• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: G.R.

08.12.2022

11:32

NAJBOLJE SLATKO OD VIŠANJA PRAVI SE U OVOM KRAJU SRBIJE! Vredne domaćice dobile nagradu za slatko kiseli delikates, pa otkrile tajnu recepturu

G.R.

Srbija

NAJBOLJE SLATKO OD VIŠANJA PRAVI SE U OVOM KRAJU SRBIJE! Vredne domaćice dobile nagradu za slatko kiseli delikates, pa otkrile tajnu recepturu

Podeli vest

Zvanično, najukusnije slatko od višanja u Srbiji prave domaćice iz Crne Bare u Mačvi. Na nedavno završenom 16. Sajmu etno-hrane i pića u Beogradu Udruženju žena "Crnobarke" dodeljeno je specijalno priznanje za ovaj proizvod

- Sajam je bio veliki, sa dosta izlagača i nagrada u takvoj konkurenciji nas je iskreno obradovala. Slatko je pripremljeno od sitnih domaćih višanja po receptu koje su članice našeg udruženja zapamtile od svojih baka i majki - kaže predsednica udruženja Vesna Jurišić.

Čini se jednostavno i da bi svako mogao da napravi šampionsko slatko, ali Crnobarkama je bilo i malo teže da naprave najbolje slatko jer su ga kuvale na "Smedervcu" i na drva i morale su da vode računa o "jačini vatre" što je mnogo lakše kada se priprema na električnom šporetu.

Foto: Shutterstock

Slatko od višanja

Ipak, u svaku teglu slatka od višanja koje su pripremile iskusne domaćice iz Crne Bare upakovano je i njihovo umeće koje je presudilo da sajamski žiri dodeli specijalnu nagradu. 

Vredne domaćice otkrile su recept i način pripreme nagrađenog slatka od višanja.

- Za slatko je potrebno kilogram višanja, isto toliko šećera i 200 mililitara vode. U šerpu sipamo šećer i vodu i kada počne da peni dodaju se višnje. Kuva se na laganoj vatri do određene gustine. Ne meša se tokom kuvanja da se višnje ne raspadnu, već se šerpa lagano protresa. Najteže je da se postigne gustina tako da budu sjedinjeno voće i sok.  Ne sme da se ušećeri ili bude preterano gusto, a ni da ostane retko kao kompot  - objašnjava Vesna.

Osim nagrađenog slatka od višanja, vredne domaćice iz Crne Bare pripremale su i slatka od ruža, drenjina, dunja, jagoda i kupina, sokove, sirupe i džemove, kao i brojne slane i kisele proizvode od neprskanog povrća koje su proizvele u svojim baštama. Svoje đakonije sa etiketom zdrave hrane prodaju na sajmovima, festivalima i turističkim manifestacijama i tako obezbeđuju novac za rad udruženja.

Bonus video:



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DARKO JE JEDAN OD 15 MAJSTORA U SRBIJI KOJI SE BAVI BAŠ STARIM ZANATOM! Bez njega ne mogu stočari, a svoje proizvode pravi RUČNO (FOTO)
Srbija

DARKO JE JEDAN OD 15 MAJSTORA U SRBIJI KOJI SE BAVI BAŠ STARIM ZANATOM! Bez njega ne mogu stočari, a svoje proizvode pravi RUČNO (FOTO)

Nije nepoznanica da stari zanati izumiru, a užarstvo deli sudbinu mnogih od njih, o čijem očuvanju brinu jedino malobrojni preostali majstori. Jedan od petnaestak preostalih užara u Srbiji i jedini u Kikindi, Darko Varga, najviše proizvodi užad za stočarstvo. I to radi ručno već 10 godina. Međutim, vremena se menjaju, stoke je sve manje, pa se od ovog zanata samo preživljava

08.12.2022

11:00

sledeća vest

Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!
Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!

Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.

25.12.2025

14:03

Hronika

Planeta

Zabava

Praznični program stiže na Superstar TV
Kultura

Praznični program stiže na Superstar TV

Superstar televizija će tokom predstojećih novogodišnjih praznika publiku iznenaditi novim kinematografskim hitovima, namenjenim zajedničkom okupljanju i zabavi za sve generacije.

25.12.2025

11:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set