• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

31.10.2021

16:58

Vređaju nas i govore da smo nesposobni! Muke lekara u kovid ambulanti!

Vesti

Vređaju nas i govore da smo nesposobni! Muke lekara u kovid ambulanti!

Podeli vest

U jeku pandemije virusa korona, osim kovid ambulanti, službe opšte medicine domova zdravlja na prvoj su liniji.

Da prepoznaju kovid 19 kod asimptomatskih pacijenata i upute ih na testiranje, ali i kod onih koji su pre dolaska u ordinaciju popili "brufen" kako bi na ulazu "prošli" toplomer. Uspeju da naprave termin za pacijenta koji ima respiratorne ili neke druge tegobe, ali i za one kojima je neophodna terapija za hronične bolesti. Budu psiholozi, razreše dileme oko vakcinacije, ali i pročitaju nalaz antitela na kovid 19 koje im svakodnevno bar poneki pacijent izvadi iz džepa.

U Domu zdravlja Palila u Beogradu, dok medicinska sestra meri temperaturu drugom pacijentu, jedan pokušava da se provuče "ispod toplomera".

- Gospodine, vratite se, ne možete da uđete pre nego što vam proverimo temperaturu - govori sestra dok ga nagovara da se vrati.

- Eto, vidite, hteo je da se provuče, a ne shvataju da se na ovaj način smanjuje mogućnost da među bude zaraženih.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Gužva nije samo u vidu reda koji se formirao ispred zdravstvenog centra u Knez Danilovoj 16, ista situacija je u čekaonicama. Sugrađani od 18 do 90 godina sa različitim tegobama čekaju na pregled. Dok veliki broj u tišini očekuje da ga prozovu, poneki i progunđa sebi u bradu da su predugo tu. Svako sa svojim mukama, jer je i deset minuta čekanja za bolesnog čoveka naporno.

- Situacija je promenljiva, sada je kraj meseca, pa osim pregleda sugrađana sa tegobama, moramo da uradimo i administrativni deo posla. Da zaključimo bolovanja, izdamo doznake, što opet stvara gužvu. A pacijenti moraju da razumeju da bude dana kada se po tri lekara razbole, pa onda ti njihovi pacijenti moraju da se raspodele na ostale - rekli su u Domu zdravlja.

- Poslednjih nedelja primećujemo da ima mnogo više verbalnih napada na lekare - žali se dr Despotović Kušljević.

- Govore nam da smo nesposobni, vređaju nas i nazivaju pogrdnim imenima. A, osim toga, imali smo i pokušaje nasilnog ulaska u ordinaciju.Lekari DZ Palilula naglašavaju da koriste sve raspoložive kapacitete da zbrinu akutne hronične bolesnike.

- Ovih dana imamo pacijente koji se javljaju sa akutnim stanjima, ali i hronične pacijente koji su došli na kontrolu ili po terapiju - navodi naša sagovornica.

- Imamo i postkovid pacijente koji dolaze kako bi se se utvrdilo da korona nije ostavila posledice. Osim onih koji su prošli sa lakšim simptomima, javljaju se i postbolnički pacijenti, koji zahtevaju dodatna praćenja, snimanja i analize.

Iako poneki pokušavaju da lekom prevare toplomer, lekari opšte prakse simptome kovida prepoznaju i kod onih koji uspeju da se provuku i dođu do njih.

Foto: Tanjug

- Kada nam predoče tegobe, nastojimo da im objasnimo da ne možemo da im uradimo dijagnostiku, jer na taj način ugrožavamo druge pacijente, pa ih upućujemo u kovid-ambulante - objašnjava dr Despotović Kušljević.

- To što su popili "brufen" ne znači da će da uspeju da nas prevare.

S obzirom na to da sugrađani sa raznih strana dobijaju informacije o virusu korona, mnogi su postali i "lekari savetnici" svojim najbližima. Pa, kad se razbole, u ruke im daju spisak pregleda koje treba da obave. Sa već urađenim nalazima umeju da dođu i kod svog izabranog lekara na prvi pregled.

- Oni kojima nalaz u privatnim laboratorijama pokaže da su pozitivni, ni ne dođu do nas - objašnjavaju nam u DZ Palulula.

- Ali oni koji se na taj način testiraju i budu negativni znaju da urade i još neke analize. Ponekad ih je sramota od svog lekara, pa prvo počnu sa pričom o simptomima, a onda dođu do toga da iz džepa izvade analize krvi.

Jedan pacijent kog smo zatekli u čekaonici došao je po konsultaciju za vakcinu:

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Imam neke hronične bolesti i hteo bih da mi doktorka da zeleno svetlo da mogu da primim vakcinu.

S druge strane, kod lekara su došli i oni sa urađenim antitelima po savet.

- Nemam priliku da ih savetujem da li da urade antitela ili ne, jer su ih oni već uradili i doneli - objašnjava situacije s kojima se susreće dr Despotović Kušljević.

- Vakcinisali su se ili su preležali koronu, pa žele da se vakcinišu, i iz tih razloga traže od nas da pogledamo nalaze i damo im preporuku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubiša

pre 2 godine

I treba da vas vredjaju. Umesto da se pobunite i zatražite da se uvedu stroge mere i da se poštuju, vi ćutite i rmbačite po dve smene...

koki

pre 2 godine

Ja mislim da su vece muke ovog "novinara". "ukovid" "Dom zdravlja Palila" "mogućnost da među bude zaraženih" ... Nisam mogao da citam dalje.

Dzoni Roten

pre 2 godine

Situacija u svim DZ je katastrofalna jer su puni plutajućih leševa starosti 80-95 godina koji se vakcinišu protiv korone,gripa i čega već ne.Mnogi sa visokom temperaturom pokušavaju na silu ući kod lekara,gurajući se sa sestrama.Blagi užas kad ne možete videti mladju osobu od 80 godina.

Draza

pre 2 godine

Antivaksere ne primati u bolnice, neka sede kući i trljaju beli luk na zube!

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set