28.01.2021.

16:35

Foto:

Zaštitnik

OPREZ! Otrovi u rekvizitima za vežbanje! Kako da prepoznate opasne lopte ili vijače?

U sportskim rekvizitima, poput gimnastičkih lopti, prostirki za jogu, tegova za vežbanje, vijačama, loptama za pilates i sličnoj opremi, mogu se naći takozvane "supstance koje izazivaju zabrinutost", utvrdili su istraživači evropskog projekta AskREACH. Među analiziranim rekvizitima nalaze se i proizvodi sa srpskog tržišta.

Ukupno su analizirana 82 uzorka i u jednoj četvrtini ispitanih proizvoda pronađeno je prisustvo ovih supstanci, a u devet uzoraka ove supstance nalaze se u koncentraciji višoj od 0,1 odsto.
Ispitivani uzorci su, uglavnom, napravljeni od plastike, a rezultati istraživanja pokazuju da su štetne supstance koje se u njima nalaze uglavnom plastifikatori, usporivači gorenja, teški metali ili alkil fenoli.

VAŽNO! KAKO DA NE UGROZITE ZDRAVLJE NAJMLAĐIH! Koje igračke obavezno morate da izbegavate

Jeftino je opasnije

Jeftinija oprema ima veću šansu da sadrži opasne hemikalije, a to se pre svega odnosi na jeftinu crnu plastiku jer se ona pravi iz reciklaže
Jelena Milić, "Alhem"

U sedam proizvoda su pronađeni plastifikatori za omekšavanje plastike - ftalati, koji su u Evropskoj uniji zabranjeni u svim proizvodima od jula 2020. godine u koncentraciji većoj od 0,1 odsto zbog štetnog dejstva na plodnost i razvoj ploda, kao i remećenja rada endokrinog sistema. Najekstremniji primeri visokog sadržaja ftalata su dve lopte za pilates - u jednoj je pronađena koncentracija od čak 41 odsto, a u drugoj 35 procenata.

Biohemičar dr Jelena Milić iz organizacije "Alhem" kaže da Srbija pod hitno mora da od EU preuzme ovu odluku o zabrani ftalata u svim predmetima opšte namene.

- Prema našim zakonima, ftalati su zabranjeni samo u igračkama i proizvodima za negu dece, ali ne i u drugim predmetima. Tako, na primer, sve što je od juna moralo da se povuče sa tržišta EU bez problema može sasvim legalno da se nađe kod nas u prodaji - kaže dr Milić i dodaje:

OPREZ! UPOZORITE NAJSTARIJE UKUĆANE DA NE NASEDAJU NA SLATKOREČIVE TRGOVCE! Slepoj starici uvalili masažer od 48.000!

- Jeftinija oprema ima veću šansu da sadrži opasne hemikalije, a to se pre svega odnosi na jeftinu crnu plastiku jer se ona pravi iz reciklaže. Nažalost, na deklaraciji uglavnom ne može da se vidi šta taj predmet sadrži. Sudeći prema ovom istraživanju, ako ste kupili više od četiri rekvizita za vežbanje kod kuće, velika je verovatnoća da bar jedan sadrži štetne supstance, a sve one imaju bar jedno od sledećih svojstava - da su kancerogene, mutagene, toksične po reprodukciju ili da ometaju rad endokrinog sistema.

Pored ftalata, u jednom proizvodu pronađeni su kratkolančani hlorovani parafini (SCCP) koji su veoma dugotrajni, odnosno teško se razgrađuju u životnoj sredini. Oni su regulisani međunarodnom Stokholmskom konvencijom i zabranjeni su u proizvodima u koncentraciji većoj od 0,15%. Ova supstanca u visokoj koncentraciji od 2,6 odsto pronađena je u konopcu za preskakanje i taj proizvod ne bi smeo da se nađe na tržištu.
Proizvodi koji su analizirani kupljeni su u 13 evropskih zemalja. U proizvodu koji je kupljen u Srbiji, bokserskim rukavicama, pronađeno je tri odsto ftalata.

SAVETI:Kako da birate rekvizite za trening

- Izbegavajte predmete od plastike, naročito meke PVC plastike ili jeftine proizvode od tamne tvrde plastike
- Plastične proizvode jakog mirisa vratite prodavcu
- Potražite eko-oznake na proizvodima, kao što su EU Ecolabel ili Blue Angel
- Skenirajte proizvode koje želite da kupite unapred preko aplikacije Scan4Chem i pošaljite upit trgovcu ili proizvođaču

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs