• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs/Rina

15.09.2022

14:49

MILUN IZ MRČAJEVACA JE PRAVI GENIJE! On je jedini u Srbiji uradio OVO (FOTO)

RINA

Srbija

MILUN IZ MRČAJEVACA JE PRAVI GENIJE! On je jedini u Srbiji uradio OVO (FOTO)

Podeli vest

Penzioner, Milun Tošić, iz sela Mrčajevci kod Čačka jedini je u Srbiji napravio lonac za spremanje svadbarskog kupusa, zapremine od čak 600 litara

Ovaj Šumadinac kaže da je to najveći lonac u kom se priprema hrana, ne samo u našim krajevima već i na čitavom svetu jer može nahraniti preko 1.000 duša. Pre nekoliko godina sačinio je malo manji, od 560 litara, ali nije bio lenj i sada je oborio svoj sopstveni rekord.

- U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 masti, šargarepe, beli luk i dodaje se oko pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane - kaže za RINU, majstor Milun Tošić.

Foto: RINA

Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris. Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci po kome je ovo mesto postalo poznatno po manifestaciji koja slavi čuveni specijalitet od kupusa zbog koga je Milun svoj lonac već nekoliko dana ranije morao da podloži vatrom.

Foto: RINA

- Radili su ga čuvani grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan, kao u ovom loncu - kaže Milun.

Foto: RINA

Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma, koja uvek ide uz njega, teži takođe oko 200 i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.

- Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom - priseća se Milun.

Foto: RINA

Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.

Bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set