• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.06.2024

15:48

Težak put od perača sudova do vlasnika posebnog restorana: U centru Zlatibora gde caruju masne kalorije Dalibor sprema samo posna jela!

RINA

Vesti

Težak put od perača sudova do vlasnika posebnog restorana: U centru Zlatibora gde caruju masne kalorije Dalibor sprema samo posna jela!

Podeli vest

Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje.

Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

- Otišao sam na Hilandar da se što bliže upoznam sa verom i tradicijom, da na najbolji način upoznam sebe. Čak sam imao nameru da se zamonašim, ali ipak Bog je hteo drugačije i usmerio me je na drugi put - započinje priču Dalibor.

Njegov novi put koji je spoznao takođe je u duhu pravoslavlja, zato što je uz razgovor sa tadašnjim prijateljem, a sadašnjim kumom shvatio da bi svoje kulinarsko umeće mogao da iskoristi i pomogne narodu dok posti.

Foto: RINA

 

Sa suprugom Božanom vezan je za manastir Dubravu koji je smešten na srbskoj planini, pa je u centru Zlatibora prepoznatljivom po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji ovaj čovek je otvorio prvi posni pravoslavni restoran.

- Na taj način pomažemo ljudima koji poste, da se u brzom vremenu u kom živimo lakše i jače približe Hristu. Fokus stavljamo na jela na vodi, tu su i čorbe, jela na ulju i jela od ribe. Specijalitet nam je sir od suncokreta, prilikom spremanja ne koristi se ulje u toku pečenja ili dinstanja. Ono se dodaje tek na tanjiru kako bi sačuvali korisne materije. Sve se kuva po tradicionalnim zakonima, tradicija je stara preko 2.000 godina. Pripremamo hleb posan i na vodi i na ulju sa vodeničkog brašna. Tako isto imamo svežu morsku i rečnu ribu. Na meniju imamo i kolače, takođe naravno posne na vodi, a vršimo i usluge keteringa. Trudimo se da ovaj posao koji radimo sa ljubavlju zaista uspe - kaže ovaj vrsni kuvar.

- Ovde je vlasnik Presveta Bogorodica Trojaručica, šef kuhinje je Sveti Efrosinije Kuvar dok sam ja samo običan radnik.

Foto: RINA

 

Dalibor dodaje da je na samom početku bilo malo čudnih i skeptičnh pogleda kada bi u centru Zlatibora gosti ali i meštani ugledali natpis da je u pitanju posni restoran. Ipak, posao se brzo razvijao a restoran je postao jako popularan.

- Na samo početku bili smo manji od jednog običnog fast fooda, ali sada smo uspeli da se razvijemo u jedan restoran. Posla ima poprilično, ono što moram da kažem jeste da je primetno da sve više omladine posti. Mi smo tu da im sa našim specijalitetima post svakako učinimo lakšim i ugodnijim - rekao je Dalibor.

Za kraj dodaje da su veoma često gosti u njegovom restoranu posetioci iz svih delova Srbije, ali i sami meštani Zlatibora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set