• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: K. Milanović

01.05.2020

07:02

DR BRANIMIR NESTOROVIĆ OTKRIVA Evo kada će u Srbiji ponovo moći da se prave svadbe i veselja

Srbija

DR BRANIMIR NESTOROVIĆ OTKRIVA Evo kada će u Srbiji ponovo moći da se prave svadbe i veselja

Podeli vest

Između dva gosta moraće da bude razmak od 1,5 metara. Od 4. maja letnje bašte kafića i restorana primaju prve mušterije. Obavezna dezinfekcija na ulazu

Na svadbama, krštenjima, rođendanima i u kafanama moći ćemo ponovo da se veselimo s društvom već od 15. juna, kaže za Informer član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Branimir Nestorović!

Kako objašnjava Nestorović, veća slavlja biće moguća tek kada se ukine policijski čas, a strategija je da se i ova mera ublažava postepeno.

U prve dve nedelje od ukidanja policijskog časa maksimalan broj gostiju u zatvorenom prostoru trebalo bi da bude 20. Nakon toga, povećavaće se na 50, pa na 100, da bi se na kraju od 15. juna potpuno uklonila i ova zabrana.

Zdravlje gostiju na prvom mestu

Zdravlje gostiju na prvom mestu
Sekretar Udruženja ugostitelja UGONS iz Novog Sada Dragan Stanojević ističe da mu je izuzetno drago što je država prepoznala potrebu građana i njihovu želju da se kafići i restorani što pre otvore.

- Mere koje su donete nisu nimalo lake za ugostitelje, ali ćemo učiniti sve kako bismo zaštitili naše goste. Gotovo svi kafići i restorani počeće sa radom 4. maja, nabavljamo zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva, što je dodatni trošak za nas, ali se ne žalimo jer je važno da što pre počnemo sa radom i nadamo se da će uskoro i ove mere biti ublažene. Do tada će uglavnom svi morati da izbace po nekoliko stolova iz bašta i lokala, a za stolom će moći da sede uglavnom po dva gosta - rekao je Stanojević.

Bonton u kafićima

Kako je predviđeno merama, od 4. maja stolovi u kafićima i restoranima će za početak jedni od drugih biti udaljeni na bezbednu razdaljinu, a gosti su u obavezi da sede dijagonalno jedan od drugog kako bi razmak između njih bio 1,5 metara.

Kako saznajemo od vlasnika kafana, razmišlja se i o uvođenju rezervacija putem interneta ili telefona, da bi ljudi mogli da znaju kada da dođu, a da ne budu vraćeni jer je sve zauzeto.
Doktor Nestorović objašnjava da su ove mere više nego dovoljne zato što se jasno vidi da se epidemija koronavirusa bliži kraju.

- Virus je izgubio na snazi, visoke temperature i UV zračenje ubijaju njegovu infektivnost, pa je potrebna veća količina virusa da bi se osoba zarazila. Zato nema potrebe da gosti u kafićima i restoranima nose maske, jer će pre samog ulaska biti dezinfikovani, a i sedeće na dovoljnoj udaljenosti. Razdaljina od dva metra potrebna je ukoliko osoba kija ili kašlje, ali nadam se da onaj ko je bolestan neće ići na kafu ili ručak - kaže Nestorović.

Pripreme u toku

Zaposleni u kafićima i restoranima od juče su počeli sa pripremama kako bi do 4. maja sve letnje bašte i lokali bili spremni da prime prve goste i kako bi sve preporučene mere, kažu ugostitelji, bile ispoštovane.

Vlasnik restorana "Monjument" Vladimir Gajić očekuje da će prvog radnog dana nakon duge pauze veliki broj Beograđana pohrliti u bašte omiljenih kafića.

Mere koje će važiti za kafiće i restorane:

* na ulazu u baštu i lokal gost mora da prođe kroz podnu, suvu ili vlažnu dezo-barijeru
* za gosta na ulazu u baštu i lokal mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola (gel, ručna prskalica, vlažne maramice)
* na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku
* u toaletima za goste poželjno je da stoji beskontaktni dozer za ruke i ubruse
* gosti ne treba da nose rukavice i maske

- Već sređujemo bašte, a čim to završimo, počećemo sa razmeštanjem stolova u lokalima u skladu sa preporučenim merama. Alkohola, asepsola i zaštitnih maski i rukavica za zaposlene imamo sasvim dovoljno, a naručili smo i mini-pakovanja dezinfekcijskih sredstava, koje će svakog gosta čekati na stolu. Radno vreme će biti do 17 časova, a kada se policijski čas bude smanjio, i mi ćemo produžiti radno vreme. Naši restorani u tržnim centrima počeće sa radom 8. maja, jer će tek tada ljudi moći da idu u kupovinu. Verujem da će prvog radnog dana letnje bašte biti pune, jer svi željno čekaju da popiju kafu u svom omiljenom kafiću - rekao je Gajić.

I vlasnica restorana "Filmski grad" Mirjana Todorović kaže da su pripreme već u toku.

- U našoj bašti stolovi se, inače, nalaze na velikoj udaljenosti, tako da ova mera nama ne predstavlja problem. Razmatramo kako da preuredimo salu, ali sigurno da ćemo apsolutno sve mere do kraja poštovati. U zatvorenim objektima propisi su stroži, tako da će se u salama drastično smanjiti broj gostiju koji smeju da sede u isto vreme, dok u baštama to neće biti tako strašno. Zovu gosti koji su unapred zakazali svadbe i velike proslave i pitaju da li će biti moguće praviti veliko slavlje. Verujem da će i to brzo da se desi, jer naš narod ne može bez kafane - kroz osmeh kaže Todorovićeva.

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 4 godine

Ova struka je zaista neverovatna,ove mere su gluposti,ici u restoran i sta da se dovikujemo ili kontaktiramo porukama,zaista glupost do gluposti

Ela

pre 4 godine

Kao da su restorani i kafići ljudima najvažnija stvar ? Sačekajmo malo, čast ljudima koji žive od tih restorana i kafića, ali kad se prolepša moći će da se sedi u baštama na otvorenom, da ne bi ulazili u zatvorene prostorije...

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set