SLAVICA UŽIVA U SOPSTVENOM BIZNISU! Dnevno preradi preko 20 litara mleka u kačkavalj različitih ukusa, A KUPCIMA NIKAD DOSTA!
Podeli vest
Za Topolu mnogi kažu da je Srpska Toskana, jer u ovoj maloj opštini je sve više hektara pod vinovom lozom. Takođe, mnoga seoska domaćinstva otvaraju svoja vrata za turiste i Topola svoj razvoj bazira na poljoprivredi i turizmu. To je bila vodilja i našoj sagovornici kada je odlučila da višak kravljeg mleka iz sopstvene proizvodnje prerađuje u kačkavalj
„Imamo naše krave i svakoga dana od njih dobijemo oko 50 litara mleka. Jedan deo svekrva preradi u domaći tradicionalni sir a ostatak ja u kačkavalj. Sasvim slučajno sam to počela, prvo za nas u kući, ajde da probam. Međutim, svima se svidelo i onda sam počela i za naše prijatelje, rođake, potom i za prodaju tako da je to sada već mali biznis koji planiram Bože zdravlja da razvijem još više ukoliko kupci i dalje budu zainteresovani“, priča za TopPres Slavica Grujičić iz Topole.
Iako su prošle godine imali velikih problema sa otkupom, proizvođači krompira nisu odustali od uzgoja ovog povrća a ove sezone nadaju se boljoj ceni i većoj potražnji. Rane sorte polako se plasiraju na tržište, a iako su iza poljoprivrednika sušno proleće i leto krompir je rodio solidno, a plodovi su dostigli i po jedan kilogram.
03.08.2021
11:31
Foto: Toppress
Postupak pripreme kačkavalja nije ni malo jednostavan i Slavica nam objašnjava da joj ovaj posao oduzima dosta vremena, pa pored svojih redovnih obaveza u kući, veći deo dana provodi pripremajući kačkavalj.
„Mleko prvo moram termički obraditi, nakon razlivanja i istiskivanja vazduha on se suši. Za vreme sušenja treba da sazri i par puta se mora okrenuti da bi višak vlage izašao iz sira. Nakon toga pristupamo procesu vakumiranja i tako pripremljen kačkavalj može da stoji nekoliko meseci. Jedina da kažem mana mojih kačkavalja je samo ta što nisu topivi i ne mogu se koristiti za picu, oni su isključivo degustacioni, lepo se rendaju, seku i jako su dekorativni. Uglavnom se koriste za razne salate, degustacije i u predjelima izgledaju fantastično“, kaže Slavica.
Foto: Toppress
Ova vredna domaćica u svojoj maloj proizvodnji otišla je korak dalje i od običnog kačkavalja napravila još nekoliko različitih ukusa. Ističe da se svi podjednako dobro prodaju i da su kupci za sada prezadovoljni.
Foto: Toppress
„Prvo sam pravila običan kačkavalj a onda sam odlučila i da ga malo odimim, tako da pored te dve vrste imam i sa dodacima različitog sušenog bilja, ruzmarin, mirođija, zatim sa ljutom tucanom paprikom. Vodili smo računa i o pakovanju, vakumirani su i imaju etiketu tako da mogu par meseci da stoje. Prodajemo različite veličine i pakovanja, nekada su to kombinacije svih ukusa ili pojedinačni uglavnom ljudi dosta kupuju“, rekla je Grujičić.
Foto: Toppress
Cena ovako pripremljenih kačkavalja iz domaće proizvodnje je 700 dinara po kilogramu.
Pored njih Slavica priprema i papriku u pavlaci a kako kaže planira u budućnosti da proširi paletu domaćih proizvoda koje bi ponudila svojim kupcima
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Iako su prošle godine imali velikih problema sa otkupom, proizvođači krompira nisu odustali od uzgoja ovog povrća a ove sezone nadaju se boljoj ceni i većoj potražnji. Rane sorte polako se plasiraju na tržište, a iako su iza poljoprivrednika sušno proleće i leto krompir je rodio solidno, a plodovi su dostigli i po jedan kilogram.
Indijska kompanija Reliance Industries, vlasnik najvećeg rafinerijskog kompleksa na planeti, obnovila je kupovinu ruske sirove nafte nakon kratkog zastoja.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su izbori za prištinski parlament koji se održavaju 28. decembra od presudnog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pozvao sve Srbe da podrže Srpsku listu.
Danica Vučenić, udarna pesnica tajkunske, antisrpske televizije N1 koja već duže od godinu dana otvoreno podržava rušenje Srbije na ulicama, sada je u programu uživo patosirala blokadere.
Ministar pravde Nenad Vujić oglasio se povodom postupanja predsednika Visokog saveta tužilaštva (VST) Branka Stamenkovića, istakavši kako to predstavlja otvoreno kršenje Zakona i Poslovnika o radu VST i nedopustiv čin institucionalne samovolje.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, danas oko 15 časova, na državnom putu Beograd - Čačak, presretačem su zaustavili pedesetčetvorogodišnjeg R.M. koji je vozilom "pežo 206" za samo dva minuta u više navrata izvršio preticanje ukupno šest vozila preko uzdužne neisprekidane linije čineći prekršaj nasilničke vožnje, a zatim se kretao brzinom od 107 kilometara na čas, na delu puta gde je ograničenje brzine 60 kilometara na čas.
Na deonici zlatiborske magistrale, u ataru sela Draglica, večeras je došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj su, prema našim saznanjima, učestvovala dva automobila.
Na društvenim mrežama pojavio se snimak gde se predsednik Burkine Faso Ibrahim Traore na poseban način pozdravio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u odnosu na druge važne ličnosti, koji je privukao veliku pažnju javnosti.
Iako danas u svetu besni više sukoba nego ikad od Drugog svetskog rata, na Filipinima postoji tradicija božićnog primirja u najdugotrajnijoj komunističkoj pobuni na svetu.
Supruga holivudske legende Brusa Vilisa, Ema Heming Vilis, objavila je potresan tekst o tome kako njihova porodica dočekuje praznike nakon teške dijagnoze glumca.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar