• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.07.2023

13:19

Ministarka Irena Vujović obišla radove na sanaciji deponije u Zrenjaninu: Rešavamo veliki ekološki problem

Zrenjanin promo

Srbija

Ministarka Irena Vujović obišla radove na sanaciji deponije u Zrenjaninu: Rešavamo veliki ekološki problem

Podeli vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na sanaciji nesanitarne deponije na trasama cevovoda u industrijskoj zoni "Jugoistok", u Zrenjaninu.

- Rešavamo veliki ekološki problem koji postoji već 40 godina. U pitanju je kompleksan projekat, jer je više decenija ovaj prostor zatrpavan otpadom, i komunalnim i industrijskim, da bi pre 10-ak godina, deponija bila prekrivena slojevima peska visine 3-6 metara. Cilj sanacije je uklanjanje deponovanog otpada do zdrave podloge na projektovanim trasama cevovoda i prostora namenjenog za retenziju atmosferskih voda sa pratećim sadržajima. Srbija bez nesanitarnih deponija cilj je i Ministarstva i Vlade Republike Srbije, na kojem predano radimo - kazala je ministarka Vujović.

Foto: Zrenjanin promo

 

Ministarka Vujović je radove obišla sa pokrajinskim sekretarom za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanjom Ercegom, pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimirom Galićem i gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom.

Nesanitarna deponija nalazi se uz saobraćajnicu Zrenjanin-Beograd, sanira se površina od oko 5 hektara, a u prvoj fazi izvodiće se radovi sanacije na poziciji retenzije, kao i razvrstavanje i odnošenje otpada, te  postavljanje zaštitnih folija. 

Foto: Zrenjanin promo

 

 

- U Zrenjaninu smo već realizovali uspešno ekološke projekte, poput  uklanjanja divlje deponije u Botošu prošle godine, a opredelili smo sredstva i za zamenu kotlarnice na mazut kotlarnicom na gas u Osnovnoj školi 'Dr Aleksandar Sabovljev' u Ečkoj. Cilj je da već od nove grejne sezone, oko 250 mališana koji pohađaju ovu školu imaju bolje grejanje, ali prvenstveno čistiji vazduh u kome će odrastati. Svi ovi zeleni projekti, koje radimo ne samo u Zrenjaninu već i širom Srbije, jasno pokazuju da je zaštita životne sredine prioritet Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine -istakla je ministarka Vujović.

Foto: Zrenjanin promo

 

 

Gradu Zrenjaninu za sanaciju nesanitarne deponije odobrena su sredstva na Javnom konkursu za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, koje je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Pored Zrenjanina, sredstva su, na konkursu, odobrena i opštinama Ruma i Požega, kao i Šapcu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set