• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Toppress

04.08.2021

17:09

SLAVICA UŽIVA U SOPSTVENOM BIZNISU! Dnevno preradi preko 20 litara mleka u kačkavalj različitih ukusa, A KUPCIMA NIKAD DOSTA!

Toppress

Srbija

SLAVICA UŽIVA U SOPSTVENOM BIZNISU! Dnevno preradi preko 20 litara mleka u kačkavalj različitih ukusa, A KUPCIMA NIKAD DOSTA!

Podeli vest

Za Topolu mnogi kažu da je Srpska Toskana, jer u ovoj maloj opštini je sve više hektara pod vinovom lozom. Takođe, mnoga seoska domaćinstva otvaraju svoja vrata za turiste i Topola svoj razvoj bazira na poljoprivredi i turizmu. To je bila vodilja i našoj sagovornici kada je odlučila da višak kravljeg mleka iz sopstvene proizvodnje prerađuje u kačkavalj

„Imamo naše krave i svakoga dana od njih dobijemo oko 50 litara mleka. Jedan deo svekrva preradi u domaći tradicionalni sir a ostatak ja u kačkavalj. Sasvim slučajno sam to počela, prvo za nas u kući, ajde da probam. Međutim, svima se svidelo i onda sam počela i za naše prijatelje, rođake, potom i za prodaju tako da je to sada već mali biznis koji planiram Bože zdravlja da razvijem još više ukoliko kupci i dalje budu zainteresovani“, priča za TopPres Slavica Grujičić iz Topole.

Foto: Toppress

 

Postupak pripreme kačkavalja nije ni malo jednostavan i Slavica nam objašnjava da joj ovaj posao oduzima dosta vremena, pa pored svojih redovnih obaveza u kući, veći deo dana provodi pripremajući kačkavalj.

„Mleko prvo moram termički obraditi, nakon razlivanja i istiskivanja vazduha on se suši. Za vreme sušenja treba da sazri i par puta se mora okrenuti da bi višak vlage izašao iz sira. Nakon toga pristupamo procesu vakumiranja i tako pripremljen kačkavalj može da stoji nekoliko meseci. Jedina da kažem mana mojih kačkavalja je samo ta što nisu topivi i ne mogu se koristiti za picu, oni su isključivo degustacioni, lepo se rendaju, seku i jako su dekorativni. Uglavnom se koriste za razne salate, degustacije i u predjelima izgledaju fantastično“, kaže Slavica.

Foto: Toppress

 

Ova vredna domaćica u svojoj maloj proizvodnji otišla je korak dalje i od običnog kačkavalja napravila još nekoliko različitih ukusa. Ističe da se svi podjednako dobro prodaju i da su kupci za sada prezadovoljni.

Foto: Toppress

 

„Prvo sam pravila običan kačkavalj a onda sam odlučila i da ga malo odimim, tako da pored te dve vrste imam i sa dodacima različitog sušenog bilja, ruzmarin, mirođija, zatim sa ljutom tucanom paprikom. Vodili smo računa i o pakovanju, vakumirani su i imaju etiketu tako da mogu par meseci da stoje. Prodajemo različite veličine i pakovanja, nekada su to kombinacije svih ukusa ili pojedinačni uglavnom ljudi dosta kupuju“, rekla je Grujičić.

Foto: Toppress

 

Cena ovako pripremljenih kačkavalja iz domaće proizvodnje je 700 dinara po kilogramu.
Pored njih Slavica priprema i papriku u pavlaci a kako kaže planira u budućnosti da proširi paletu domaćih proizvoda koje bi ponudila svojim kupcima

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Slađan zasejao krompir, a kada je izvagao najveće primerke, OSTAO JE ZATEČEN
Srbija

Slađan zasejao krompir, a kada je izvagao najveće primerke, OSTAO JE ZATEČEN

Iako su prošle godine imali velikih problema sa otkupom, proizvođači krompira nisu odustali od uzgoja ovog povrća a ove sezone nadaju se boljoj ceni i većoj potražnji. Rane sorte polako se plasiraju na tržište, a iako su iza poljoprivrednika sušno proleće i leto krompir je rodio solidno, a plodovi su dostigli i po jedan kilogram.

03.08.2021

11:31

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set