da uništi Srbiju i pretvori je u koloniju, kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i navodi da najstrašniju kampanju vodi Dragan Šolak.

18.08.2024

09:51

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne
Zdravlje

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne

Ako ste primetili da vas često "hvataju" grčevi u nogama, ne brinite se, jer je ovaj problem mnogo češći leti. Grčevi se, kako objašnjavaju fizioterapeuti, javljaju usled dehidratacije, gubitka elektrolita zbog znojenja, dugog sedenja, pa samim tim i zbog loše arterijske ili venske cirkulacije.

18.08.2024

10:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija