• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Tanjug

22.10.2022

17:57

DA LI ZNATE ŠTA JE VURDIJADA? Održava se svake godine u Babušnici, izlagači se utrkuju a evo o čemu se radi

youtube.com/printscreen

Srbija

DA LI ZNATE ŠTA JE VURDIJADA? Održava se svake godine u Babušnici, izlagači se utrkuju a evo o čemu se radi

Podeli vest

Deseta po redu, jubilarna Vurdijada, manifestacija posvećena izuzetnom specijalitetu, prerađevini od mleka -lužničkoj vurdi, održana je danas u Babušnici u gradskom parku.


Ova varošica pokrenula je i postupak zaštite geografskog porekla ovog specijaliteta koji se pravi od prvoklasnog planinskog mleka bez dodavanja bilo kakvih aditiva i hemije.

Na manifestaciji je učestvovalo preko 150 izlagača, ne samo iz Babušnice, već i iz cele Srbije.

Manifestaciju je otvorila predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić a predsednik žirija bio je poznati gurman Neša Travka.


Direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stanković kazao je Tanjugu da je opština Babušnica, zajedno sa Turističkom organizacijom Pirot, pokrenula postupak zaštite geografskog porekla lužničke vurde.

- Cilj nam je da sačuvamo od nestanka ovu tradiciju i da omogućimo ljudima koji proizvode lužničku vurdu da mogu da svoje proizvode plasiraju na tržište i obezbede sebi egzistenciju na taj način - kazao je Stanković.

Marija Bojkovski iz sela Gornja Koritnica, podno Suve planine, kazala je Tanjugu da je ona sa svojom sestrom Snežanom odlučila da nastavi tradiciju nasleđenu od roditelja i da proizvodi lužničku vurdu.

- Lužnička vurda je specifična po tome što se proizvodi od izuzetnog planinskog mleka. Moj otac se bavi proizvodnjom vurde petnaestak godina, nasledio je tu tradiciju od svog oca, mog dede i mi želimo da nastavim ovu tradiciju - kaže Marija za Tanjug.

Njena sestra Snežana kaže da je vurda poznata i po tome da može na mnogo načina da se konzumira i koristi.

- Mi smo za ovu manifestaciju pripremile vurdu u kombinaciji sa testom, tačnije u obliku princes krofni i korneta, sa povrćem, domaćom svežom paprikom, čeri paradajzom i drugim sastojcima - kaže Snežana.

Mile Jončić, iz babušničkog sela Radoševac pojasnio je kako izgleda proces proizvodnje vurde i koja je tajna vrhunskog kvaliteta tog proizvoda.

- Posle muže sledi ceđenje, kuvanje mleka. Kada se mleko ohladi onda se kiseli, zatim odstoji da se ohladi par sati, nakon čega se stavi u cedilo i tada počinje ceđenje koje može da traje i 24 sata. Vurda dobija na kvalitetu što je više oceđena - kaže Jončić.

U završnici manifestacije, večeras, koncert će održati pevačica Dragana Mirković.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 2 godine

Pažljivo pogledati fasadu i najviši deo krova zgrade.

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set