• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Lj.S.

12.06.2023

21:25

OVA GODINA JE RAJ ZA NJIH UPRAVO ZBOG VLAGE! Tone lisičara iznenadile gljivare (FOTO)

printscreen

Srbija

OVA GODINA JE RAJ ZA NJIH UPRAVO ZBOG VLAGE! Tone lisičara iznenadile gljivare (FOTO)

Podeli vest

Ovu kišnu prolećnu sezonu u prokupačkom kraju obeležile su tone lisičara koje su iznenadile ljubitelje gljiva.

Najprisutnije su u podnožju Jastrebca, i predelu ka Radan planini, a kako kaže Jovica Pavlović iz Prokuplja, ove godine lisičara ima bukvalno toliko da možeš da ih šutiraš. 

-Moj prijatelj je pre dva dana u ataru sela Pestiš za dva sata ubrao 15 kilograma lisičara. Ne pamti se godina kada ih je ovoliko bilo. Na svakom koraku ih ima, u hrastovim i grabovim šumama- kaže Jovica koji već danima obilazi proverena mesta za branje pečuraka.

On dodaje da su gljivari iznenađeni količinom, pa je obustavlje i otkup, zbog ogromne količine ubranih pečuraka.

-Lično, kao i svi koje poznajem, berem ih za svoje potrebe. Lisičare su aromatične, zdrave, a prednost im je i to što nekoliko dana mogu da ostanu u činiji, a da ne promene boju i ukus. Obično sam ovih dana brao četiri do pet kilograma dnevno i to je dovoljno da spremim za zimu - dodaje naš sagovornik.

Foto: Lj.S.

Jovica Pavlović

Kaže da gljive služe i da se čovek relaksira, šeta po šumi, ali da ipak berač mora da bude dobro obučen za branje, kako ne bi pogrešio.

-Evo na primer, lisičarama su vrlo slične zavodnice. One su samo malo tamnije, te ih onaj, ko ne zna pečurke, lako pomeša. Najvažnija razlika je što zavodnice rastu iz panja i onda se te pečurke zaobilaze i ne beru, ali sve te sitnice su veoma važne, kako ne bi došlo do greške - objašnjava naš sagovornik. 

Dodaje da je sezona zaista u punom jeku i da su rpedeli rpepuni pečuraka, pa se mogu naći i one koje se teško nalazae na ovom prostoru, kao na primer pepeljasto-siva lisičara, ili crna truba.

-Ovim pečurkama odgovara vlaga, te je ova godina za njih raj. Počeli su i vrganji, ali za sada vrlo malo. Čekaju par sunčanih dana - kaže Jovica.

Predeli oko Prokuplja su bogati pečurkama, sremušem i ostalim prirodnim jestivim bogatstvima koja sve više privlače ljude i „teraju ih“ da zakorače van grada. Primetno je da je sve više rekreativnih gljivara i da se krug ljubitelja gljiva polako širi prokupačkim krajem.

Nabrane pečurke, naravno treba spremiti, odložiti za zimu, a načina je puno. Jovica kaže da su najbolje one u salamuri, jer je njihova hranljiva vrednost tada najbolja do zime. 

-Evo lisičare se mogu samo usoliti i staviti u tegle i posle pet sati, one su odlične za konzumaciju. Nije to neki težak i komplikovan proces i svako može da ga sprovede. Važno je gljive dobro oprati, osušiti, a onda ili u salamuri, ili na tavanu ih prosušiti i zima može da krene - šali se i savetuje naš sagovornik. 

Ipak upozorava da se dobro otvore oči tokom branja i da se prouče staništa i boje gljiva, kako se ne bi pogrešilo.

Za ovu avanturu treba da se obuku tamne boje, što se tiče odeće, ponese štap i nož kojim će da se vade, korpa, ili ranac, a od obuće idealno bi bilo da to budu gumene čizme, zbog zmija. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set