DR BRANIMIR NESTOROVIĆ OTKRIVA Evo kada će u Srbiji ponovo moći da se prave svadbe i veselja
Podeli vest
Između dva gosta moraće da bude razmak od 1,5 metara. Od 4. maja letnje bašte kafića i restorana primaju prve mušterije. Obavezna dezinfekcija na ulazu
Na svadbama, krštenjima, rođendanima i u kafanama moći ćemo ponovo da se veselimo s društvom već od 15. juna, kaže za Informer član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Branimir Nestorović!
U Subotici uhapšena dvojica vlasnika ugostiteljskih objekata, koji su služili piće četvorici muškaraca, u svojim lokalima u Subotici i Lovćencu
14.04.2020
13:33
Kako objašnjava Nestorović, veća slavlja biće moguća tek kada se ukine policijski čas, a strategija je da se i ova mera ublažava postepeno.
U prve dve nedelje od ukidanja policijskog časa maksimalan broj gostiju u zatvorenom prostoru trebalo bi da bude 20. Nakon toga, povećavaće se na 50, pa na 100, da bi se na kraju od 15. juna potpuno uklonila i ova zabrana.
Zdravlje gostiju na prvom mestu
Zdravlje gostiju na prvom mestu
Sekretar Udruženja ugostitelja UGONS iz Novog Sada Dragan Stanojević ističe da mu je izuzetno drago što je država prepoznala potrebu građana i njihovu želju da se kafići i restorani što pre otvore.
- Mere koje su donete nisu nimalo lake za ugostitelje, ali ćemo učiniti sve kako bismo zaštitili naše goste. Gotovo svi kafići i restorani počeće sa radom 4. maja, nabavljamo zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva, što je dodatni trošak za nas, ali se ne žalimo jer je važno da što pre počnemo sa radom i nadamo se da će uskoro i ove mere biti ublažene. Do tada će uglavnom svi morati da izbace po nekoliko stolova iz bašta i lokala, a za stolom će moći da sede uglavnom po dva gosta - rekao je Stanojević.
Bonton u kafićima
Kako je predviđeno merama, od 4. maja stolovi u kafićima i restoranima će za početak jedni od drugih biti udaljeni na bezbednu razdaljinu, a gosti su u obavezi da sede dijagonalno jedan od drugog kako bi razmak između njih bio 1,5 metara.
Kako saznajemo od vlasnika kafana, razmišlja se i o uvođenju rezervacija putem interneta ili telefona, da bi ljudi mogli da znaju kada da dođu, a da ne budu vraćeni jer je sve zauzeto.
Doktor Nestorović objašnjava da su ove mere više nego dovoljne zato što se jasno vidi da se epidemija koronavirusa bliži kraju.
- Virus je izgubio na snazi, visoke temperature i UV zračenje ubijaju njegovu infektivnost, pa je potrebna veća količina virusa da bi se osoba zarazila. Zato nema potrebe da gosti u kafićima i restoranima nose maske, jer će pre samog ulaska biti dezinfikovani, a i sedeće na dovoljnoj udaljenosti. Razdaljina od dva metra potrebna je ukoliko osoba kija ili kašlje, ali nadam se da onaj ko je bolestan neće ići na kafu ili ručak - kaže Nestorović.
Pripreme u toku
Zaposleni u kafićima i restoranima od juče su počeli sa pripremama kako bi do 4. maja sve letnje bašte i lokali bili spremni da prime prve goste i kako bi sve preporučene mere, kažu ugostitelji, bile ispoštovane.
Vlasnik restorana "Monjument" Vladimir Gajić očekuje da će prvog radnog dana nakon duge pauze veliki broj Beograđana pohrliti u bašte omiljenih kafića.
Mere koje će važiti za kafiće i restorane:
* na ulazu u baštu i lokal gost mora da prođe kroz podnu, suvu ili vlažnu dezo-barijeru
* za gosta na ulazu u baštu i lokal mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola (gel, ručna prskalica, vlažne maramice)
* na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku
* u toaletima za goste poželjno je da stoji beskontaktni dozer za ruke i ubruse
* gosti ne treba da nose rukavice i maske
- Već sređujemo bašte, a čim to završimo, počećemo sa razmeštanjem stolova u lokalima u skladu sa preporučenim merama. Alkohola, asepsola i zaštitnih maski i rukavica za zaposlene imamo sasvim dovoljno, a naručili smo i mini-pakovanja dezinfekcijskih sredstava, koje će svakog gosta čekati na stolu. Radno vreme će biti do 17 časova, a kada se policijski čas bude smanjio, i mi ćemo produžiti radno vreme. Naši restorani u tržnim centrima počeće sa radom 8. maja, jer će tek tada ljudi moći da idu u kupovinu. Verujem da će prvog radnog dana letnje bašte biti pune, jer svi željno čekaju da popiju kafu u svom omiljenom kafiću - rekao je Gajić.
I vlasnica restorana "Filmski grad" Mirjana Todorović kaže da su pripreme već u toku.
- U našoj bašti stolovi se, inače, nalaze na velikoj udaljenosti, tako da ova mera nama ne predstavlja problem. Razmatramo kako da preuredimo salu, ali sigurno da ćemo apsolutno sve mere do kraja poštovati. U zatvorenim objektima propisi su stroži, tako da će se u salama drastično smanjiti broj gostiju koji smeju da sede u isto vreme, dok u baštama to neće biti tako strašno. Zovu gosti koji su unapred zakazali svadbe i velike proslave i pitaju da li će biti moguće praviti veliko slavlje. Verujem da će i to brzo da se desi, jer naš narod ne može bez kafane - kroz osmeh kaže Todorovićeva.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
Milan
pre 5 godina
Ova struka je zaista neverovatna,ove mere su gluposti,ici u restoran i sta da se dovikujemo ili kontaktiramo porukama,zaista glupost do gluposti
Kao da su restorani i kafići ljudima najvažnija stvar ? Sačekajmo malo, čast ljudima koji žive od tih restorana i kafića, ali kad se prolepša moći će da se sedi u baštama na otvorenom, da ne bi ulazili u zatvorene prostorije...
Proruski vojni blogeri izvestili su o ozbiljnom preokretu na ratištu, navodeći da su ukrajinske snage u velikoj meri ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom, ključnim železničkim čvorištem u Harkovskoj oblasti, o čemu ruski generali nisu obavestili ruskog predsednika Vladimira Putina.
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
Intenziviranje napada na Odesu nikako nije najava skorije operacije oslobađanja preostale glavne luke Banderovaca na Crnom moru, kaže veteran ruskih specijalnih snaga Aleksandar Arutjunov.
Zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznike u NATO, nisu spremne za mogući rat s Rusijom, upozoravaju vojni i bezbednosni stručnjaci okupljeni prošlog meseca u Londonu, prenosi CNN.
Izraelska policija uhapsila je Palestinca koji je bio obučen kao Deda Mraz na božićnoj zabavi u gradu Haifa, saopštila je grupa za ljudska prava, prenose danas mediji.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
U Jakutsku, glavnom gradu Republike Saha u istočnom Sibiru, pre nekoliko dana zabeležena je ekstremno niska temperatura od -45°C, dok su u okolnim područjima, poput Tatinskog Ulusa, zabeležene još niže vrednosti, čak -52°C.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar