• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.04.2024

07:54

Koliko košta izdavanje pasoša po redovnoj, a koliko po hitnoj proceduri: Putnu ispravu je moguće dobiti i u roku od 48 sati!

Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Koliko košta izdavanje pasoša po redovnoj, a koliko po hitnoj proceduri: Putnu ispravu je moguće dobiti i u roku od 48 sati!

Podeli vest

Za izdavanje pasoša u redovnoj proceduri potrebno je sedam dana, ali moguće je putnu ispravu dobiti i u roku od 48 sati ukoliko postoje opravdani razlozi za ubrzani postupak, ili uz novčanu naknadu, ukoliko ne posedujete dokaze o hitnosti.

S obzirom na predstojeće praznike - uskršnji i prvomajski koji su ove godine spojeni, očekivano je da ljudi planiraju putovanja. Međutim, kao i svake godine, pred praznike i godišnje odmore termini za zakazivanje se brzo popune.

Kako su nam rekli u MUP-u, osnovna naknada za obrazac pasoša u redovnom postupku izdavanja iznosi 3.600 dinara.

U hitnim slučajevima kao što su potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put, ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ dužan je da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva, objašnjeno je u MUP.

Foto: Shutterstock

 

U tom slučaju, plaća se osnovna naknada za obrazac pasoša.

Uredbom o vrstama usluga koje pruža MUP i visini takse za pružene usluge propisano je da se za podnošenje zahteva po prioritetu i izdavanje pasoša u Srbiji po ubrzanoj proceduri, takođe u roku od 48 sati od trenutka podnošenja, a bez priloženog dokaza o hitnosti, uz osnovnu naknadu za izdavanje pasoša plaća i taksa koja iznosi 5.000 dinara.

Dakle, po ubrzanoj proceduri i bez dokaza o opravdanosti, izrada pasoša koštaće ukupno 8.600 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set