NAZIRE SE STRAŠAN RAT? Nuklearna sila troši stotine miliona dolara na projekte, a sa druge strane je moćna imperija
125. 12. 2025. u 20:22
225. 12. 2025. u 20:22
Vesti
Prolećno, lepo vreme obično izmami Beograđane napolje na čašicu razgovara i dobre kafe. To je skoro pa brend Beograda! Prepuni gradski trgovi ljudi koji se druže i uživaju u hrani i piću i živopisno prepičavaju svoje dogodovštine, razmišljanja i osećanja, a posle ove duge izolacije - dosta toga nam se skupilo na pameti.
Međutim, ako je suditi prema nekim prestoničkim kafićima koje smo kontaktirali, čini se da sugrađani neće skoro imati priliku da uživaju u "jutranjoj kafici, tu na ćošku".
- Nismo još odlučili da li ćemo da otvaramo kafić 4. maja. Nismo počeli ni sa pripremama. Dosta toga treba pripremiti, a nešto se ne isplati poslovati pod ovim merama - rekli su za "Blic" iz jednog prestoničkog kafića.
Foto: Tanjug
Problemi koje vlasnici kafića i restorana uglavnom navode su ekonomske prirode. Policijski čas još nije ukinut, a poznato je da najveći broj posetilaca ugostitelji inače imaju u baš u vreme trajanja zabrane kretanja.
Vlasnik jednog voždovačkog kafića ostavljao pozamašnu količinu dezinfekcionih sredstava u svoj lokal.
- Nabavili smo dezinfekciona srdstva i sve što je propisano. Upravo sam sve ostavio unutra. Nabavio sam ih za svaki slučaj, a i svakako će nam trebati - ipak radimo s ljudima i hranom. Ali nećemo još početi sa pripremama jer ni ne planiram da radim u ponedeljak. Previše je rano, po mom mišljenju. Mislim da su ljudi još uplašeni, a ni meni se ne isplati da poslujem pod ovim uslovima. Najviše gostiju mi dolazi posle 18.00 časova, a tad počinje policijski čas - ispričao je vlasnik.
Međutim, neki odvažniji ugostitelji najavili su da će primiti Beograđane uskoro. Možda ne baš u ponedeljak, ali od sledeće nedelje.
- Ne otvaram kafić u ponedeljak, ali ćemo raditi u toku sledeće nedelje. Nabavili smo sva dezinfekciona sredstva, maske i rukavice za zaposlene. Ali najveći problem je distanca među gostima. Zato mislim da ćemo raditi sa pola kapaciteta i da ćemo goste primati samo u bašti lokala. Srećom, lokal ima prostranu baštu pa je tu lakše i manipulisati rasporedom stolova, a verujem i da je na vazduhu manja verovatnoća da se neko zarazi. Nisam siguran kako će sve funkcionisati u praksi. Moraćemo da se prilagođavamo - rekao je jedan beogradski ugostitelj.
Foto: Beta
Igor Mićić vlasnik srpskog restorana “Stara pesma” iz Novog Sada kaže kako je nabitnije da počinju da rade.
- Moje mišljenje je da mere mogu da se sprovedu, ali ipak ima stvari koje ne mogu ili jako teško, kao propisano rastojanje između gostiju. Lokali koji su sa većim kapacitetom su u problemu. Moj stav je da je nama najbitinije da počnemo da radimo. Šta godi bude bilo mi ćemo se ukopiti, jer nemamo drugog izbora. Svako od nas ko se ozbiljno bavi ovim poslom, trudiće se da ispuni sve uslove. Da li je to sve dobro i koliko ima smisla, druga je priča. Ovo vreme što nisam radio iskoristio sam da lokal dovedem do perfekcije i čekam dan da krenem da radim – rekao je Mićić.
Dragan Stanojević predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada kaže da će se vremenom mere ublažavati, nada se krajem maja i sredinom juna. Do tada je potrebno da svi vode računa, postoji lična odgovornost kako zaposlenih tako i vlasnika, ali i gostiju.
Foto: Tanjug
- Na početku će najteže biti noćnim klubovima jer neki neće moći odmah da primene sve mere, ali i restoranima. Njihovi gosti obično su porodice, koje će sada morati da razdvajaju na dva ili više stolova. Što se tiče kafića i malih bircuza, dolazi lepo vreme i sa njim bašte, što je olakšavajuća okolnost. Ljudi će moći da sede u napolju na nekoj manjoj distanici. Teško će da rade i oni koji se bave organizovanjem proslava rođendana, slava i drugih događaja – kaže Stanojević.
Kako dodaje, u Novom Sadu je u ova dva meseca radilo samo 15 odsto ugostitelja koji su se bavili šalter prodajom i dostavom, od ukupno njih 1.600. No, bez obzira što nisu radili, troskovi stižu.
- Šta ćemo sa doprinosima? Oni su samo odloženi pa će u januaru da nas sastavi sve. Kriznom štabu smo poslali predlog da za ugostiteljstvo i turizam kao sektore koji su najviše pogođeni otpišu doprinose. Ne radite dva meseca, a idu vam troškovi komunalija, zakupa i doprinosa. Nismo protiv mera, ali ne mogu da ugostiteljstvo koje je propalo i trgovina koja je procvetala u ovo doba, budu u istoj ravni i da imaju iste mere - nastavio je on.
Ugostitelji u Subotici počeli su da pripremaju objekte i zaposlene za sve što sledi kada budu počeli sa radom.
Uželeli su se posla, podjednako koliko su se gosti uželeli ispijanja kafe u omiljenim kafićima. Međutim, većini nije jasna mera o udaljenosti između gostiju, tačnije da li za jednim stolom mora da postoji distanca između tri ili četiri prijatelja i poznanika koji su došli da zajedno popiju kafu ili je određena udaljenost neophodna od gostiju za susednim stolom. U svakom slučaju, sve što bude bilo neophodno ispoštovaće, tvrde.
Biljana Veljković Vasić, menadžerka jednog od omiljenih kafića Subotičana u centru grada, "Centar kafe", kaže za "Blic" da će goste dočekati stolovi na terasi, na otvorenom ispred kafića i na svakom će biti gel za dezinfekciju ruku.
- Sve što su propisali ispoštovaćemo. Jedno po jedno rešavamo. Prostor smo dezinfikovali još pre zatvaranja, učinićemo to ponovo. Važno je da sada ide sve na bolje. To je svakako lakše za sve nas, u odnosu na početak epidemije kada je sve išlo na gore – kaže Biljana Veljković Vasić.
Ugostitelji se nadaju da će nadležni imati razumevanja i da će im dati dovoljno vremena da se pripreme za sve što je neophodno da bi boravak u kafiću bio bezbedan i za goste i zaposlene.
- Moramo svemu da se prilagodimo, i gosti i zaposleni. Verujem da neće biti problema. Trenutno računamo koliko će trebati novca da bi mogli sve da ispoštujemo. Trošak nije mali, jer sve što moramo da kupimo u sklopu mera, deznfekcioni otirač, sredstva za higijenu i dezinfekciju, zatim odeću za zaposlene koja će morati da se pere na 90 stepeni i drugo košta, a nismo radili skoro dva meseca. Nije lako, ali važno je da smo sačuvali zdravlje – poručuje ugostitelj iz Subotice.
Vlasnici ugostiteljskih objekata u Užicu, iako je najavljeno da će im rad biti dozvoljen od 4. maja, ne preduzimaju ništa da svoje kafiće i restorane pripreme za bezbedan boravak gostiju.
Ovome, kažu, kumuju dva razloga. Prvi je što su još uvek nisu dobili nikakav spisak mera koje će morati da poštuju, a drugi je taj što se još uvek preispituju da li će uopšte u ponedeljak početi sa radom i da li će im posao biti isplativ. Više njih je čak odlučilo i da sa otvaranjem lokala sačeka još neko vreme.
- Spremio sam dezinfekciona sredstva, maske i rukavice, ali ostalo nisam jer ne znam ni koliko ljudi može da mi sedi za stolom, ni koliko gostiju mogu da primim u kafanu, ni koliki razmak treba da bude između stolova. Sa rezervom sam prihvatio 4. maj kao dan kada mogu nastaviti rad jer se datumi ublažavanja mera stalno menjaju - kaže za Milan Kurglagić, vlasnik kafane "Kurlaga" u Užicu.
Kaže da je u kontaktu sa mnogo užičkih ugostitelja i da su svi u nedoumici koje mere treba da preduzmu i da li uopšte da počnu da rade.
Niti je nama isplativo da nam gosti sede po jedan za stolom, niti će, na primer, dva - tri prijatelja da dođu u kafanu da bi sedeli odvojeno. Tek nemamo računicu da otvaramo objeke ako će policijski čas da traje do 18 sati. Nejsano nam je kako će neko da dođe u restoran da pije i jede, a mora da drži masku na licu - napominje Milan Kurlagić.
Pravila, međutim, postoje iako ih možda nisu svi ugostitelji još dobili.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost najoštrije osuđuje nastavak napada na pravni poredak koji trenutno sprovodi Branko Stamenković u sadejstvu sa njegovom mentorkom Zagorkom Dolovac.
25.12.2025
19:01
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
25.12.2025
14:03
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
25.12.2025
15:47
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
25.12.2025
14:15
Opozicioni novinar u pokušaju Nemanja Šarović uhvaćen je u laži po milioniti put ove godine.
25.12.2025
22:54
U tuzlanskom naselju Irac večeras se desila saobraćajna nesreća u kojoj je povređen pešak (14).
25.12.2025
22:22
Brzom intervencijom policije, samo sat vremena posle razbojništva, uhapšeni su maloletnici, osumnjičeni za pljačku apoteke u Ruzveltovoj ulici.
25.12.2025
21:48
Nakon višegodišnjeg skrivanja i međunarodne potrage, jedan od aktera procesa protiv "vračarskog klana" vraćen je pred srpsko pravosuđe.
25.12.2025
21:20
Na katolički Božić prošle godine jedan porodični dom u Temerinu pretvoren je u mesto zločina koji je zauvek obeležio ovo mirno mesto.
25.12.2025
21:00
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
25.12.2025
18:04
Intenziviranje napada na Odesu nikako nije najava skorije operacije oslobađanja preostale glavne luke Banderovaca na Crnom moru, kaže veteran ruskih specijalnih snaga Aleksandar Arutjunov.
25.12.2025
23:20
Zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznike u NATO, nisu spremne za mogući rat s Rusijom, upozoravaju vojni i bezbednosni stručnjaci okupljeni prošlog meseca u Londonu, prenosi CNN.
25.12.2025
23:00
U Diјarbakiru, Turskoj, maјka koјa јe doživela nervni slom bacila јe svoјu tromesečnu bebu kroz prozor sa četvrtog sprata svog doma.
25.12.2025
22:30
Izraelska policija uhapsila je Palestinca koji je bio obučen kao Deda Mraz na božićnoj zabavi u gradu Haifa, saopštila je grupa za ljudska prava, prenose danas mediji.
25.12.2025
22:00
Policija u Lihtenštajnu istražuje tragičan slučaj nakon što su u sredu pronađena tela četiri člana iste porodice.
25.12.2025
21:40
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
25.12.2025
15:45
Glumica Srna Lango, iznenadila je javnost priznanjem da i danas, u 54. godini, ima naviku iz detinjstva da sisa palac.
25.12.2025
12:59
Igrani film "Đeneral" imaće svoju svečanu premijeru 21. januara u Beogradu a Dragoljuba Dražu Mihailovića glumiće srpski glumac Nikola Rakočević.
25.12.2025
13:30
Glumica Mirka Vasiljević glavna je zvezda serije "Dadilja sa sela" koja je prošle nedelje počela sa emitovanjem na Prva TV.
25.12.2025
12:55
Ako živite u stanu ili imate komšije koji se žale na buku, odabir psa može biti izazov, jer neke rase imaju glasne laveže zbog svog radnog instinkta.
25.12.2025
21:00
Sočan biftek obavijen aromatičnim nadevom i zlatno-pečenim lisnatim testom jedno je od onih jela koje bez mnogo truda ostavlja snažan utisak.
25.12.2025
18:20
Pečene kruške sa topljenim sirom, hrskavim orasima i mirisnim medom predstavljaju savršenu harmoniju ukusa koja se priprema brzo.
25.12.2025
17:00
Narcisoidni partneri imaju potrebu za divljenjem, nedostatak empatije i koriste suptilne tehnike kontrole koje mogu dovesti do toga da počnete da sumnjate u svoj zdrav razum.
25.12.2025
23:20
Ako ste u potrazi za slatkom poslasticom koja miriše na tradiciju i bogatstvo ukusa, Srneća leđa su pravi izbor.
25.12.2025
22:20
Rada Manojlović ove godine je proslavila jubilarni, 40. rođendan i ušla u petu deceniju, a pevačica kaže da joj godine nisu važne već samo izgled.
25.12.2025
23:16
Milica Pavlović u opuštenom izdanju i bez grama šminke stigla je večeras u Niš gde će za 24 sata održati koncert "Kraljica Juga 2".
25.12.2025
22:36
Influenserki Nikolini Kovačević danas mnogi ne veruju da je nekad bila muškarac i zvala se Njegoš.
25.12.2025
22:01
Starleta i bivša učesnica rijalitija Senada Nurkić, poznatija kao Maca Diskrecija iznela je šokantne tvrdnje o rijaliti učesnici Aneli Ahmić.
25.12.2025
20:43
Pevačica Katarina Živković odlučila je da menje govori o svom partneru u javnosti, jer kako ističe, sama je zaslužna za svoj uspeh.
25.12.2025
20:09
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar