• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

27.07.2023

17:16

Hajdučki višeboj u čast srpskih junaka, pobednika Boja na Dublju!(FOTO)

G.R.

Srbija

Hajdučki višeboj u čast srpskih junaka, pobednika Boja na Dublju!(FOTO)

Podeli vest

U čast junaka iz Drugog srpskog ustanka Nikola izabran za "Dubljanskog vojvodu", kući odneo sablju dimiskiju

Mladi Nikola Ostojić (22) iz Salaša Crnobarskog izabran je za "Dubljanskog vojvodu" na manifestaciji organizovanoj u mestu Dublje u spomen junaka čuvenog boja na Dublju 26.
jula 1815. godine i Drugog srpskog ustanka.

Nikola je bio najspretniji u hajdučkom višeboju i kao nagradu kući odneo sablju dimiskiju,
istu kojom su pre 208 godina hrabri ustanici izvojevali pobedu u poslednjem oružanom boju

u Drugom srpskom ustanku.

Foto: G.R.

 

 

Snažan i spretan, Nikola je u dalj iz mesta skakao kao ima federe u nogama, a u vis preko
letve leteo kao leptir. Sedmoricu svojih konkurenata nadjačao je i u borbi na brvnu, bacanju
kamena s ramena, nadvlačenju klipka i penjanju uz konopac.

- Treći put učestvujem na ovom takmičenju i veoma sam srećan što sam osvojio drugu titulu. Za pobedu su bile važne snaga i spretnost, pa sam se pripremao oko pet meseci - rekao je Nikola.

Iako mlad Nikola je postao kolekcionar laskavih priznanja i vrednih sablji sa takmičenja u hajdučkom i narodnom višeboju. Osim što je dva puta postao "vojvoda" do sada je dva puta bio i "hajdučki harambaša" - pre dve godine na na manifestaciji "Hajdučko veče" u Crnoj Bari, a prošle godine na Saboru u Guči.

Foto: G.R.

 

 

- Želja mi je da ponovo postanem hajdučki harambaša. Do 12. avgusta, kada je takmičenje vredno ću trenirati u bivaku na obali Drine - dodao je Nikola.

Inače, manifestacijom "Boj na Dublju" obeležava se datum značajne bitke u srpskoj istoriji kada su ustanici predvođeni knezom Milošem Obrenovićem u boju na Popovoj livadi u Dublju 26. jula 1815. godine do nogu porazili turske snage iz Bosne i zarobili Ibrahim pašu Nikšićkog.

Foto: G.R.

 

 

U ovoj bici su poginule vojvode Sima Nenadović i Milić Drinčić čiji se spomenici nalaze u porti crkve-spomen kostrunice Vaznesenja Hristovog koja je zaštićeno kulturno dobro.

Foto: G.R.

 

 

U okviru trodnevne manifestacije sveštenici su služili liturgiju i parastos izginulim ustanicima, na tradicionalnoj koloniji su se okupili slikari iz Mačve, koncert je održao Hor mačvanski, a u zanimljivom kulturnom programu učestvovali su folklori, izvorne pevačke grupe i solisti koji su interpretirali tradicionalne melodije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set