• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Toppress

09.03.2021

13:20

RESAVKA OSVAJA ŠUMADIJU! Pravo sa Radan planine na farmu Jovanovića stigla je kao SPECIJALNI POKLON!

Srbija

RESAVKA OSVAJA ŠUMADIJU! Pravo sa Radan planine na farmu Jovanovića stigla je kao SPECIJALNI POKLON!

Podeli vest

Resavka predstavlja autohtonu rasu svinja koja je nastala skoro u isto vreme kad i moravka. Postala je nesistematskim ukrštanjem krmača Šumadinke i mangulice sa nerastima berkšira u području sliva reka Velike Morave, Mlave i Resave, kao i u istočnim brdovitim krajevima Srbije

Resavka je pegava rasa svinje, pege koje uvek poseduje mogu biti u nekoliko različitih boja – crvene, žute ili crne. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u 2018. godini u Srbiji se nalazilo između 100 i 200 jedinki Resavke što je svrstava u kategoriju kritično ugroženih rasa u našoj zemlji. I upravo ova rasa svinja po prvi put se gaji u Šumadiji, u domaćinstvu Dragana Jovanovića iz sela Zagorica kod Topole.

Foto: Toppress

 

Nabavio sam ih od jednog prijatelja sa Radan planine, slučajno sam saznao da ih tamo ima nekoliko i kada sam pozvao tog čoveka i pitao da mi proda, rekao je: ‘Neću ti prodati, poklanjam ti, dođi i vozi ih’. Pored dvadesetak priplodnih krmača hibridnih mesnatih rasa već nekoliko godina imam i mangulice pa sam želeo da ubacim još neku autohtonu rasu. 

To je stara, zaboravljena rasa, otpornije su i izdržljivije od mesnatih rasa koje se obično odgajaju kod nas i u svetu. Sporije rastu i sazrevaju, legla su malobrojna, prase u proseku šest do osam prasadi. Hrane se prirodnom hranom, nerado jedu koncentrat, obožavaju da su u prirodi“, rekao je za TopPres Dragan Jovanović iz Zagorice.

Foto: Toppress

 

Ovaj domaćin se već godinama bavi svinjarstvom,  uslužno priprema mesne delikatese isključivo iz domaće proizvodnje. Kako je objasnio, meso autohtonih rasa svinja je posebnog ukusa a veliko interesovanje kupaca je upravo za proizvodima od ovih rasa.

Meso Resavke je neverovatno prijatnog ukusa, čvarci, suvo meso i slanina su nezaboravan doživljaj za svakoga ko voli dobar, ukusan zalogaj. Tako da pored mangulica od sledeće godine će moji kupci moći da pazare i resavke.

Godinama se bavim svinjarstvom, prodajem prasiće, tovljenike, priplodni materijal. Radim i uslugu pečenja, sušenja mesa. Generalno, svinjarstvo zna da bude opasan porok, kao kockanje ili igre na sreću.

Foto: Toppress

 

Posle skoro 25 godina bavljenja svinjarstvom još uvek nisam siguran da li je to biznis ili hobi, ali sam siguran da ovoliki obim posla radim u nekoj od zemalja razvijenog zapada zaradio bih neuporedivo više novca“, smatra Jovanović.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set