• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer/D. K.

17.12.2024

11:32

Ovako se ukrašavaju slavski kolači! Dragana je prava umetnica i ne krije recept

D.K.

Srbija

Ovako se ukrašavaju slavski kolači! Dragana je prava umetnica i ne krije recept

Podeli vest

Pripreme za proslavu Svetog Nikole u punom su jeku. Dok neke domaćice odlučuju da slavski kolač naruče u pekarama, za neke je to poseban čin i poštovanje tradicije, i trude se da svake godine nadmaše sebe u ukrašavanju i zadive goste.

Slavski kolači koje priprema Dragana Mitić (45) iz Žitkovca kod Aleksinca su prava umetnička dela, kažu svi koji su imali prilike da se goste kod Mitića. 
A počela je da ih pravi pre tri godine i to, kako kaže, zahvaljujući rođenoj sestri svoje svekrve. 

- Ona je u manastiru Sveti Stefan u Lipovcu naučila da priprema slavski kolač sa ukrasima pa je to i mene naučila i sada mi pomaže u izradi. Nije problem umesiti slavski kolač, ali izrada ukrasa iziskuje vreme, strpljenje i umešnost. Mi sve ukrase pravimo ručno, samo dva kalupa koristimo – jedan na kome je Bogorodica sa Isusom Hristom u naručju i drugi na kome je ispisano ime Isusa Hrista. Jevanđelje pravimo uz pomoć lenjira tako da izgleda kao prava minijaturna knjiga, a crne tačkice koje ima na krajevima krsta i i na krajevima naslovne strane su od semena bosiljka - otkriva Dragana. 

Foto: D.K.

Slavski kolač porodice Mitić iz Žitkovca

 

Ne krije ni svoj recept za testo. Potreban je kilogram brašna, malo vode, pola kockice kvasca, dve kašičice šećera i tri kašičice soli.

- Ukrase pravim od mekog brašna, sa malo gustina i vode, ali treba da bude što tvrđe zamešeno. Posle izrade stavljam ih u frižider, s tim što posudu u kojoj su poređani uvijem najpre u krpu, a potom u plastičnu foliju ili kesu da se ne bi previše osušili. Odmah pošto testo za kolač stavim u dublju šerpu koju koristim za pečenje, ukrase kvasim vodom i lepim za testo. Ne koristim šećer za lepljenje, niti kolač bilo čime premazujem. Prekrijem ga aluminijumskom folijom i pečem jedan sat na 200 do 220 stepeni Celzijusovih. Pred kraj pečenja sklanjam foliju da bi se kolač lepo zarumeneo - objašnjava Dragana. 

Foto: D. K.

Ukrasi se prave na poseban način i testo je tvrđe od testa za kolač

 

Prija joj kada gosti zadivljeno komentarišu njen kolač iako nije učila pekarski zanat, a više puta je pomagala i prijateljicama da pripreme svoju slavu. 

Gledajući majku kako pravi slavski kolač i Draganina starija ćerka se oprobala u ovom poslu.

- Imam dve ćerke i sina. Ranije su voleli da mi pomažu, sada imaju manje vremena, ali, eto, starija ćerka je jednom osvojila nagradu na takmičenju u pripremanju slavskog kolača, praveći kolač po mojim i babinim savetima - ponosno priča Dragana. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set