• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

22.03.2024

09:16

Srpkinja i Italijan razvili neobičan biznis u srcu Šumadije: Spojili nasledstvo 2 bake, sada pola Srbije voli njihove proizvode

RTS printscreen

Vesti

Srpkinja i Italijan razvili neobičan biznis u srcu Šumadije: Spojili nasledstvo 2 bake, sada pola Srbije voli njihove proizvode

Podeli vest

U Orašcu kod Aranđelovca, Tanja Saramandić i njen suprug Italijan Kristijan Dželpi, proizvode italijanske sireve – od mleka koje nabavljaju od komšija.

Tako se, zahvaljujući Tanji i Kristijanu, specifična italijanska kultura uživanja u sirevima polako širi Šumadijom.

Tanja je u Italiji živela gotovo 20 godina, gde je upoznala Kristijana. Kao inženjeri mašinstva radili su u firmi u Bergamu, okruženi prijateljima i njegovom porodicom.

Foto: RTS printscreen

 

 

Pre četiri godine dolaze u posetu Orašcu, a zbog epidemije korone, sprečeni da se vrate u Italiju, ostaju na imanju Tanjine bake i počinju proizvodnju italijanskih sireva.

- To je bila eksperimentalna proizvodnja samo za nas, ali posle odlaska na nekoliko sajmova recepte smo modifikovali u zavisnosti od ukusa koji prijaju ljudima u Srbiji - kaže Kristijan Dželpi.

Najukusniji, ali i najteži za pripremu je taleđo sir koji, kao i ostalih dvadesetak vrsta, rade ručno, a po recepturi Kristijanove bake koja je živela u selu podno Alpa. U ostale sireve dodaju i začine.

„Imamo nadeve sa žalfijom i ruzmarinom, sa ljutom paprikom, sa mediteranskim začinima i tartufima. Obrađujemo koricu u vinu kaberne suvinjonu i isto tako u crnoj turskoj kafi“, navodi Tanja Saramandić.

Foto: RTS printscreen

 

 

Kulturu uživanja u sirevima Kristijan je preneo i Tanjinoj rodbini i komšijama, a na pitanje da li mu se dopadaju ovdašnji mlečni proizvodi, kaže: „Od svih srpskih sireva najviše volim kajmak.“

Da Tanja i Kristijan žele da se ozbiljno bave proizvodnjom pokazuju sertifikati i diplome o završenim kursevima u Italiji, za sireve i parena testa. Uskoro će i da obogate ponudu – sirom sa različitim vrstama voća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set