SAŠA I NEDA IZ NEGOTINA JEDINI U SRBIJI PROIZVODE SKUPOCEN ZAČIN! Cena u svetu za kilogram kreće se i do 40.000 evra, evo o kojoj biljci je reč (FOTO)
Podeli vest
Bračni par iz Negotina, Saša i Neda Nikolić jedini su u Srbiji koji se bave proizvodnjom najskupljeg začina na svetu – šafrana. U razgovoru za Informer.rs Nikolići su otkrili kako su došli na ideju da pokrenu ovaj nesvakidašnji biznis i koliko je truda potrebno da se uzgajanje šafrana isplati
Saša Nikolić profesor elektro predmeta u srednjoj školi i Neda nastavnica matematike prvi su u Srbiji koji gaje najskuplji začin na svetu.
Sedamdesettrogodišnju Perica Martinov iz Vršca i u osmoj deceniji života gaji svoju dečačku ljubav prema golubovima, a ovaj vitalni starac jedan je od odgajivača lepezana, ukrasnih golubova sa repom u obliku lepeze, za koje kaže da su najlepši od svih rasa. Za Informer. rs otkriva kako su njegovi lepezani dostigli lepotu kojoj se svi dive
Na ovaj korak odlučili su se, kako kažu, kada su u medijima videli da je začin od šafrana veoma cenjen.
- Videli smo putem medija da je šafran najskuplji začin na svetu, raspitali se, uvideli da se može uzgajati kod nas i tako je sve krenulo. Nismo najpre znali gde da nabavimo lukovice, jer se cvet tako sadi. Kod nas nismo pronašli pa smo 20.000 lukovica kupili u Francuskoj. Zasadili smo ih na 10 ari našeg zemljišta u obližnjem selu Tamnič, a prve godine smo imali oko 20 grama začina – počinje da nam priča Saša.
Kako se uzgaja šafran
Lukovica koja košta 20-30 evro centi po komadu, sadi se u avgustu, a u oktobru se već beru cvetovi. Sve do maja stabljika je zelena, a biljku je potrebno samo okopavati, bez zalevanja jer ne trpi preveliku vlagu. U oktobru cveta svega dve nedelje i za to vreme se moraju ubrati svi cvetovi.
- Kada smo krenuli, ogradili smo parcel zbog divljih svinja, a samo jednom smo imali peh da srna preskoči ogradu i popase deo zasada. Inače, cvet beremo nekoliko sati tokom dana jer je prenaporno biti duže savijen, a i obrano cveće treba što pre da se odvoji od tučka. Tučak zatim sušimo tako što ga poređamo na drvenom ramu, odnosno prirodnoj svili koja je na ramu – kaže Saša.
Kopanje i održavanje se podrazumeva, šafranu smeta voda tako da navodnjavanje nije potrebno osim ako je baš velika suša. Lukovice se same razmnožavaju, već druge godine je prinos 6 -7 puta veći, a treće i do 15 puta više nego prve godine. Otprilike pete godine od prvog zasada lukovice se vade iz zemlje, pa ponovo se pravi novi rasad.
Dug put od njive do gotovog začina
Nikolići su sada proizvodnju proširili na 40 ari, ali kako kažu još uvek nisu dostigli kilogram začina.
- Mogu da kažem da smo zadovoljni, posao je baš veliki u oktobru, inače tokom godine nije. Izađemo iz stana, odemo na svež svež vazduh, a tu je i zarada koja za sada nije prevelika, ali nastavljamo sa radom. Još uvek nismo dostigli kilogram začina – kaže Saša koji sa svojom suprugom ima trojicu maloletnih sinova.
Što se prodaje tiče, oni ništa nemaju unapred dogovoreno. Svoj proizvod ovaj bračni par prodaje u Srbiji, a uglavnom su to prodavnice zdrave hrane, neki restorani, prošle godine su nešto prodali i u Francuskoj. Kod nas je cena oko 10 evra po gramu.
Porodica Nikolić u je u više jela probala ovaj začin koji malo ljudi može sebi da priušti.
- Šafran je izuzetno jakog mirisa, ima pun ukus. Probali smo ga, stavili u pilav recimo, probali smo ga sa piletinom, sa muslijem. Sin je pravio sladoled i dodao šafran. Taj začin ide i u slana i slatka jela – kaže Saša.
Dug je put od njive do gotovog začina, ali Nikolići nastavljaju sa svojom proizvodnjom i oni su za sada jedini u Srbiji koji proizvode ovaj najskuplji začin na svetu.
Na svetskom tržištu jedan gram ovog začina košta 30-40 evra, a kod nas oko 10 evra. Za kilogram začina, koji u svetu košta i do 40.000 evra, potrebno je ubrati 150.000 do 200.000 cvetova.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
Dejan
pre 2 godine
Jedan gram crvenog safrana kosta 960 din hiljadu grama odnosno kilogram je 960.000 din sto je oko 8.800 evra. Samo mi objasnite kako ste dosli do racunice od 45.000 evra po kg i nije istina da su oni jedini koji ga prave. Kakva lukovica pravi se od cvetova krokusa koji cvetaju celih dve nedelje u godini i dobije se jedan gram. Sad proracunajte koliko vam treba cvetova za kilogram jeste hiljadu cvetova bravo sam posao kao takav nije bas ispativ jer vam treba bar 50000 cvetova da imate da prodajete, jer niko nece od firmi kupiti 2,3,5 ili 100 grama zacina svi ce traziti 5,10 kila itd, da ne pricam koji su uslovi potrebni bolje preskocite ovakve teme naisli ste na pogresnog citaoca
Sedamdesettrogodišnju Perica Martinov iz Vršca i u osmoj deceniji života gaji svoju dečačku ljubav prema golubovima, a ovaj vitalni starac jedan je od odgajivača lepezana, ukrasnih golubova sa repom u obliku lepeze, za koje kaže da su najlepši od svih rasa. Za Informer. rs otkriva kako su njegovi lepezani dostigli lepotu kojoj se svi dive
Ilon Mask, najbogatiji čovek sveta i jedan od ključnih ljudi Trampove Bele kuće, intenzivno se bavi politikom u Nemačkoj, što se delu tamošnje javnosti ne sviđa.
Opozicionari i njihove pristalice po društvenim mrežama dele lažne slike sa protesta na Slaviji, čak dele i fotografije na kojima uopšte nije taj Trg niti ta fontana.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju deonice Kruševac - Trstenik - Vrnjačka Banja na auto-putu E-761. On je u autobusu odgovarao na pitanja novinara i govorio o toj saobraćajnici, ali i o drugim planiranim infrastrukturnim projektima u Srbiji.
Emisija "Rat uživo" na Informer televiziji bavila se krucijalnim geopolitičkim temama, fokusirajući se na rusko-ukrajinski sukob, krucijalne promene na globalnom nivou nakon inauguracije Donalda Trampa, ali i nove sukobe sa kojima se može suočiti svet u budućnosti.
Nikola Stanković Pivce (27) koji je ubijen juče u Kaluđerici na pragu porodične kuće i to pred devojkom T.D. (25) koja je ranjena, optužen je u februaru ove godine za pucnjavu u noćnom klubu "Stefan Braun" u centru Beograda koja se dogodila 15. marta 2022. godine.
Štoper Crvene zvezde Vanja Drkušić (25) hramljući je napustio "Marakanu" nakon utakmice sa Čukaričkim (5:2), što je ozbiljno zabrinulo sve u taboru srpskog prvaka!
Izuzetna sezona za nas! Osigrali smo odličnu utakmicu, hvala navijačima. Sada idemo malo da se odmorimo i zaboravimo na fudbal, poručuje trener Crvene zvezde, Vladan Milojević (54)!
Derbi kao derbi, znamo sve. Spremamo se za tu utakmicu, najbitnije je da izađemo i igramo sa najboljom mogućom koncentracijom, poručuje trener Partizana, Željko Obradović (64)!
Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto izjavio je danas da su nastavljene isporuke ruske nafte Mađarskoj preko naftovoda Družba, koje su bile obustavljene poslednjih dana iz tehničkih razloga.
Vojnici inženjerskog bataljona motorizovane divizije grupe trupa Zapad prošli su kroz protivpešadijska minska polja Oružanih snaga Ukrajine na oslobođenim teritorijama LNR.
Osvanule su optužbe da je Rusija stajala iza kampanje na društvenim mrežama u Rumuniji, koja je pomogla nezavisnom predsedničkom kandidatu Kalinu Đorđeskuu da pobedi u prvom krugu izbora i koja je dovela do toga da ustavni sud te zemlje poništi celu izbornu proceduru, su netačne, utvrdila je istraga.
Nova godina je pred vratima, ali prehlada ili grip mogu lako pokvariti prazničnu čaroliju. Otkrijte koje namirnice vam mogu pomoći da ojačate imunitet i ostanete zdravi u danima slavlja.
Jedna žena iznenadila je javnost kada je otkrila da je dojila svog supruga, ali iza ovog neuobičajenog čina krije se sasvim opravdan razlog koji bi mnogi mogli da razumeju.
Google planira da od februara naredne godine uvede značajne promene u načinu na koji se korisnici prate na internetu, uvodeći tehnologiju koja će zameniti dosadašnje "kolačiće trećih strana".
Krofne iz Sankt Peterburga, poznate kao "piške", osvajaju svojom jednostavnošću i savršenim ukusom. Naučite kako da ih pripremite kod kuće, bez odlaska u Rusiju.
Zorica Brunclik i Miroljub Aranđelović Kemiš decenijama su u skladnom braku i imaju troje zajedničke dece, dok pevačica ima i četvrto iz vanbračne zajednice.
Pre nego što je postala voditeljka Ivana Šopić radila je i kao krupije u kazinu, a prisećajući se tih dana otkrila je šokantne detalje o poznatima i njihovim navikama.
Veljko i Bogdana Ražnatović odveli su sinove na planinu, a bokser je na društvenim mrežama pokazao kako njihovi naslednici uživaju u snegu i čarima zimskih sportova.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.