• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

18.04.2023

14:37

NI LEKARI, NI VATROGASCI, NAJSTRESNIJI POSAO RADE KONOBARI? Imaju 50 odsto šansi više za moždani ili srčani udar, ipak postoji jedna dobra stvar, evo o čemu je reč

Pixabay

Vesti

NI LEKARI, NI VATROGASCI, NAJSTRESNIJI POSAO RADE KONOBARI? Imaju 50 odsto šansi više za moždani ili srčani udar, ipak postoji jedna dobra stvar, evo o čemu je reč

Podeli vest

Istraživanja pokazala su da najveći stres na poslu doživljavaju konobari i, kako se navodi, bez obzira što postoje mnogo teži poslovi od rada u ugostiteljstvu, upravo oni imaju čak više od 50 odsto šanse da dožive moždani ili srčani udar.

Svetska istraživanja su pokazala da konobari imaju velike šanse da dožive moždani ili srčani udar kao posledicu stresa na poslu.

Beogradski konobar Nikola Grozdanić iz Udruženja konobara i barmena Srbije kaže da ga ovo ne iznenađuje.

- Mi se kao kolege često šalimo na taj račun. Ugostiteljstvo ima mnogo stresnih momenata, jedan od tih je kada na kraju smene gosti odbijaju da odu kući, pa se smena produži, zatim nepristojni gosti, oni koji su pod dejstvom alkohola. Ili susreti sa onima koji misle da su jako bitni, pa počnu sa "da li znate ko sam ja" - priča Grozdanić.

Foto: pritskrin/youtube/tv prva

Nikola Grozdanić

To je veoma kompleksan posao, kako navodi, i onaj ko misli da je lak, često se vara.

- Onaj ko misli da je posao konobara lak ne zna ništa o poslu konobara. Mi volimo gostima se obratimo sa, "dobar dan, kako ste" i praktično odmah nakon toga znamo kako će dalje da teče. Jako je kompleksan posao, očekuje se i da znate navike stalnih gostiju. Teško je da zadržimo osmeh u svakom momentu - kaže Grozdanić.

On kaže da se dešavalo da mu je došao jedan pijani gost sa prijateljima, pa je hteo da pokaže kako je on bitan tu, jer mu nije prvi put da bude kod nas, ali to je, dodaje, "prevazišlo neke granice". Ipak, sutradan je došao da se izvini.

Foto: Pixabay

Kao jednu od najpozitivnijih strana ovog posla izdvaja - bakšiš.

- Ima pozitivnih stvari, generalno bakšiš je ono što smanjuje stres. I oni zadovoljni gosti koji odlaze, pa onda imamo i to zadovoljstvo - ispričao je Nikola za TV Prvu.

Kako navodi, sada kreće sezona i mnogo konobara odlazi iz Beograda, što će to uticati na promenu plata, kako bi najbolji konobari ipak ostali u prestonici.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srboholik

pre 1 godinu

Zato sam ja pre 12 godina a nakon 25 godina teškog konobarskog posla, okačio tacnu o klin i sad radim u štampariji i uživam! Da nisam prekinuo već bi davno puko sa živcima a bogami i proširenim venama.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set