04.07.2021.

16:27

Foto:

Zaštitnik

ŠTE ĆE BITI SA CENOM MESA? Svinjetina preko noći poskupela za čak 20 odsto

Sveža svinjetina se u mnogim mesarama i marketima prodaje po 20 odsto višoj ceni nego pre desetak dana, kada je kilogram koštao od 420 do 440 dinara. Sada za kilogram treba izdvojiti od 500 do 550 dinara!

Trenutno, svinjetina u trgovinskim lancima uglavnom košta od 430 na akciji do čak 579 dinara, koliko se prodaje u bolje opremljenim mesarama. Svinjska plećka je od 420 do 520, a za but treba izdvojiti od 500 do čak 579 dinara, u zavisnosti od prodajnog mesta. Svakako najkvalitetniji komad svinjetine je, kao i obično, najskuplji, pa tako file košta i do 750 dinara, a kare od 550 do 750 dinara.
U Privrednoj komori Srbije (PKS) objašnjavaju da je na poskupljenje sveže svinjetine uticao porast cene žive vage.

- U toku poslednje dve nedelje kilogram žive vage je otišao za oko 20 odsto i sada je od 160 do 165 dinara bez PDV-a. Isto toliko je poskupelo i sveže meso u prodavnicama. Teško je prognozirati šta će se dešavati u narednom periodu. To je živa materija, koja se iz časa u čas menja. Proizvođačima u poslednjih pet meseci veoma loše ide prodaja, što je dovelo do pada cena i pada potrošnje, koji je izazvan okolnostima koji prate pandemiju, manjak turista, događaja i proslava. Leto je, s druge strane, uvek bilo period kada su se najviše prodavali meso i mesne prerađevine - kažu u PKS.

Zoran Ivanović, vlasnik "Marso grupe" i jedan od najvećih klaničara u Srbiji, objašnjava da je razlog dizanja cene žive vage to što je poskupela stočna hrana i da je leto svakako vreme kada svinjetina poskupi.

Informer

- Velike vrućine dovode do toga da se svinje slabije drže u torovima zbog uginuća. Samim tim, manja ponuda znači veću potražnju i višu cenu. Tako da jedan od razloga za finansijski skok može da leži u sezoni, dok je drugi svakako i period slavlja, koji je sad ponovo posle korone aktuelan, pa je potražnja za mesom dosta veća - objašnjava Ivanović.
Doktor stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Radosav Vujić objašnjava da je na poskupljenje svežeg mesa uticao skok cene svinja u otkupu.
- Kilogram žive vage je poskupeo za 20 odsto i sada je od 160 do 165 dinara bez PDV-a, a cena bekon rase je oko 200 dinara kilogram. Isto toliko, dakle za 20 odsto, poskupela je i sveža svinjetina u trgovinama. Iako je teško prognozirati šta nas može očekivati u narednom periodu, ipak mislim da do daljeg poskupljenja ni žive vage, a ni mesa, neće doći - kaže Vujić.

Cene mesa u marketima i mesarama

SVINJETINA 429-579
JUNETINA 759-879
PILETINA 480-600
JAGNJETINA 569-859

Osim potrošača, ni trgovcima ni vlasnicima mesara ne ide u prilog poskupljenje mesa.
Srđan Filipović, vlasnik mesare, kaže da su cene u radnjama skočile zbog toga što dobavljači svoje usluge sada naplaćuju više, ali da je poskupelo i gorivo, a svi ti faktori utiču na cenu mesa.

- Otkad korona jenjava, sve je naglo poskupelo, od goriva, do "žive vage". Zato su i trgovci morali da podignu svoje cene. Međutim, ni mi prodavci nismo to naglo uradili i svakako da smo najslabija karika. U odnosu na cenu mesa kod dobavljača, koja je naglo skočila, mesari se trude da opet budu pristupačni kako ne bi izgubili svoje mušterije. Cene kod stočara su jače još od Vaskrsa, ali sada su dostigle vrhunac sa poskupljenjem od čak 20 odsto - kaže ovaj mesar.

Junetina i jagnjetina miruju za sada

Radosav Vujić kaže da je cena junadi u Srbiji od 2,1 do 2,2 evra po kilogramu, odnosno, jagnjadi od 230 do 250 dinara za kilogram, zavisno od toga da li idu na klanicu ili prodaju ugostiteljima, i dalje na istom nivou, bez najave da će porasti, kao i da ne bi bilo logike da poskupe u prodavnici s obzirom na to da kilogram žive vage miruje.
- Podsećam da su u aprilu cene stoke u Srbiji bile na istorijskom minimum i da se pokazalo koliko je pandemija koronavirusa, tačno godinu dana od početka, zadala ozbiljan udarac stočarstvu jer je pad potrošnje mesa doveo do survavanja cena, koliko zbog manjka turista, događaja i proslava, toliko i zbog velikog uvoza gotovih proizvoda. Sve je to dovelo do toga da nam je stočni fond izuzetno ugrožen. Proizvođači svinja, jagnjadi i junadi se nadaju da će popuštanje mera povećati potrošnju tokom leta, ali nisam optimista - kaže dr Vujić.