• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/Rina

18.02.2022

12:56

BRANKO ZA 10 DANA ZARADI PROSEČNU PLATU U SRBIJI: Posla ima za svakoga, ali postoji jedan uslov! Evo o čemu se radi

printscreen

Srbija

BRANKO ZA 10 DANA ZARADI PROSEČNU PLATU U SRBIJI: Posla ima za svakoga, ali postoji jedan uslov! Evo o čemu se radi

Podeli vest

Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra

Sunčani, topli dani izmamili su na imanja mnoge poljoprivrednike, a u voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba. Neiskusni voćari često prave greške pa se neretko dešava da se usled loše rezidbe, voćnjaci ne mogu oporaviti do tri godine i zato je jako važno da taj posao bude profesionlano odrađen.

Foto: RINA

Posao nije lak

Međutim, profesionalnih rezača voća sve je manje, pa su iskusni voćari na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović već desetak dana angažovani su na rezidbi voća u čačanskom selu Pridvorica.

- Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika  odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje - izjavio je Branko za RINU.

Foto: RINA

Na rezaču voća velika odgovornost

Dnevnice i do 50evra

Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe. Rezač mora poznavati sorte jer ni jedna se  ne reže isto, ne samo sorte već i voćne vrste. Posebno se rade krune za sa svaku sortu i svaku vrstu vićaka,  ali se najčešće rade sunčane, kažu majstori. Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ivu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.

Foto: RINA

Orezivanje voća

- Do sada sam orezao oko dve ipo hiljade sadnica, ostalo mi je još desetak hektara, po Šumadiji, to je sve unapred ugovoreno , stare su mušterije i kod ljih sam svake godine. Nema dovoljno onih koji poznaju rezidbu, dolaze i  iz Smedereva, traže jeftinije rezače, ali su verujem i neiskusniji,ali ljudima je zauvar da uštede neki dinar - kaže Branko.

Ono na šta voćari treba da obrate pažnju jeste da period obaveznog zimskog mirovanja prolazi, bilo je mrazeva,ali vegetacija nije svuda krenula, tako da će vreme pokazati kako će proći kajsija. Voćari mogu iskoristiti lepo vreme za krečenje stabala koje se može više puta ponoviti jer se na taj nčin obavlja dezinfekcija i uništavanje patogena na kori.

Bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set