OVAJ MAJSTOR JE NAŠAO NAČIN ZA NAJJEFTINIJE GREJANJE, ZIMI POTROŠI SAMO 100 EVRA!? Nisu drva, nije pelet, već nešto mnogo bolje od toga - kuća mu pretopla
Podeli vest
Janko Turčan godinama se greje na sojinu slamu, a pored toga što je jeftino, ovo je i jedan od zdravijih način grejanja
Janko Turčan iz Stare Pazove pronašao je način za jeftin, a zdrav način grejanja, a greje se na sojinu slamu. Tokom cele grejne sezone, za preko 200 kvadrata, potroši samo 100 evra. Janko nije jedini koji koristi ovakav vid grejanja u Pazovi ima desetak komšija koji se na isti način greju.
Prodaja polovnih automobila u Srbiji se najčešće obavlja putem oglasa, a ova usluga preselila se i na društvene mreže
27.12.2022
18:32
Janko ima sobni termostat sa kojim reguliše temperaturu koju želi da ima u prostorijama, a u tome mu pomažu i ventili.
- Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nus proizvod, slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame - otkriva Janko.
On godišnje spremi oko 1.200 bala, što mu je dovoljno za jednu grejnu sezonu
- Moja grejna sezona, od prve do poslednje bale, košta 100 evra. Nema laži, nema prevare. Zašto? Zato što je to moja slama, imam svoju balirku, kupim nešto kanapa i utrošim nešto goriva. U skupljanje slame učestvuje samo naša četvoročlana porodica. Oko 4 dana odvojim da spremim ogrev za grejnu sezonu - otkriva Janko i dodaje:
- Princip celog kotla i instalacije radi sa dva mešna ventila i sa dve pumpe. Jedan mešni ventil je vezan između peći i rezervoara, kao akumulator toplote kapaciteta 2.000 litara. Drugi mešni ventil i pumpa izvlače iz tog rezervoara temperaturu i šalje mi prema objektima. Faktički, to je sistem TA peći - objašnjava Janko princip funkcionisanja njegovog grejanja.
Nedostaci ovog vida grejanja su što je pre svega potrebno dovoljno skladištenog prostora za bale, tako da one ostanu suve, jer se onda stvara problem pri sagorevanju slame. Takođe, kotao je potrebno puniti na svakih pola sata do 40 minuta.
Kotao je pre više od deceniju platio oko 1.200 evra. Kako kaže, kotao istog kapaciteta za čvrsta goriva tada je koštao oko 1.000 evra. On je dao 200 evra više za kotao u koji može da uđe cela bala.
Janko je probao i drugu slamu i odgovorno tvrdi da je najkvalitetnija sojina slama.
- Prevashodno što je poluceluloza - kaže Janko i dodaje da za nedelju dana napuni mali kontejner pepela. Po njemu, sojina slama ima najbolji stepen iskorišćenja i najbolje greje.
Ovako balirana slama, kada počne da gori, dobije vazduh i raširi se i tada gori punim kapacitetom.
On ne loži sve vreme, jer kako je rekao na početku, ceo sistem funkcioniše poput TA peći.
Sistem ima akumulator toplote, koji je Janko obložio sa balom mineralne meke vune i zaštitio ciradom kako ne bi uopšte gubio temperaturu. Termostate podešava tako da, kada sagori 8 bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u 2h popodne do sutra do 2h popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
raspala servija poturska
pre 2 godine
Srbija je propala zemlja treceg svijeta u kojoj se stuju genocidaši.
Biljni ostatci sa njiva se ili zaoravaju ili prostiru ispod stoke te se tako dobija vrhunsko djubrivo za njive . a ovaj " majstor " će džakove veštačkog djubriva razbacati i tako dodati još hemije kako bi smo se zdravo hranili . " majstore " ispostićeš zemlju i vremenom dobiti neplodno zemljište kome neće pomoći ni dodatne količine hemije . I da ne zaboravim cenu tog veštačkog djubreta dodaj kao cenu koju bi platio za ogrev .
Promenu strategije nacionalne bezbednosti administracije američkog predsednika Donalda Trampa, koja više ne naziva Rusiju "direktnom pretnjom" i čak poziva na saradnju sa Moskvom u oblasti strateške stabilnosti, Kremlj smatra pozitivnim korakom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ispovest Marije Radivojević, majke dečaka Vuka (13) kog je grupa vršnjaka zlostavljala na ulici uz povike da je "ćaci", šokirala je i rasplakala Srbiju.
Tajkun Dragan Đilas, politička luzer, posle tačno sedam dana od izbornog debakla na lokalnim izborima u Mionici na kojima je njegova SSP osvojila 1,4 odsto, konačno se oglasio o ovom temi.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
U jednom poznatom restoranu na Novom Beogradu, večeras oko 21 čas upucan je navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
Jelena J. (22) sa Zlatibora preminula je juče u 10.40 časova u Beogradu, nakon što se mesec dana borila za život, posle naizgled rutinske operacije vađenja umnjaka u jednoj stomatološkoj klinici u Užicu.
Glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, poručio je za Skaj njuz da je predaja ukrajinske teritorije neprihvatljiva i da se Ukrajina upravo zato bori.
Kineski vojni avioni su u subotu usmerili radar na borbene avione japanskih Snaga za samoodbranu (SDF) jugoistočno od glavnog ostrva Okinave, izjavio je danas japanski ministar odbrane Šindžiro Koizumi.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Na svom Instagram profilu, popularni lekar i nutricionista dr Poma nedavno je objavio listu ulja za koja smatra da su najzdravijim izborima u ishrani. Istakao je tri namirnice: goveđi loj, ulje oraha makadamije i kokosovo ulje.
Dani kada ste morali da pitate za šifru ili tražite papirić zalepljen na ruteru polako odlaze u prošlost. Zahvaljujući savremenim opcijama povezivanja, sada možete pristupiti WiFi mreži bez ikakvog kucanja lozinke.
Nikolina Kovačević, koja je pre tranzicije bila poznata kao Njegoš, otvoreno govori o tome koliko je pogađaju negativni komentari upućeni trans osobama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar