• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: M. L.

16.08.2025

08:00

Ovo je najneobičnije slatko koje možete probati u životu: Evo i recepta (VIDEO)

M. L.

Srbija

Ovo je najneobičnije slatko koje možete probati u životu: Evo i recepta (VIDEO)

Podeli vest

Dok mnoge domaćice ovih dana pripremaju slatko od šljiva ili smokava, Vlada Jovanović iz Aranđelovca kuva slatko od slanine!

Njegov neobični slatko-slani delikates najpre su isprobale dame iz porodice, supruga i četiri kćerke i kako se svima dopalo, pala je odluka da se sprema i za druge...

- Recept sam našao na internetu, odatle je nastala ideja da pokušam i ja da napravim tako nešto, naravno na svoj način. Koristio sam namirnice koje sam imao u svojoj kuhinji ali sam dodao i one koje su kupljene (biber, so, šećer), tako da je nastao izuzetno ukusan spoj slatkog i slanog i pravi delikates za sve one koji vole neobično i da se igraju sa ukusima. Kako živim sa pet dama u kući imao sam dobru komisiju za ocenjivanje, svidelo im se i uz sitne korekcije došli smo do savršenog ukusa - kaže Vlada.

On dodaje da je slatko od slanine prvi put odneo na sajam hrane i pića i tada su, priseća se on, ljudi sa čuđenjem gledali u malu teglicu sa neobičnim natpisom.

 

- Kada sam se pojavio na sajmu sa slatkim od slaline ljudi su me začuđeno gledali. Bilo je svima neobično, probali su, ali su bili skeptični, kako to od slanine slatko? Međutim, posle nekoliko minuta ukus bi im se svideo i sa osmehom bi se vratili po još - ističe ovaj domaćin.

On objašnjava da se slatko od slanine relativno lako priprema i da receptura nije tajna, a za jednu meru je potrebno oko 400 grama slanine i od toga će se dobiti jedna tegla od 170 grama slatkog i pet-šest malih od 35 grama.

- Najpre se isprži slanina i kada je skoro gotova povadi se a u masnoću koja je ostala dodajemo luk crni i beli koje smo izblendirali, so, biber. Dinsta se pa se zatim doda paradajz koji je takođe izblendiran da bi dobili sitni komadići koji će se lakše obraditi i paradajz pire. Dodajem potom i žuti šećer i jabukovo sirće, još malo se dinsta, a onda se vrati slaninica koja se prvobitno pržila. Sve zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se ukrčka i onda se sipa u vruće tegle i ne zatvara se dok se ne ohladi - otkriva nam Vlada.

Naglašava da ko voli ljuto može dodati čili, a gotovo slatko se može konzumirati na različite načine.

- Pre upotrebe se malo zagreje da se masnoća "otpusti", može se služiti uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, a može i da se stavi na hleb pa tako samo da se jede. Nema jasno definisan ukus, malo sladi a malo je i slano, meni se sviđa, a i mojim mušterijama koji su ga do sada konzumirali - naglašava Jovanović.

Cena ovog neobičnog delikatesa je 750 dinara za malu teglicu od 35 grama.

Osim ovog neobičnog delikatesa Vlada na svom imanju priprema i razne vrste likera, džinova, domaćih sirupa i tradicionalne recepte za slatku i slanu zimnicu.

Sa svojim proizvodima pojavljuje se na sajmovima hrane i pića i sajmovima turizma a kupcima proizvode nudi i putem društvenih mreža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!
Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!

Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.

25.12.2025

14:03

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set