• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

17.12.2021

11:34

Spremite NAJUKUSNIJE SLAVSKO ŽITO ZA SVETOG NIKOLU! Stari srpski recept za koljivo

pinterest.com

Vesti

Spremite NAJUKUSNIJE SLAVSKO ŽITO ZA SVETOG NIKOLU! Stari srpski recept za koljivo

Podeli vest

U nedelju 19. decembra proslavlja se Sveti Nikola, zaštitnik najvećeg broja porodica u našoj zemlji

Osnovni simboli krsne slave su slavski kolač, kuvano žito, crno vino i sveća. Slavski kolač priprema domaćica, seče se na poseban način.

Slavsko žito, koljivo ili panaiju domaćica priprema uoči slave od kuvane pšenice, servira je u činiju i pospe uglavnom mlevenim orasima. 

Žito se prinosi u slavu Božju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana, za pokoj duša svih predaka u tom domu.

Pšenično zrno u hrišćanstvu simbol je večnog života – smrti i vaskrsenja.

Slavsko žito sa orasima, osim što ima duhovnu vrednost, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.

Foto: pinterest.com

Slavsko žito
Sastojci za slavsko žito:

500 g pšenice belije
400 g kristalnog šećera
400 g mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
1/2 ploda muskatnog oraha
na vrh noža cimeta

Priprema žita

Iz pšenice odstranite oštećena zrna i trunje, stavite je u lonac i prelijte vodom, pa ostavite da prenoći. Sutradan potopljeno žito isperite u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvajte. Kada je pšenica kuvana, pustite je da se ohladi i dok je još mlaka, procedite je ali je ne ispirajte. Tajna je baš u pšeničnom skrobu koji treba da ostane sa žitom.

Proceđeno žito dok je još toplo sameljite u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se samelje previše sitno, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešajte sa šećerom i orasima, dodajte kesice vanilin šećera i po želji pola muskatnog oraha fino samlevenog. Ako ne volite aromu muskatnog oraha, možete slobodno da ga izostave iz recepta. Mešajte pšenicu, orahe i šećer rukama. To je treća tajna recepta za slavsko žito!

Na kraju slavsko žito odozgo pospite orasima, a može ga ukrasiti tako što ćete napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha ili žele bombona.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set