26.05.2020.

19:24

Foto:

Zaštitnik

PAZITE KAKVU HRANU KUPUJETE: Evo šta su E brojevi i koliko su opasni po zdravlje

Upravo za to služe obavezne oznake - takozvane deklaracije na kojima je detaljno opisan sastav proizvoda i šta on u sebi sadrži.

Namirnice u širokoj potrošnji često mogu da sadrže veliki broj različitih aditiva i materija koje mogu biti štetne po zdravlje, pa je važno naučiti kako protumačiti šta zaista znače skraćenice koje bi trebalo da vas informišu od čega se sastoji proizvod koji planirate da kupite, piše Faktor.

Posebno bi trebalo voditi računa o sastavu namirnica koje su namenjene za prehranu beba i dece.

Šta su E brojevi?

E brojevi označavaju skraćenicu za emulgatore i dele se prema sastavu:

E100-199 su veštačke boje

E200-299 označavaju konzervanse koji služe da se produži rok trajanja hrane (viršle, salame, margarin)

E300-321 su antioksidansi čija je uloga da spreče prodor kiselina u namirnice

E453 i nadalje - su zgušnjivači i učvršćivači konzistencije hrane (pudinzi, želatini, kafe u flašicama)

E620-625 je glutamat/monosodijum je hidrolizovani biljni protein

E brojevi na ambalaži podrazumevaju da te namirnice sadrže aditive, koji se dodaju u hranu kako bi duže zadržala svežinu, ukus, aromu...

Hemijski prerađene namirnice sadrže veliki broj E brojeva, što podrazumeva da imaju i veliki broj aditiva.

Različiti aditivi mogu biti i jaki alergeni, pa je potrebno posebno voditi računa o tome kada imate alergiju na neku hranu ili kada kupujete namirnice za decu i bebe za koje pouzdano ne znate da li su netolerantne na te sastojke.

Poseban oprez preporučuje se kod E620- 625 glutamata - takozvanog pojačivača ukusa.

Glutamat se može pronaći u mnogim gotovim proizvodima, začinima, grickalicama, slatkišima, suhomesnatim proizvodima, supama iz vrećice i brojnim drugim proizvodima.

Glutamat, prema naučnim istraživanjima može dovesti do glavobolje, gojaznosti, povišenog šećera, a utiče i na promene raspoloženja.

Transmasne kiseline - zasićene masti - hidrogenizovane masnoće

Gotova jela, peciva, slatkiši, pržena hrana, słane grickalice, margarin kao i brza hrana sadrže transmasti, koje nastaju industrijskom obradom tečnih biljnih ulja u čvrsta.

Ove masti dovode do pada HDL (dobrog) holesterola, a podižu nivo LDL štetnog holesterola.

Štetne su za srce i krvne sudove. Druga imena za transmasti su hidrogenizovane biljne masnoće, hidrogenizovane masti.

Proizvodi sa oznakom "bez šećera" mogu da budu varka, jer se šećer može da krije pod nekim drugim imenom - glukoza, fruktoza, saharoza, maltoza, laktoza, sirup od šećerne repe ili sladni sirup.

Šećerni sirupi su jeftinija vrsta šećera i često se koriste, a najviše su zastupljeni u gaziranim pićima, kupovnom pecivu, sladoledu, pudinzima i voćnim jogurtima.

Šećerni sirupi mogu da utiču na povećanje masnih tvari oko jetre i unutrašnjih organa, nivoa triglicerida u krvi, rad bubrega i krvni pritisak.

U opasne E brojeve, koje bi trebalo izbegavati pod svaku cenu, spadaju:

U zabranjene spadaju: E103, E105, E111, E121, E125, E126

U opasne spadaju: E102, E110, E127

U izrazito opasne: E123

One koji izazivaju poremećaj rada creva: E221,E222, E223, E224, E226, E405, E407, E461, E466

One koji izazivaju želučane tegobe: E322, E338, E339, E341, E462, E463

One koji mogu uzrokovati jake alergije: E230, E239, E311, E313

One koji mogu oštetiti bubrege i jetru: E171, E173, E320, E322

E 951 - Aspartam, umjetni zaslađivač

Aspartam spada u grupu veštačkih zaslađivača i predstavlja zamenu za šećer. Nalazi se u gotovo svim proizvodima s napisom "bez sećera", pre svega u osvežavajućim napicima, žvakaćim gumama, light jogurtu i slatkišima.

Ukoliko se unosi u većim količinama može da izazove mučnine, tahikardiju, depresiju, hronični umor i migrenu.

E 322 Soja lecitin je GMO proizvod (genetski modifikovan) i služi za spajanje vode i ulja u proizvodu. Može se pronaći u keksu, bonbonama, čokoladi i sličnim proizvodima.

Zaključak bi bio, s industrijski obrađenom hranom - oprezno i obavezno čitajte šta sadrži ono što ćete uneti u organizam ili poslužiti svojoj deci.