• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/ S. T.

19.05.2025

12:54

Za Blagoja su pravo blago: Orijaše prodaje kao na traci, ovo je cena

S. T.

Srbija

Za Blagoja su pravo blago: Orijaše prodaje kao na traci, ovo je cena

Podeli vest

Na stočnoj pijaci u Ristovcu kod Vranja svi u ovom kraju znaju penzionera Blagoja Dimitrijevića. On ovde donosi "posebnu robu", a reč je o zečevima orijašima.

Blagoje od detinjstva čuva zečeve, a otkad je u penziji hobi je pretvorio u dodatni posao, pa zečeve orijaše prodaje ko od šale!

- Mušterije orijaše najviše cene zbog izuzetno ukusnog i zdravog mesa, u kome nema masti, a koje u sebi sadrži veliku količinu proteina. Preporučuje se ljudima koji imaju srčane probleme, trudnicama i dojiljama, sportistima, deci i omladini, jednom rečju odlično je za sve koji vode računa o ishrani - objašnjava Dimitrijević.

Zečevi, objašnjava, borave u kavezima u kojima mogu nesmetano da se razmnožavaju.

Orijaši su najtraženiji, a većina kupaca dolazi kod njega kući, ali ponekad, zečeve iznese i na stočnu pijacu u Ristovcu kod Vranja.

 

Male prodaje po ceni od pet evra po komadu, a krupnije od 15 do 20.

- Male zečeve najviše prodajem tokom leta Albancima iz susednih sela ili iz grada. Potražnja za njima je uvek velika, tako da tokom godine prodam od 200 do 400 komada. Ovu rasu karakteriše mirna narav, a veoma su osetljivi na loš smeštaj i način ishrane, jer im ne prija svaka hrana. Za male zečeve kupujem granulice, a kad napune tri meseca, počinjem polako da im uvodim hranu kojom hranim odrasle - priča Blagoje.

Kako kaže, zečevi su, veoma zahvalni za čuvanje, jer oko njih nema nogo posla.

Dovoljno je da im se kavezi očiste jednom u nekoliko dana i da osim hrane uvek imaju dovoljno čiste vode.

- Meso je najsličnije piletini i ko nije ranije jeo, teško da će da "provali" - kaže Milica, domaćica iz Vranja. 

Ona priprema marinadu i meso peče, a najteži deo posla "da se zec uredi" obavlja njen svekar. 

- Najbolje je da komadi mesa preko noći odstoje u marinadi sa belim vinom i sirćetom. Dodate malo belog luka i začina i posle spremate po želji - dodaje Milica. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set