• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

11.05.2024

06:34

Roditelji, oprez! Ako primetite da dete ima "plačnu masku" odmah se javite lekaru: Ovo je znak opasne zaraze

Wikipedia

Vesti

Roditelji, oprez! Ako primetite da dete ima "plačnu masku" odmah se javite lekaru: Ovo je znak opasne zaraze

Podeli vest

U Novom Pazaru zbog malih boginja prijavljena je epidemija, nakon što su u ovom gradu obolela tri deteta a kako je rekao prim. dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, oni su stabilnog zdravstvenog stanja.

Kako je dr Spahić objasnio poslednje oboleleo dete nema veze sa dvoje dece koja su najpre obolela u ovom gradu.

 

- Kod sve troje dece bolest je serološki dokazana. Treće dete kod kog su dijagnostikovane morbile nema veze sa prethodno dvoje, ali s obzirom na to da se radi o veoma kontagioznom oboljenju, da su ovde porodice sa više članova a da je nizak obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom, prijavili smo epidemiju i na taj način upozorili narod o kakvom oboljenju se radi - kazao je Spahić.

Predškolskim ustanovama i školama upućen hitan dopis

Prema njegoim rečima predškolskim ustanovama i školama je upućen hitan dopis zbog trenutne epidemiološke situacije, a u dopisu se navodi da je neophodno pojačati nadzor u svim obrazovnim ustanovama i odmah obavestiti roditelje dece sa simptomima.

- Sve se to radi sa ciljem da bi se na vreme prepoznala deca sumnjiva na morbile i da bi se predupredilo širenje malih boginja. Predškolskim ustanovama i školama smo izdali preporuke, kako bi se na vreme prepoznala deca sumnjiva na morbile i predupredilo njihovo širenje - kaže sagovornik i dodaje:

- Preporuka je da se svako dete pregleda po dolasku, da se obrati pažnja na njegovo opšte zdravstveno stanje. Male boginje počinju simptimima koji su slični prehladi, a karakteristična među tim prvim znacima je, takozvana plačna maska, odnosno pojava konjuktivitisa - istakao je prim. dr Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

Foto: Shutterstock

 

Ko su zaražena deca

Deca koja su zaražena morbilima u Novom Pazaru imaju 16 meseci, 4 i 6 godina. Jedno zaraženo dete boluje od cistične fibroze. Ono je hospitalizovano 24. aprila na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Novi Pazar, a sutradan, 25. aprila prebačeno u Institut za majku i dete "Dr vukan Čupić" u Beogradu, gde je i potvrđena dijagnoza malih boginja.

Dete predškolskog uzrasta tokom praznika je boravilo u Bosni i Hercegovini i njemu je zaraza morbilama potvrđena u privatnoj laboratoriji.

Prvi slučaj obolevanja u ovoj sezoni od morbila potvrđen je u Srbiji 6. februara kod dečaka u Beogradu, čija se majka najpre zarazila u inostranstvu.

Оd 7. februara u Srbiji su snаzi pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana.

Foto: Informer/shutterstock

 

Simptomi

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa malih boginja u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 do 18 dana, dolazi do:

- pojave povišene telesne temperature
- sekrecije iz nosa
- kašlja
- konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).

Nabrojani simptomi malih boginja traju 2 do 4 dana, posle čega dolazi do:

- skoka telesne temperature (preko 40°C)
- pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu
- ospe se potom šire na trup i ekstremitete

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Upravo je to najopasnije, jer osoba širi virus a da toga nije ni svesna!

Foto: Informer/shutterstock

 

Komplikacije

Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su:

- zapaljenje pluća (pneumonija)
- zapaljenje srednjeg uha
- dijareja
- zapaljenje mozga
- gubitak vida

Male boginje jedne su od najzaraznijih infekcija, uspešno se preveniraju MMR vakcinom, piše Blic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set