• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.08.2024

13:39

Krčka se, krčka! Svi noviteti Kupusijade u Mrčajevcima

I. M.

Srbija

Krčka se, krčka! Svi noviteti Kupusijade u Mrčajevcima

Podeli vest

Ovogodišnja Kupusijada u Mrčajevcima zakazana je za 13. septembar, a domaćini su na vreme započeli pripreme pa, što se njih tiče, kažu, manifestacija može da počne!

Takmičari će od ove godine svadbarski kupus pripremati u novom prostoru. Pored stadiona a iza Doma kulture uređuje se oko 300 metara kvadratnih. Tu će kuvari svadbarskog kupusa po prvi put imati sve uslove kao da su zaista u pravoj kuhinji. Organizarori kažu da će ove godine majstori kulinarstva u Mrčajevce morati jedino da donesu namirnice za pripremu svadbarskog kupusa, tanjire i dobro raspoloženje.


- Svaki učesnik će imati takmičarsko mesto opremljeno mokrim čvorom, odnosno mini kuhinjom i prostorom za posluživanje hrane, tačnije degustaciju kuvanog svadbarskog kupusa. Prostor zamišljen kao "open spejs" je natkriven, a podovi su uređeni po svim higijenskim standardima. Grad Čačak je za podizanje ovog ovjekta izdvojio oko 15 miliona dinara. Takmičari ove godine treba samo da ponesu kupus, meso i sitan inventar, poput tanjira i pribora za posluženje kupusa - izjavio je Mrčajevčanin Milorad Jevđović, član Organizacionog odbora Kupusijade.

Takmičarski prostor je i ove godine na istom mestu, naslonjen na Dom kulture, ali uređen tako da zavovoljava higijensko-sanitarne uslove za pripremu hrane. 
To, međutim nije jedina novost, na ovogodišnjoj Kupusijadi učesnike pored zlatnog, srebrnog i bronzanog lonca očekuju i novčane nagrade.


- Ove godine ćemo pobednike u kategoriji "pojedinci" nagraditi i novčanim iznosima u rasponu od 10.000 do 30.000 dinara, srazmerno osvojenoj nagradi. Do sada imamo 15 prijavljenih učesnika, ali to nije konačan broj jer prijavljivanje traje do početka same manifestacije - kaže Jevđović dodajući da se takmičenje i ove godine odvija u tri kategorije.
Ovogodišnji program manifestacije sličan je prošlogodišnjem, prvog dana organizatori svake godine organizuju "Obrenovanje" u slavu pesnika Obrena Pjevovića, Mrčajevčanina koji je kroz stihove proslavio ovo mesto. Drugog dana je prijavljivanje takmičara koji ove godine dolaze iz Federacije BiH, ali i gotovo svih okolnih gradova. Odmah potom u osam ujutro kreće takozvano "podlaganje lonaca" i priprema najukusnijeg svadbarskog kupusa koji se tradicionalno kuva u zemljanim loncima. Trećeg dana, u nedelju, je proglašenje pobednika.
Tokom manifestacije na pozornici u centru varošice, tik uz saborište, sva tri dana nastupaće KUD-ovi, pevačke grupe i zvezde narodne muzike.
I.M.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set