• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ S. B.

08.08.2024

15:55

Danas je poseban dan u ovom delu Pomoravlja! Molimo se Svetoj Petki

S. B.

Srbija

Danas je poseban dan u ovom delu Pomoravlja! Molimo se Svetoj Petki

Podeli vest

Meštani sela Izvor kod Paraćina velikim narodnim saborom i tradicionalnom posetom obližnjem manastiru Svete Petke, obeležili su svoju seosku slavu i verski praznik.

Uobičajena vašarska atmosfera privukla je i njihove goste, lokalne trgovce "svim i svačim" pa je kao i uvek, u centru sela bilo živo i veselo. 

I dok su neki razgledali tezge, drugi su pohodili manastir Svete Petke koji se nalazi u ovom selu. Reč je aktivnom ženskom manastiru u okviru koga i danas radi bolnica, za smeštaj osoba ometenih u razvoju. 

Foto: S. B.

Manastir Svete Petke u Izvoru svakodnevno pohode vernici

 

- Na današnji praznik valja upaliti sveću za zdravlje i pomoliti se. Svake godine sam ovde i vidim da dolazi sve veći broj ljudi. Naravno, posle idemo na vašar -  kaže meštanka sela Izvor.

Iz obližnjeg sela Lešje, došla je i Vesna.

- Bila sam prvo na službi u manastiru. Tako su me naučili, tako sam vaspitana, da poštujem veru i tradiciju - dodaje. 

 

A na vašaru, slatkiši, alat, garderoba, cveće i ručni radovi... 
- Moja porodica se već 30 godina bavi grnčarstvom i izrađuje unikatne grnčarske predmete, nadaleko čuvene. Posude su izuzetno kvalitetne, prilagođene visokoj temperaturi, otporne čak i na direktno izlaganje vatri. Razlog za to je proizvodnja predmeta po starom receptu sa 50  odsto  kamena i 50 odsto gline. Nisam prvi put ovde, volim da dolazim na vašar za Svetu Petku u Izvor - priča nam Milojko Nikitović, iz sela Zlakuse kod Užica.

- Ovo je deveta godina kako sam na ovom vašaru i uvek mi je ovde lepo i prijatno. Prodajem proizvode od aronije. Interesovanje za aroniju je veliko zbog blagotvornog dejstva na zdravlje ljudi ali i zbog prijatnog ukusa - kaže Marina Kostić iz Zaječara.

Stojan Stolić iz Medveđe prodaje rakiju i jedan je od retkih trgovaca koji nije zadovoljan.

- Slabo ide prodaja. Vozači ne piju zbog policije, a oni koji nisu vozači su uglavnom na nekoj terapiji, pa ne piju ni oni - kaže Stolić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set