• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: N. Božić

09.12.2019

09:47

(FOTO) CELA BARA ZASAVICA MIRISALA NA ČVARKE! Održana tradicionalna manifestacija "Dan mangulice"

Srbija

(FOTO) CELA BARA ZASAVICA MIRISALA NA ČVARKE! Održana tradicionalna manifestacija "Dan mangulice"

Podeli vest

Posetioci pristigli sa svih strana uživali su u jedinstvenim delikatesima na tradicionalnoj manifestaciji "Dan mangulice", dok su se Specijalnim rezervatom Bara Zasavica širili opojni mirisi toplih čvaraka iz desetak oranija

- Ono što je dobro i tradicija našeg naroda ne treba menjati! Čuvamo stare sremačke i mačvanske običaje svinjokolja, danas smo spremili deset mangulica, svaka od 170 kila. Naši kuvari su pravi majstori, radimo od zore - potpalimo vatricu, a uz rakijicu i domaće vino, sve je lakše! Za pravljenje delikatesa, naših čvaraka receptura je poznata od davnina - slanina od mangulice iseče se na komade srednje veličine, posoli, doda malo vode i kuva u oraniji uz neprestano mešanje jedno dva do dva i po sata - okupljenim posetiocima objasnio je Žikica Belomarković, otkrivajući tajnu da se kad čvarci porumene doda malo magarećeg mleka, što im daje posebnu aromu i mekoću.

Foto: N. B.

Inače, porodica Belomarković prva je u Mačvi u svoje domaćinstvo vratila staru autohtonu rasu svinja mangulica, a sa rezervatom sarađuju od 1999. godine.

Vratili mangulicu u Srem i Mačvu

Foto: N. B.

- Vratili smo staru autohtonu rasu svinja mangulica ne samo u ovaj kraj Mačve, već sarađujemo i sa brojnim uzgajivačima u Sremu. Kod nas u rezervatu mangulice su slobodno puštene na pašnjaku Valjevac koji se prostire na 300 hektara. Za meso mangulice je utvrđeno da blagotvorno deluje na organizam, jer je sadržaj holesterola za 50-75 odsto manji u odnosu na svinjsko meso drugih rasa. Ispitivanja su pokazala da konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja dobrg HDL holesterola i redukovanja lošeg LDL holesterola - uverava Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode.

Gosti pristigli sa svih strana na baru uživali su degustirajući proizvode od mangulice, a kobasice, čvarci, kulenje i meso prodavano na kile planuli su do podne.

- Pre nekoliko godina otkrili smo ovo čudo prirode i od tada redovno dolazimo na Zasavicu sa decom. Ovde je predivno, konji slobodno jure pašnjakom, a za decu posebnu atrakciju predstavlja vožnja brodićem po bari kada je lepo vreme. Obavezno dođemo na "Dan mangulice" i "Dan magaraca" i uvek kupimo ponešto od domaćih proizvoda - kaže Radojka Đerković iz Novog Sada, koja je na baru došla sa sinom i unukom.

Foto: N. B.


 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set