• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer/M. L.

04.03.2025

11:27

Ovako se orezuje voćnjak ako hoćete da vam rodi! Dejan iz Topole do detalja objasnio

M. L.

Srbija

Ovako se orezuje voćnjak ako hoćete da vam rodi! Dejan iz Topole do detalja objasnio

Podeli vest

Dejan Marković , voćar iz Topole od kraja februara ne izlazi iz voćnjaka! Mart je poslednji mesec za rezidbu i hemijski tretman voća pre nego što počne cvetanje.

Sam je orezao voćke koje gaji na 10 hektara svoje zemlje, a pomaže i prijateljima.  

- Nekoliko godina posle sadnje voćnjaka, većina voćaka izraste u visinu ili postane neugledno grmlje. Ima više načina orezivanja zavisno od vrste voća, kao i načina sadnje. U okolini Topole većina zasada se reže po principu "kotlaste krune" ili "vaze" to se mahom odnosi na šljivu i breskvu - kaže Marković i pojašnjava: 

- Skelet "kotlaste krune" se sastoji od tri osnovne grane jednake debljine. Rastojanje između ramenih grana je 120 stepeni. Ramene grane na deblu udaljene su jedna od druge 15 do 25 cm, a sa deblom zaklapaju ugao od 45 stepeni. Svaka od tri ramene grane nosi po dve do tri grane drugog reda, na kojima se obrazuje rodno drvo.

Za jabuke, pošto su, kako kaže, "u gustoj sadnji", primenjuje se sistem orezivanja "pilar".

- Kod ovakvog sistema orezivanja treba proređivati guste grane i staro drvo. Treba voditi računa da se rodno drvo redovno obnavlja. Kada stablo dostigne visinu od dva do 2,5 metra, skraćuje se vodica i prevodi na horizontalnu bočnu granu - objasnio je Marković.
 

U selu Lipovac gde se nalazi na desetine hektara vinograda, svoj zasad koji je star skoro 40 godina, decenijama sama orezuje Vera Gavrilović, i možda je jedina žena koja ovaj posao radi bez muške pomoći. 

 

- Gajim vinovu lozu od kad znam za sebe, sama orezujem jer sam tako najsigurnija. Stare lukove otklonim, nove skratim i tako podmlađujem vinograd. Ništa to nije teško, dobre makaze, ljubav, volja i polako - objašnjava nam Vera. 


Koliko je rezidba važna pomotehnička mera za vinovu lozu svedoči Boža Aleksandrović, vlasnik jedne od brojnih vinarija u ovom kraju, koji ima 90 hektara vinograda. 

- Rezidba je možda i najvažnija pomotehnička mera. Sa njom se u značajnoj meri diktira budući prinos, otklanja se stara loza, ona koja je oštećena ili obolela. Od novih se formira rod za ovu godinu i mi taj posao uglavnom završimo do februara kako bi onda mogli da nastavimo sa drugim poslovima koji slede, zatezanje žice, obnova stubova, hemijski tretmani - kaže Aleksandrović.

 

Ako niste znali... 

Tokom leta kod pojedinih voćnih vrsta kao što su breskva i kajsija, voćari obavljaju i tzv. "rezidbu na zeleno" kojom se uklanjaju suvišni bujni mladari i stare rodne grane koje ne donose rod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set