• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Z.A.

01.11.2022

11:55

SAŠA I NEDA IZ NEGOTINA JEDINI U SRBIJI PROIZVODE SKUPOCEN ZAČIN! Cena u svetu za kilogram kreće se i do 40.000 evra, evo o kojoj biljci je reč (FOTO)

Printscreen

Srbija

SAŠA I NEDA IZ NEGOTINA JEDINI U SRBIJI PROIZVODE SKUPOCEN ZAČIN! Cena u svetu za kilogram kreće se i do 40.000 evra, evo o kojoj biljci je reč (FOTO)

Podeli vest

Bračni par iz Negotina, Saša i Neda Nikolić jedini su u Srbiji koji se bave proizvodnjom najskupljeg začina na svetu – šafrana. U razgovoru za Informer.rs Nikolići su otkrili kako su došli na ideju da pokrenu ovaj nesvakidašnji biznis i koliko je truda potrebno da se uzgajanje šafrana isplati

Saša Nikolić profesor elektro predmeta u srednjoj školi i Neda nastavnica matematike prvi su u Srbiji koji gaje najskuplji začin na svetu. 

Na ovaj korak odlučili su se, kako kažu, kada su u medijima videli da je začin od šafrana veoma cenjen.

- Videli smo putem medija da je šafran najskuplji začin na svetu, raspitali se, uvideli da se može uzgajati kod nas i tako je sve krenulo. Nismo najpre znali gde da nabavimo lukovice, jer se cvet tako sadi. Kod nas nismo pronašli pa smo 20.000 lukovica kupili u Francuskoj. Zasadili smo ih na 10 ari našeg zemljišta u obližnjem selu Tamnič, a prve godine smo imali oko 20 grama začina – počinje da nam priča Saša.

Foto: Z.A.

Polje šafrana

Kako se uzgaja šafran

Lukovica koja košta 20-30 evro centi po komadu, sadi se u avgustu, a u oktobru se već beru cvetovi. Sve do maja stabljika je zelena, a biljku je potrebno samo okopavati, bez zalevanja jer ne trpi preveliku vlagu. U oktobru cveta svega dve nedelje i za to vreme se moraju ubrati svi cvetovi.

- Kada smo krenuli, ogradili smo parcel zbog divljih svinja, a samo jednom smo imali peh da srna preskoči ogradu i popase deo zasada. Inače, cvet beremo nekoliko sati tokom dana jer je prenaporno biti duže savijen, a i obrano cveće treba što pre da se odvoji od tučka. Tučak zatim sušimo tako što ga poređamo na drvenom ramu, odnosno prirodnoj svili koja je na ramu – kaže Saša.

Kopanje i održavanje se podrazumeva, šafranu smeta voda tako da navodnjavanje nije potrebno osim ako je baš velika suša. Lukovice se same razmnožavaju, već druge godine je prinos 6 -7 puta veći, a treće i do 15 puta više nego prve godine. Otprilike pete godine od prvog zasada lukovice se vade iz zemlje, pa ponovo se pravi novi rasad.

Foto: Z.A.

Sušenje šafrana

Dug put od njive do gotovog začina

Nikolići su sada proizvodnju proširili na 40 ari, ali kako kažu još uvek nisu dostigli kilogram začina.

 

- Mogu da kažem da smo zadovoljni, posao je baš veliki u oktobru, inače tokom godine nije. Izađemo iz stana, odemo na svež svež vazduh, a tu je i zarada koja za sada nije prevelika, ali nastavljamo sa radom. Još uvek nismo dostigli kilogram začina – kaže Saša koji sa svojom suprugom ima trojicu maloletnih sinova.

Što se prodaje tiče, oni ništa nemaju unapred dogovoreno. Svoj proizvod ovaj bračni par prodaje u Srbiji, a uglavnom su to prodavnice zdrave hrane, neki restorani, prošle godine su nešto prodali i u Francuskoj. Kod nas je cena oko 10 evra po gramu.

Foto: Z.A.

Nikolići uzgajaju šafran

Porodica Nikolić u je u više jela probala ovaj začin koji malo ljudi može sebi da priušti.

- Šafran je izuzetno jakog mirisa, ima pun ukus. Probali smo ga, stavili u pilav recimo, probali smo ga sa piletinom, sa muslijem. Sin je pravio sladoled i dodao šafran. Taj začin ide i u slana i slatka jela – kaže Saša.

Dug je put od njive do gotovog začina, ali Nikolići nastavljaju sa svojom proizvodnjom i oni su za sada jedini u Srbiji koji proizvode ovaj najskuplji začin na svetu.

Na svetskom tržištu jedan gram ovog začina košta 30-40 evra, a kod nas oko 10 evra. Za kilogram začina, koji u svetu košta i do 40.000 evra, potrebno je ubrati 150.000 do 200.000 cvetova.

Bonus video:

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 2 godine

Jedan gram crvenog safrana kosta 960 din hiljadu grama odnosno kilogram je 960.000 din sto je oko 8.800 evra. Samo mi objasnite kako ste dosli do racunice od 45.000 evra po kg i nije istina da su oni jedini koji ga prave. Kakva lukovica pravi se od cvetova krokusa koji cvetaju celih dve nedelje u godini i dobije se jedan gram. Sad proracunajte koliko vam treba cvetova za kilogram jeste hiljadu cvetova bravo sam posao kao takav nije bas ispativ jer vam treba bar 50000 cvetova da imate da prodajete, jer niko nece od firmi kupiti 2,3,5 ili 100 grama zacina svi ce traziti 5,10 kila itd, da ne pricam koji su uslovi potrebni bolje preskocite ovakve teme naisli ste na pogresnog citaoca

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set