DANAS JE SVETSKI DAN ČOKOLADE! Evo kakve vrste sve POSTOJE, a ovako se pravi ČOKOLADNI SUFLE
Podeli vest
Danas se obeležava Svetski dan čokolade, kojim se označava dolazak čuvene poslastice u Evropu davne 1550. godine. Stanovnici Velike Britanije, Nemačke i Šavjcarske u proseku pojedu 11 kg čokolade godišnje
Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada.
Srbiju su u utorak pogodile obilne padavine koje su izazvale poplave, a udari groma su izazvali veliki broj požara. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da su ogromne kiše izazvale kolaps i opasnost po život i imovinu građana i da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava
07.07.2022
12:01
Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.
Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter.
Evropljani konzumiraju više čokolade od ostatka sveta, a stanovnici Velike Britanije, Švajcarske i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje.
Recept za čokoladni sufle
Sufle je čokoladni kolač koji se služi dok je još vruć, a kada ga prepolovite iz njega curi rastopljena čokolada. Za ovaj recept potrebna su vam samo dva sastojka, a biće podjednako sočan i punog ukusa.
Sastojci:
2 veća jajeta
170 g nutele
Priprema:
Belanca odvojite od žumanaca, pa ih mikserom umutite dok ne postanu penasta. U žumanca dodajte nutelu, pa takođe mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Belanca dodajte u čokoladni fil sve lepo izmešajte, pa ulijte u vatrostalne činijice za sufle. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni najviše 15 minuta, a po želji pre služenja pospite šećerom u prahu.
Vrste čokolade
Tamna čokolada - je prva vrsta čokolade koja se u početku konzumirala kao napitak. Od 1828. godine prvi put se pojavljuje u obliku kakvom je poznajemo danas.
Mlečna čokolada - napravljena je prvi put 1876. godine, a izumeo ju je Švajcarac Danijel Peter.
Bela čokolada - na tržište dolazi 1936.
Ruby čokolada - čak 81 godinu kasnije, 2017. dobijamo novu vrstu čokolade. Proizveo ju je Bari Kalebaut. Reč je o čokoladi ružičaste boje bez veštačkih aroma, boja i aditiva kojoj se prirodna boja zadržava posebnim procesom tzv. ruby kakaa.
Sastojci na deklaraciji napisani su prema količini, od većeg prema manjem. Na crnoj čokoladi prvi je kakao (kakaova masa), a na mlečnoj šećer.
Kakav ukus treba da ima
Na kvalitet čokolade najviše utiče kvalitet i proces obrade zrna kakaovca.
Kada pojedete čokoladu, ukus treba da se oseća još nekoliko minuta. Taj ukus treba da bude čist i bez taloga. Neke čokolade ostavljaju ukus i do 45 minuta.
Čokolada u ustima treba da ostavlja kremast ukus koji će se nežno rastvarati u kremastu tečnost. Ne bi trebalo da se lepi ili da bude zrnasta.
Mnogi stručnjaci za čokoladu ističu da je najbolja ona koja puca kada je prelomite. Ali ukoliko je držite na sobnoj temperaturi to često nije moguće, a to zavisi i od njenog sastava. Ako je ohladite u frižideru, lakše ćete dobiti taj zvuk.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Srbiju su u utorak pogodile obilne padavine koje su izazvale poplave, a udari groma su izazvali veliki broj požara. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da su ogromne kiše izazvale kolaps i opasnost po život i imovinu građana i da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava
Ilon Mask, najbogatiji čovek sveta i jedan od ključnih ljudi Trampove Bele kuće, intenzivno se bavi politikom u Nemačkoj, što se delu tamošnje javnosti ne sviđa.
Novinar Refik Hodžić, koji je poznat kao najveći sagovrnik teze da su Srbi genocidan narod, sinoć je podržao antisrpske proteste koji su organizovani u Beogradu.
Hrvatska pevaljka koja je svoju slavu stekla na solističkom koncertu na jahti, posle podrške u rušenju Srbije, sada je podršku dala milogorcima u rušenju Crne Gore.
Završen je još jedan u nizu studentskih protesta predvođenih vođama opozicije na kome se sakupilo prema zvaničnoj proceni MUP-a negde oko 29.000 ljudi.
Večeras na Informer televiziji počinje nova emisija "Astro Zapisi". Ko-voditeljka i poznata astrološkinja Biljana Maklenov biće stalni član emisije i na vezi sa gledaocima.
Smrt brata i sestre, blizanaca Milana i Nede Pavlović iz Niša, uznemirila je čitavu javnost tog aprila, 2017. godine, kada su poginuli u eksploziji plinske boce.
Najbolji igrači Crvene zvezde za predstojeći večiti derbi su Filip Petrušev, Džoel Bolomboj i Nikola Kalinić, a Partizana Karlik i Tajrik Džons, kao i Sterling Braun.
Košarkaši Crvene zvezde i Partizana spremaju novi spektakl, ovog puta na Jadranu! Crveno-beli večeras (19.00, Arena 1 premijum) u Beogradskoj areni dočekuju najvećeg rivala u utakmici 13. kola ABA lige, a to će biti izuzetno značajan duel za oba tima u borbi za prvo mesto na tabeli regionalnog takmičenja.
Direktorka Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) Karen Murhaus objasnila je zašto je ITIA donela oslobađajuće presude za Janika Sinera i Ige Švjontek nako što su bili pozitivni da doping, za razliku od Simone Halep
Američki milijarder Ilon Mask izjavio je danas da je Taleb al Abdulmohsen iz Saudijske Arabije, koji je izvršio napad u nemačkom gradu Magdeburgu, "tajni islamista".
Direktor CIA Vilijam Berns nedavno je posetio Kijev, što je izazvalo talas spekulacija o pravim razlozima njegove posete, posebno u kontekstu promena političkog pejzaža u Vašingtonu nakon predsedničkih izbora.
Ukrajina razmatra mogućnost smanjenja starosne granice za mobilizaciju na 18-20 godina do marta 2025. godine, kako bi se zadovoljile potrebe vojske usled velikih gubitaka na bojištima.
Vjačeslav Gladkov, guverner ruske Belgorodske oblasti, izjavio je danas da su u protekla 24 sata ukrajinske oružane snage napale 12 naselja u toj oblasti koristeći artiljerijsku municiju i bespilotne letelice (UAV) i potvrdio da su u tim napadima oštećene dve privatne kuće u opštinskom okrugu Grajvoronski.
Mali avion, u kojem se nalazilo 10 osoba, srušio se na prodavnice u centru turističkog grada Gramado na jugu Brazila, saopštili su zvaničnici civilne zaštite. Prvi izveštaji ukazuju na to da nema preživelih u nesreći.
Ćerka čuvene holivudske lepotice Natali Vud dala je nedavno intervju za jedan magazin povodom 43. godišnjice od smrti svoje majke koja je nestala 29. novembra 1981. godine.
Jedna žena iznenadila je javnost kada je otkrila da je dojila svog supruga, ali iza ovog neuobičajenog čina krije se sasvim opravdan razlog koji bi mnogi mogli da razumeju.
Nova godina je pred vratima, ali prehlada ili grip mogu lako pokvariti prazničnu čaroliju. Otkrijte koje namirnice vam mogu pomoći da ojačate imunitet i ostanete zdravi u danima slavlja.
Poslednji koncert u okviru turneje "Od istoka do zapada" za Aleksandru Prijović veoma je emotivan. Pevačica se slušajući punu Arenu kako uglas peva, ponovo rasplakala, a onda su je verni fanovi iznenadili poklonom.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.