• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

03.02.2021

13:55

PORODICA DOKIĆ S PETORO DECE U KANDŽAMA BIROKRATIJE! Stroga pravila EPS "nemaju dušu" već pune četiri godine STRUJU ČEKAJU /FOTO/

Srbija

PORODICA DOKIĆ S PETORO DECE U KANDŽAMA BIROKRATIJE! Stroga pravila EPS "nemaju dušu" već pune četiri godine STRUJU ČEKAJU /FOTO/

Podeli vest

Samo 15 kilometara od Kikinde, Vesna i Nenad sa petoro dece žive bez struje: „Čekamo je 4 godine, ovo je mučenički život“

Vesna (20) i Nenad (33) Dokić iz Mokrina sa svoje petoro maloletne dece već četiri godine žive bez struje u ruiniranoj kući na kraju sela. Nije struja njihov jedini problem, u kući nemaju ni kupatilo.

-Zamislite da sve radite bez struje- odeću perete na ruke hladnom vodom, nemate veš mašinu, ako
želite da se okupate, voda je hladna, morate je grejati na peći u loncu, a onda je sipati u malo plastično korito gde kupam i decu, nemate frižider, nemate gde mobilni telefon da napunite-ovim rečima Vesna počinje svoju tužnu priču za Informer.

Foto: V.N.

 

Miloš (5), Snežana (4), Adrijana (3) i Marko (2) imaju samo jednu želju-da dobiju struju i gledaju crtani film. Tu je i najmlađa Dunja koja ima tri meseca . Svi su u jednoj sobi, vedri ,nasmejani i čisti, upkos teškim uslovima u kojima žive.

- To nam je jedina želja, da gledamo crtani film-kaže najstariji Miloš. Mnogima zvuči nezamislivo, ali tako u 21. veku izgleda život sedmočlane porodice iz Mokrina. Iako su dug za struju od 56 hiljada dinara izmirili, EPS je neumoljiv.

Foto: V.N.

 

Stroga pravila nalažu da je za obnovu mreže i elektrenergetskih objekata koji su nužni za novo priključenje potrebno još 100 hiljada dinara- za priključak 70 hiljada i dodatni troškovi koji podrazumevaju uvođenje struje od brojila do kuće, delimičnu popravku instalacija i atest za njihovu ispravnost.

Foto: V.N.

 

- Mi taj novac nemamo. Dug za struju platila je pokojna svekrva od penzionog kredita. Zvala sam Elektrodistribuciju u Zrenjaninu da ih zamolim da mi omoguće uplatu za priključak na rate, ali su rekli da ne može. Molim sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da nam pomognu da dobijemo struju. Ovo je težak, mučenički život. Najviše mi je zbog dece koja svaki dan pitaju kada će moći da gledaju televizor-kaže Vesna koja zbog mališana nije u mogućnosti da radi.

Foto: V.N.

 

Dokići žive od roditeljskog dodatka koji iznosi 18 hiljada dinara i naknade od desetak hiljada koju dobijaju za otkup mleka od tri krave. Pravo na socijalnu pomoć i dečiji dodatak nemaju, jer je Vesna nasledila 4 jutra zemlje koju zbog problema u imovinsko-pravnim odnosima ne može da obrađuje, niti da je proda. Greju se pomoću stare tučane peći na kojoj kuvaju i ručak.

- Radio sam ranije na farmi, a sada se brinem o stoci i domaćinstvu. Priključak moramo da platimo kao da zidamo novu kuću. A daleko je od toga. Urušava se i potrebna je popravka, bar ono najosnovnije- očajno priča Nenad koji sa Vesnom još u pet popodne priprema decu za spavanje, jer bez struje mrak je još crnji. Vaša mala pomoć Dokićima bi dobrodošla. 

S toga svi koji su u mogućnosti da upute pomoć porodici Dokić za uključenje struje, popravku kuće ili da dostave hranu, neka se jave Vesni na broj telefona: 062 191 22 31.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zabrinuti

pre 3 godine

Trebamo pomoci, ali je ovo dno drzave prema sirotinji. Prvo, svi placamo AKCIZU kao da je struja luksuz, sto nije tacno, a drugo, vidimo kako se sirotinja pati, dok bogati ne placaju racune i niko ih ne sme ni pitati Strasno Kako se moze pomoci?

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set